Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon finala dolazi u Split

Maestro Pirlo: Inter ga je pustio Milanu za 18,5 mil. eura i jednog Hrvata

Andrea Pirlo
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
06.06.2015.
u 13:31

– On je tehnički najpotkovaniji igrač i utjelovljenje nogometne igre. Svakim dodirom lopte odašilje pozitivnu poruku – opisao ga je prethodni izbornik Cesare Prandelli

Dva najuspješnija nogometna "režisera" zadnjih desetljeća, Andrea Pirlo i Xavi Hernández, suočit će se na Olimpijskom stadionu u Berlinu u subotu 6. lipnja u finalu Lige prvaka. Xavi će vjerojatno gledati početak dvoboja s klupe, dok će Pirlo od prve minute upravljati Juventusovom igrom protiv Barcelonina parnog valjka, piše sportski tjednik Max!

Iako osam mjeseci stariji od Xavija, Pirlo je nezamjenjiv u svojoj momčadi. Sporiji i s manjim radijusom kretanja nego dok je nosio Milanov dres, još uvijek donosi prevagu vrhunskom tehnikom i inteligencijom. I dalje vidi na terenu ono što drugi ne vide i odašilje suigračima iznenadne i precizne duge lopte.

Tihi lider kao Scirea

– On je tehnički najpotkovaniji igrač i utjelovljenje nogometne igre. Svakim dodirom lopte odašilje pozitivnu poruku – opisao ga je prethodni izbornik Cesare Prandelli u predgovoru knjige "Penso quindo gioco" (Mislim, dakle igram) iz 2013., autora Alessandra Alciata.

– Pirlo me podsjeća na Scireu, koji je također bio tihi lider. Takav se igrač rijetko javlja, ali kad progovori, cijela svlačionica utihne i sluša ga – dodao je Cesare Prandelli.

Pirlo je rođen 19. svibnja 1979. u Bresciji, na sjeveru Italije. Poslije nogometnog odrastanja u Voluntasu, priključio se juniorima Brescije, momčadi s kojom je debitirao u prvoj ligi 1995., dva dana nakon 16. rođendana. Da vam bude jasnije koliko je to davno bilo, prisjetite se da je tada Knin još bio u srpskim rukama, a Hajduk igrao u četvrtfinalu Lige prvaka.

Tardellijeva tortura

Ispavši s Brescijom u Serie B, vratio se pod vodstvom kasnijeg Hajdukova trenera Eduarda Reje i potom završio u Interu na poziv rumunjskog trenera Mircee Lucescua. U novom je klubu konkurencija bila prejaka pa je poslan na posudbu u Regginu i opet u Bresciju. Najveća mu je prepreka u Interu bio novi trener Marco Tardelli, bivši juventino i svjetski prvak iz 1982. "Toliko sam ga puta htio poslati u onu stvar", priznao je Pirlo u svojoj biografiji.

Srećom, 2001. ukazao se Milan i otkupio Pirlov ugovor od Intera za 18,5 milijuna eura i Hrvata Dražena Brnčića. Idućih će godina Pirlo postati zaštitni znak crvenih vragova i stražnji kut čuvenog romba koji je preko sredine terena razvukao Carlo Ancelotti.

Pirlo je s Milanom iskusio brojna slavlja, uključujući Lige prvaka 2003. i 2007. te talijanski scudetto 2004., no i gorčinu poraza, koji ga je zamalo zauvijek udaljio od terena. U biografiji je priznao da je nakon dramatičnog poraza jedanaestercima od Liverpoola u finalu Lige prvaka u Istanbulu bio na korak od odluke o umirovljenju.

Navijači tada nisu bili svjesni da je Pirlova karijera visjela o koncu, zajedno s talijanskim ambicijama na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Njemačkom. Srećom po naciju, Pirlo se pribrao, predomislio i poveo svoju generaciju azzurra prema besmrtnosti, a Italiju do četvrtog naslova prvaka svijeta.

Obožavao je Contea

Započeo je talijanski pohod pogotkom protiv Gane, da bi u polufinalu genijalno podvalio loptu Fabiju Grossu za vodstvo protiv Njemačke dvije minute prije kraja produžetaka. U finalu protiv Francuske iskoristio je prvi jedanaesterac i otvorio put prema zlatu. Tri je puta proglašen igračem utakmice na tom SP-u, a na kraju natjecanja izabran je u najbolju jedanaestoricu.

Njegova je karijera u Milanu došla do kraja u ljeto 2011. nakon teške godine obilježene razmiricama s trenerom Massimilianom Allegrijem. Ovaj je gurnuo Pirla na lijevu stranu vezne linije, a kad mu je učinak opao, prebacio ga je na klupu.

Proglašen suvišnim, Pirlo je pušten iz Milana bez odštete, što je mudrije Juventusovo vodstvo jedva dočekalo.

– Kad mi je Pirlo rekao da dolazi, prvo što mi je palo napamet bilo je, "kakva sreća, ima Boga!" Njegovo je dovođenje bilo potez stoljeća – komentirao je oduševljeni Gianluigi Buffon.

Bio je potpuno u pravu, jer je Pirlov dolazak označio prekretnicu u povijesti juventina. U prvoj je sezoni, zaključenoj bez poraza, postao tek šesti nogometaš sa dva uzastopna naslova s različitim momčadima. Dvije godine i dva naslova poslije produžio je ugovor sa "zebrama" do 2016. planirajući nove podvige s obožavanim trenerom Antonijem Conteom.

Šok pa pomirba

Tim veći šok pretrpio je kad je sredinom srpnja prošle godine čuo da Conte odlazi zbog sukoba s upravom, a da ga nasljeđuje – Allegri. Pirlovim su se mislima morale rojiti brojne nedoumice. Je li to kraj njegove torinske epizode? Ili će trpjeti poniženja kao u zadnjoj milanskoj sezoni?

Još je bio na godišnjem odmoru kad mu je Allegri uputio telefonski poziv. Bio je neočekivano pomirljiv, a Pirlo mu je uzvratio jednakom mjerom. – Nema problema, na raspolaganju sam ti – rekao je novom šefu.

Trener je potvrdio povijesni sporazum.

– Razgovarao sam s Andreom. Sve je u najboljem redu, profesionalci smo. On je vrlo motiviran za suradnju.

Allegri je pokazao Pirlu i svlačionici da su njihove nesuglasice prošlost tako što ga je zamolio da on bude taj koji će izvijestiti suigrače o novostima u sustavu igre. Tijekom sezone koristio ga je umjereno, štedeći ga na utakmicama manjeg intenziteta, ali šaljući ga u vatru kad je god bilo gusto.

Alimentacija 55.000 eura

Da mu je prije četiri godine netko rekao da će s nekadašnjim neprijateljem proslaviti dvostruku talijansku krunu i naći se pred vratima berlinskog finala, Pirlo bi mu vjerojatno odgovorio da nije normalan. Međutim, zbog džentlmenskog sporazuma dočekao je priliku da dvadesetu godišnjicu karijere obilježi osvajanjem treće Lige prvaka i oprosti se od Juventusa kao ličnost iz legende.

Osim na terenu, Pirlo je znao puniti novinske stupce i privatnim životom. Do 2014. Pirlo je bio u braku s Deborah Roversi, s kojom ima dvoje djece. Njihovoj je ljubavi došao kraj kad je u torinskom golf-klubu upoznao Valentinu Baldini, plavokosu trgovkinju nekretninama. Deborah nije otišla praznih ruku: prema brakorazvodnom sporazumu, Andrea joj plaća džeparac od 55.000 eura mjesečno.

>>Priča je objavljena u sportskom tjedniku Max!

>>Krešić: Ivan je sjajan. Čuva leđa Messiju, ali i razigrava

>>Prosinečki ekskluzivno iz tabora Azerbajdžana: Dragi Hrvati, čuvajte me se u Bakuu!

Komentara 2

VI
viluk007
16:24 06.06.2015.

Koji zločest naslov. Ozren napiše cijeli članak samo zbog implikacije u naslovu, pa mogao si reći da je Inter dao 18,5 mil. Eura i Dražena Brnčića. ali riječju "hrvata" dade se nešto i sugerirat, pa Ozrene kad je dao jednogg Hrvata, koliko je mogao dati srba.

DU
Deleted user
16:32 06.06.2015.

Treba samo pogledati, sjetiti se, kako je izveo penal, protiv engleske na euro 2012..A bome i kakav je gol dao iz slobodnjaka pletikosi..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije