Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CHRISTINA ZWICKER

Hrvatska sportašica o borbi s psihičkim problemima: Bila sam u stanju kad ti je dosta svega

20.09.2021.
u 18:45

- To su trenuci kada mozak želi jedno, a tijelo to ne može. Puno tu pomažu razgovori sa psihologom. Ja već tri godine surađujem s Renatom Barić i puno mi pomaže.

Christina Zwicker, gimnastičarka ZTD Hrvatski Sokol, bit će jedina naša predstavnica na Svjetskom prvenstvu u Japanu koje će se održati u listopadu ove godine. U zadnjem kolu CRO GYM lige osvojila je prva dva mjesta na gredi i ručama.

– Da bih se plasirala na Svjetsko prvenstvo, morala sam na kontrolnom treningu skupiti više od 49 bodova. Nakon odvježbane sve četiri sprave imala sam 49,200 bodova. Dovoljno. Kad već nisam bila u Japanu na Igrama, zadovoljstvo će mi biti što ću u Zemlju Izlazećeg Sunca otići na Svjetsko prvenstvo. Natjecanje će se održati u gradu Kitakyushu – rekla je Christina.

Cilj je nastupiti u Parizu

Jeste li očekivali plasman na Svjetsko prvenstvo?

– I jesam i nisam. Naime, imala sam kratko vrijeme između Svjetskog kupa u Mersinu i kontrolnog natjecanja – tjedan dana. Nisam znala koliko ću biti spremna jer sam već pomalo umorna. Imala sam tek desetak dana odmora nakon završetka prošle i početka nove sezone. Zbog Svjetskog prvenstva sezona je rano počela. Uza sve upisala sam prvu godinu studija biznisa i matematike na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta. Treniram pet-šest sati dnevno, tu su i obaveze na fakultetu i nije mi nimalo lako – kaže Christina.

No navikla je da je po cijeli dan u pogonu.

– Istina. Između studija i srednje škole nije velika razlika jer mi podjednako vremena oduzimaju odlasci na nastavu i učenje. Bitno je da još uvijek imam motivaciju da se ozbiljno bavim sportom.

Vi ste jedna od naših kandidatkinja za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine?

– To mi je cilj. Bit će teško izboriti Igre, ali zato tako puno treniram. Da bih izborila Pariz, moram biti dobra u višeboju na Svjetskom prvenstvu 2023. godine u Antwerpenu. Vježbati višeboj nije lako. Puno je lakše trenirati samo jednu spravu. Što se tiče višeboja, jaka sam na gredi i dvovisinskim ručama, nešto slabija na parteru i preskoku – istaknula je Zwicker.

Kakva su očekivanja na svjetskom prvenstvu?

– Što bolje odraditi višeboj i pokušati se vježbama na gredi i dvovisinskim ručama približiti onima najboljima. O finalu po spravama i ne razmišljam jer je prejaka konkurencija. Mislila sam da one najbolje s Olimpijskih gara neće doći na SP zbog male razlike između dva velika natjecanja, no koliko imam informacije, doći će sve najbolje – istaknula je naša mlada vježbačica.

Nekad mi je bilo dosta svega

Gledali ste gimnastiku u Tokiju?

– Naravno. Osim što sam bila oduševljena srebrom Tina Srbića, oduševile su me brazilska vježbačica Rebeca Andrade i Amerikanka Sunisa Lee. Još nisam imala priliku vježbati s njima u konkurenciji, ali se nadam da će se i to uskoro dogoditi.

Kako komentirate Simone Biles, koja se zbog mentalnog zdravlja povukla iz ekipnog natjecanja i višeboja na Igrama u Tokiju?

– Potpuno je razumijem jer sam i sama bila u tom stanju kada se zapitaš “kako dalje” i dosta ti je svega. To su trenuci kada mozak želi jedno, a tijelo to ne može. Puno tu pomažu razgovori sa psihologom. Ja već tri godine surađujem s Renatom Barić i puno mi pomaže – zaključila je Zwicker.

Komentara 4

Avatar Največi hrvat u istoriji
Največi hrvat u istoriji
20:50 20.09.2021.

Bila je u stanju kad ti je dosta svega jer shvatiš da imaš kontejner Hrvatsku i jedino spašenje i rješenje u bežaniji za Berlin, Dublin ili Belfast.

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
05:59 21.09.2021.

dobraaaa..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije