Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glazbene novosti

Stižu novi albumi Metallice, Iggyja Popa..., a Miley Cyrus mogla bi srušiti rekorde

Foto: DPA/Pixsell
1/6
18.01.2023.
u 06:30

Mnoge su glazbene zvijezde nakon pandemije prvo otišle na turneje, no neki su istovremeno radili na novim albumima koje će objaviti ove godine.

Početkom godine već se preliminarno zna koje albume možemo očekivati u 2023. Naravno, svjetska izdanja broje se u stotinama, ali od popisa onih koja mogu zanimati širu publiku, već sada je jasno da neće vladati suša. Prestanak epidemije otvorio je već lani i jaču koncertnu sezonu koja se u 2023. nastavlja još žustrije. I premda se u domaćim razmjerima čini da je godina za nama bila uglavnom više obilježena koncertima nego novim izdanjima, s inozemnog tržišta dolazi nam dosta novosti.

Primjerice, i Metallica, koja u ožujku objavljuje novi album "72 Season", i Peter Gabriel, koji nakon 21 godine objavljuje prvi novi album "i/o", rasprodali su većinu koncerata na turnejama koje će na proljeće održati u Europi, kao i Depeche Mode koje ćemo vidjeti u Zagrebu.      

No, oni nisu jedini, a popis najavljenih novih izdanja prilično je dug. U siječnju Moby objavljuje album "Ambient", Belle and Sebastian "Late Developers", Gaz Coombes "Turn the Car Around". Očekuje nas i Ryuichi Sakamoto s izdanjem "12", John Cale s "Mercy", dok Sam Smith nakon velikog uspjeha singla "Unholy" s Kim Petras objavljuje album "Gloria". Iggyju Popu upravo je izišao sjajan album "Every Loser" koji već na samom početku godine govori da će se na njezinu kraju naći na popisima najboljih.

The Smashing Pumpkins izdaju drugi dio svoje rock-opere "Atum: Act Two", a u travnju stiže i treći dio "Atum: Act Three". Gitarist John Frusciante iz Red Hot Chili Peppers vraća se soloalbumom zanimljiva naziva ". I:", Korn s "Requiem Mass", dok američka zvijezda Shania Twain kreće i na istoimenu turneju albuma "Queen of Me". Favoriti alternativne scene Yo La Tengo najavili su "This Stupid World", Orbital "Optical Delusion", a multimedijski Gorillaz "Cracker Island".            

Proljeće donosi posebne novosti. U ožujku nas očekuje nekoliko doista različitih izdanja poput Tiësto "Drive", dok su Genesis pripremili arhivsko izdanje "BBC Broadcasts" s koncertnim nastupima iz sedamdesetih. Fever Ray objavljuje "Radical Romantics", dok bi jedno od najprodavanijih izdanja mogao postati album Miley Cyrus "Endless Summer Vacation". U2 godinama nisu objavili nove pjesme, ali su se u nedostatku inspiracije, linijom manjeg otpora, ziheraški pozabavili starima; album "Songs of Surrender", u jeku Bonove autobiografije, donosi nove akustične i promijenjene verzije 40 starih pjesama.

Katie Melua planira album "Love and Money", Lana Del Rey "Did You Know That There's a Tunnel Under Ocean Blvd", a Depeche Mode s "Memento mori" kreću na turneju u sklopu koje će idućeg ljeta doći i u Arenu Zagreb. Natalie Merchant najavila je za travanj album "Keep Your Courage", a Everything but the Girl "Fuse", dok nas u svibnju čekaju Swans sa "Is There Really a Mind?", Anthrax, Ed Sheeran, američke zvijezde Jennifer Lopez s "This Is Me... Now", Kelly Clarkson i album o razvodu braka, The Killers koje smo lani gledali na festivalu INmusic. Nazive albuma nisu još otkrili ni Kylie Minogue, Noel Gallagher's High Flying Birds, PJ Harvey i Skrillex, a ni pop-punk trio Blink-182 koji za ljeto planiraju veliku turneju i prvi album nakon 2019., uz najavu da se u grupu vratio gitarist i njezin utemeljitelj Tom DeLonge.

U svakom slučaju, očekuje nas glazbeno zanimljiva godina u kojoj će ponešto za sebe naći ljubitelji svih glazbenih žanrova, bez obzira na to vole li klasike ili malo novije glazbene varijante.

VIDEO Memoari princa Harryja postali najprodavanija publicistička knjiga u povijesti

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije