Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jayson Tatum

Ispisao je povijest, a sada ide po naslov s Bostonom

21.05.2018.
u 07:00

Znao sam da može mnogo, ali nisam znao da može toliko. Samo neka nastavi u tom tempu, tko zna gdje su mu granice – izjavio je Stevens za svog igrača

Tayson Tatum (20) nije nikakav autsajder, izabran je kao treći izbor na draftu prošlog ljeta, očekivanja koja su trener Brad Stevens i Boston Celticsi imali za njega bila su visoka, no ne toliko visoka kao ono što pokazuje cijelu sezonu, pogotovo u doigravanju!

Naime, bačen je u vatru nakon pet minuta osnovnog dijela sezone, u trenucima kad se Gordon Hayward teško ozlijedio. Potom su uslijedile i druge ozljede njegovih suigrača, tako da je Tatum jednostavno morao povući. Mladić rođen 3. ožujka 1998. u Missouriju u sedam utakmica doigravanja zaredom postigao je 20 ili više koševa. Nitko drugi u povijesti nije došao ni do pet. Ni Chamberlain, Robertson, Abdul-Jabbar, Magic, Bird, Jordan, Shaq, Kobe, LeBron, Simmons... Samo Tatum!

Postao je lider Bostona

Bucksima je u šestoj zabio 22, zatim u ključnoj sedmoj 20, Sixerse je “otvorio” s 28, pa dodao u iduće četiri utakmice 21, 24, 20 i 25. Najbliži mu je, s četiri utakmice zaredom s po 20 ili više koševa u doigravanju, ostao veliki Larry Bird, također član Celticsa.

– Znao sam da može mnogo, ali nisam znao da može toliko. Samo neka nastavi u tom tempu, tko zna gdje su mu granice – izjavio je Stevens za svog igrača, kojeg je birao, kojem je vjerovao i od kojeg je stvorio pravu silu.

Jer, 203 centimetra visok igrač sjajne tehnike i šuta ima sve na pladnju, pogotovo skočnost i brzinu kojom je Jaysona nagradila majka priroda. Samo je trebao priliku, a kad ju je dobio – nije je ispuštao.

Naravno, tijekom sezone bilo je i lutanja, ali na pogreškama je učio i stvorio reputaciju nevjerojatnog defenzivca. Te odlike Celticsima bi trebale pomoći protiv “nadnaravne sile” zvane LeBron James u finalu Istoka. Možda mu pođe za rukom da ga uspori, nije da ne može. Nije potrebno ni da to učini izravno, već da zatvori suigrače kojima vrijedno asistira svaku utakmicu. Takvo što može bez problema, dokazao je. Protiv Sixersa čuvao je ponajprije Reddicka, ali i Šarića, Simmonsa, Belinellija, McConnella, povremeno i Covingtona, Ilyasovu... Riječ je o četiri pozicije od pet, a stalno se tvrdi da to može samo LeBron.

Nevjerojatan je, doista dobar. U svojim godinama ne bi trebao raditi to što radi. S njime su Celticsi dobili sve, potpuno me izbacio iz takta. Na postu, na liniji za tri koša, u izolaciji... Sve igra odlično i teško je postavljati obranu kad suparnik ima takvog igrača – nizao je komplimente trener Sixersa Brett Brown na račun Jaysona Tatuma.

Daleko je dogurao igrač kojeg smo u Hrvatskoj prvi put uočili kad ga je 2015. na Svjetskom prvenstvu igrača do 19 godina u Grčkoj Nik Slavica osramotio “bananom”. Prebolio je to Tatum, pogotovo jer je tad osvojio zlato, kao i godinu prije na SP-u igrača do 17 godina. Sve to donijelo mu je brojne individualne nagrade u 2016. za najboljeg američkog igrača generacije. Dakle, ne treba se zanositi, Tatumu je unaprijed bio namijenjen put među zvijezde, visoko iznad smrtnika, ali da će tako briljirati u prvoj sezoni malo se tko nadao.

Primjerice, na sveučilištu Duke igrao je samo jednu sezonu i dogurao do najbolje 32 momčadi prije no što je izbačen. Ali, postizao je te sezone prosječno 17 koševa i sedam skokova. Osnovni dio NBA sezone nešto mu je slabiji, ali je zato u doigravanju sve podigao na još višu razinu, odlučio je postati jedan od lidera Bostona. Već u prvoj sezoni! A gdje mu je tek kraj...

Ostaje u prvoj momčadi

Sljedeće sezone se u momčad vraćaju ozlijeđeni Hayward i Irving, ali Tatum zbog toga neće patiti, Stevens mu ulogu igrača prve momčadi više niti želi niti može oduzeti. Svjestan je da s njim napokon može računati na naslov prvaka, ne samo Istoka nego i cijele lige, samo da prestanu te nesreće s bizarnim, napornim, teškim i dugotrajnim ozljedama.

Šteta je na kraju priče što Tatum ne može do nagrade za novaka godine (ROY), ali do kraja karijere imat će na kontu brojne druge, između zlata na Olimpijskim igrama i NBA naslova možda se “ubaci” i pokoja MVP titula... Jer, iako se to govori za Simmonsa, Tatum je najbliže onome što je bio i postao LeBron!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije