Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cedevita

Amerikanci moraju što prije dokazati da su vrijedni uloženog

Fran Pilepić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
22.10.2015.
u 13:00

Danas prvi ovosezonski europski nastup Cedevite u Zagrebu (19.30 sati), gost je francuski Limoges.

Ma koliko bili svjesni da je pred nama tek 2. kolo Eurolige, neke su utakmice i u ovoj fazi jako važne za sudbinu klubova. Ponajprije za one iz donjeg doma kojima je svaka pobjeda vrijedna u borbi za Top 16. A takva je utakmica pred košarkašima Cedevite koji će večeras (19.30) ugostiti francuski Limoges, klub koji je negdje na istoj razini s hrvatskim prvakom. Zapravo, Francuzi su u momčad uložili barem pola milijuna eura više (proračun im je oko 2,5 milijuna), a imaju i više stranaca, četvoricu Amerikanaca (Culpepper, Daniels, Gatens, Payne) te po jednog košarkaša iz Njemačke (Schaffartzik) i Burkine Faso (Zerbo).

I dok je u Cedeviti predsjednik kluba iz najvećeg klupskog sponzora, kod Francuza je prvi čovjek kluba klupska legenda. A to je Frederic Forte, branič koji je 1993. u finalu Eurolige u završnici utakmice Kukoču izbio loptu iz ruke za senzacionalnu pobjedu Limogesa nad Benettonom. Francuski je prvak na tom Final Fouru, u društvu Reala, PAOK-a i Benettona, imao najmanje izgleda za naslov, no tadašnji je trener Limogesa Božo Maljković od momčadi sa dva dobra igrača (Young, Zdovc), s ostarjelim Dacouryjem (34) i devet "fajtera" napravio europskog prvaka.

Dražen im je vratio

I drugi Limogesovi europski trofeji, a bilo ih je pet, vežu se uz Hrvate. Prvi europski pehar taj je klub osvojio 1982. pobijedivši u finalu Koraćeva kupa Šibenku s 18-godišnjim Draženom Petrovićem (90:84). I iduće su godine ta dva kluba bila u finalu istog natjecanja, a slavio je opet Limoges (94:86). Tri godine poslije, Dražen im je vratio na svoj način. U dresu Cibone, nakon vodstva Limogesa 43:27, u sedam uzastopnih napada zabio je sedam trica za pobjedu (116:106).

Imali i teške trenutke

No, proživljavao je Limoges i teže trenutke pa je zbog financijskih problema bio u trećoj ligi. Srećom, Cedevitin model financiranja putem dvije najveće privatne tvrtke (Atlantic grupa, Agrokor) vrlo je zdrav. Bez obzira na to što je Cedevitin glavni sponzor Emil Tedeschi osobni prijatelj s premijerom Milanovićem, Cedevita se otvoreno ne priklanja nijednoj političkoj struji. Dakako, drugi je par opanaka kako posluje na igračkoj tržnici. Trenutačno su dvojica njezinih Amerikanaca pod velikim povećalom. Razigravač Pullen i krilo White moraju što prije početi dokazivati da su vrijedni uloženog, a upravo je dvoboj s Limogesom prava prilika za to.

>> I Todorić postao sponzor hrvatskog prvaka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije