Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEŠENE DVOJBE Izbornik potpisao ugovor i objavio popis putnika za Euro

Bilić s ugovorom u džepu objavio: Vranješ, Drpić i Križanac bez Eura

Logistika riješena, igre mogu početi
Foto: Marko Lukunić
05.05.2008.
u 12:30

Slaven Bilić više nije samo izbornik s gitarom, diplomom, naušnicom, Harleyjem Davidsonom i starkama... Čak mu više nije potrebna ni olovka, jer od podneva on je izbornik s potpisanim dvogodišnjim ugovorom i ispisanom listom putnika koji idu na sljedeće Europsko prvenstvo u Austriji i Švicarskoj, gdje će pokušati dostići vlastiti (i nacionalni) uspjeh iz Francuske star deset godina...

Marković: Smjena generacija i dalje traje
Uz izbornika, po(t)pisu su "jamci" bili Prosinečki, Asanović i Jurčević te, naravno, Marković i Srebrić.

"Dan o kojem ste pisali mogao je biti prije tri mjeseca, pola godine, ali je on ipak danas. Momčad na čelu s Bilićem napravila je odličan rezultat, ima odličnu škvadru. Rezultati koje smo napravili ovom smjenom generacija nije bio jednostavan i rezultate neće biti jednostavno ponoviti. Nadam se da će se ovi stariji zamijeniti kvalitetnim nasljednicima. Često se pitam što bi ovi ostali dali da imaju reprezentaciju poput naše", zborio je Vlatko Marković dok je Slaven dovršavao šiljenje olovke i posljednji put čitao ugovor.

"Točku na i stavili smo na Wembleyju. Ta je utakmica značajna iz sportskih, pa ako hoćete, i iz hrvatskih razloga. Sretni smo da imamo Slavena i njegove dečke. Uvjeren sam da će sva četvorica u sljedeće dvije godine napraviti puno prašine u Europi. Dečki nemaju nikakvih opterećenja, napravili su posao savršeno. Nažalost, zbog problema i povreda bit će teže nego dosad, ali sam uvjeren da ćemo naći način i da ćemo se ponovno grliti", dodao je prvi čovjek HNS-a.

Bilićevi sretnici


Pletikosa, Runje, Galinović, Ćorluka, Šimić, R. Kovač, Šimunić, Knežević, Vejić, Pranjić, Pokrivač, N. Kovač, Modrić, Leko, Vukojević, Srna, Kranjčar, Rakitić, Petrić, Olić, Budan, Klasnić, Kalinić. Dva mlada su Manuel Pamić (Red Bull) i Anas Sharbini (Rijeka).

Iako se u ovome trenutku čini kako je potpis bio pitanje trenutka, treba podsjetiti kako smo zamalo ostali bez izbornika. Za trenera su ga željeli svi, Marković i Srebrić su otezali s pregovorima, a to je postalo i "međunarodno pitanje". Slaven je to najbolje opisao nakon svečane večere na Pantovčaku: "Bojao sam se da će me i Bush pitati za ugovor".

Bilić: Počašćeni smo, ali rezultat će nam presuditi
Bilić se nakon poduže Markovićeve retrospetive zahvalio na ugovoru.

"Sad se svi u nas kunu, a kad smo prije dvije godine imenovani, smatrali su to dosta hrabrim potezom. Imali smo injekciju medija, možda je i to utjecalo na njihovu hrabru odluku. Objektivno smo imali dosta ponuda, nismo ih krili od javnosti. Međutim, sva petorica smo (uključujući i Mrmića, op.a) ostali ovdje i zahvalili se što se u nas vjerovalo. Vjerujemo u našu ekipu bez obzira na rezultat ne Euru, pred nama su veliki rezultati", kazao je Slaven.

"Skupina koja nas očekuje u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo je možda i teža od ove koju smo imali za Euro. No, cilj nam je napraviti dobar posao. Ako budemo imali imalo sreće, bit ćemo i dalje ponosni", dodao je.

"Posao je takav da ne trpi poraze i naš ostanak determinira rezultat. Ne bježimo od cilja, to je svakako", izjavio je Slaven i nakon potpisa izmijenio poljupce s Markovićem.

Tko ide na Euro?
Sudbonosno ili ne, nakon što je Bilić stavio potpis na ugovor, u Zagrebu je počela jaka kiša...

"Odlučili smo se za 23 igrača, vodimo dva mlada sa sobom - i to ne zbog privikavanja ili zahvale, što ja znam... nego zbog tri kriterija; mladi su, igraju na pozicijama koje su tanke i talentirani su", objasnio je Bilić.

U trenutku kada je pročitao ime Stipe Pletikose, akcija Euro 2008 je i službeno počela. Dakle, u Austriju i Švicarsku idu: Pletikosa, Runje, Galinović, Ćorluka, Šimić, R. Kovač, Šimunić, Knežević, Vejić, Pranjić, Pokrivač, N. Kovač, Modrić, Leko, Vukojević, Srna, Kranjčar, Rakitić, Petrić, Olić, Budan, Klasnić, Kalinić. Dva mlada su Manuel Pamić (Red Bull) i Anas Sharbini (Rijeka). Konkurirali su Drpić, Balaban, Mandžukić, Križanac, Rukavina...

"S dečkima sam obavio razgovore, objasnio im razloge zbog čega nisu, da je budućnost kakva je. Zahvalio sam im se. Razočarani su i ljuti, što je normalno", objasnio je odluku Bilić.

"Znam da će se oko Sharbinija sad vuči repovi, to je dio posla i biznisa. Njegov menadžer mi je prijatelj... Ali odlučio sam, on nam treba na Europskom prvenstvu", dodao je.

Objasnio je i situaciju s Dinamovim veznjakom Ettom. Tvrdi kako je razmišljao o njemu na početku svog mandata, ali tada nije imao uvjete za hrvatsku putovnicu, a danas više nije na toj razini. No, zanimljivija je bila priča oko Ivice Križanca.

@linkbox@ "Smetalo mi je šta je izjavljivao, ali nije ovo moja privatna reprezentacija, morao sam razgovarati s njim. No, nismo mogli prijeći preko toga što je Križanac uputio teške riječi prema svojim kolegama. Kažem, razgovarali smo, rekao sam mu da ne konkurira za prvenstvo. Relativno je mlad, možda će se neki koji igraju na njegovoj poziciji stopera oprostiti, vrata će mu biti otvorena ako to zasluži igrama za klub...", objasnio je dodavši da su "ugodno" porazgovarali..

Najzaslužnijeg skoro zaboravili...
Donosimo vam još jednu zanimljivost. Naime, u istoj se dvorani hotela Sheraton prije otprilike dvije godine Zlatko Kranjčar opravdavao zašto mu je draži pokroviteljski touareg od službenog mondea, zaobilazeći odgovor na pitanje zašto je nekoliko trenutaka ranije Eduardu izbio nekoliko tisuća kuna za novu plazmu na kojoj će gledati SP. Iz nekih drugih, svima poznatih razloga, ni Slaven Bilić ga nije mogao uvrstiti na popis sretnika. Nadamo se da će Nane (ili Tanac, njegov prirodni nasljednik) za dvije godine, uoči puta u Južnu Afriku, uskliknuti ta četiri slova imena skromnog dečka rođenog pod Corcovadom. Ime najzaslužnijeg za akciju Euro...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije