Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport Nogomet

Ivan Bebek na širem popisu sudaca za SP u Južnoafričkoj Republici

24. listopada 2008. u 15:53 10 prikaza
graham-txt.jpg
Foto: import

Svjetska nogometna organizacija (Fifa) objavila je širi popis od 38 sudaca koji konkuriraju za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoafričku Republiku, a na njemu se nalazi i ime hrvatskog suca Ivana Bebeka.

Konačan popis ljudi u crnom sadržavat će 20 imena, a on bi trebao biti gotov do početka završnog turnira. Kako je taj dan još prilično daleko, najbolje da pogledamo kojih je 38 djelitelja pravde dobilo povjerenje čelnika Fife.

Od njih 38 čak ih je 14 iz Europe, uključujući i Bebeka, sedam ih dolazi iz Južne Amerike, po pet iz Afrike, Azije i CONCACAFA i dva iz Oceanije. Jerome Damon dobio je poziv kao sudac koji potječe iz zemlje domaćina (JAR), dok je najmlađi na popisu 29-godišnji Joel Aguilar Chicas iz El Salvadora. S druge strane, najstariji među njima je Carlos Simon iz Brazila koji se više-manje uspješno nosi sa 43 godine na leđima.

Očekuje se da će suci koji dobiju povjerenje Fife i koji otputuju u JAR, svoj posao odraditi znatno bolje od one garniture djelitelja pravde koja se poprilično osramotila na SP-u 2006. Prednjačio je tu Graham Poll koji je Šimunića isključio tek nakon tri žuta kartona, a susret između Nizozemske i Portugala ušao je u povijest kao susret s najviše podijeljenih žutih i crvenih kartona (četiri crvena, 16 žutih). Zabrinulo je to i predsjednika Fife koji se kasnije čak i ispričavao zbog velikih oscilacija u suđenju, a posebnu je ispriku primila reprezentacija Australije. Riječ je o nepravedno dosuđenom jedanaestercu nad Fabiom Grossom koji je Talijanima omogućio prolazak dalje, i tako sve do naslova prvaka.

Suđenju se pridodaje sve više pozornosti u zadnje vrijeme. Održavaju se sastanci, katedre, seminari, a sve s ciljem unaprijeđenja kvalitete suđenja. Pohvalno, ali bilo je tako i uoči SP-a 2006. pa smo opet svjedočili svakojakim početničkim pogreškama. Nadajmo se da će tih 20 putnika opravdati svoja imena i da ćemo u JAR-u imati pošteno suđenje, po mogućnosti bez drastičnih pogrešaka.

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom