Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Megahit zvijezda

Noć za pamćenje na Prokurativama u kojoj je Split pjevao Mišu

Split: Druga večer 59. izdanja Splitskog festivala posvećena je Miši Kovaču
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/33
06.07.2019.
u 07:31

Fala ti čača na svemu, kazala je Ivana Kovač svom ocu, a onda su se plačući dugo grlili

Teško da će se ikad ponoviti takva večer i noć na Prokurativama koje su drhtale od emocija koje je izazvao jedan i jedini, Mate Mišo Kovač. Festival Split 2019. sigurno će biti upisan zlatnim slovima u povijest festivala zabavne glazbe. Jer kad cijelu večer sa publikom koja je danima prije pokupovala sva mjesta u gledalištu, pjevaju i oni koji rade -  čuvari, redari, tehničari, vatrogasci, hostese, timovi Hitne pomoći, snimatelji i novinari, kad im suze naviru na oči od besmrtnih Mišinih hitova, onda je to vrh! Posvećen Miši i njegovim pjesmama koje paraju srce i dušu. Naprosto se nije moglo ne pjevati!

Nema primjerenih riječi koje bi opisale atmosferu koja je vladala na retrospektivnoj večeri nazvanoj "Split pjeva Mišu" , inače drugoj večeri festivala koji se može podičiti najvećim glazbenim šušurom u Hrvatskoj. Tako nešto moguće je doživjeti samo na Poljudu kad igra Hajduk, Mišin Hajduk.

Od dolaska u pratnji supruge Lidije kojeg su kolege i Splićani na Prokurativama pozdravili kao cara, do odlaska, nebrojeno je dirljivih trenutaka. Najupečatljiviji je svakako bio nastup njegove kćeri Ivane koja je otpjevala skladbu "Noćas ćemo zemlji ko materi reći", a potom krenula prema ocu koji je sjedio u prvom redu. 

- Fala ti čača na svemu, kazale je Ivana, a onda su se plačući dugo grlili... Publika je gotovo zanijemila, a potom po tko zna koji put sinoć, počela skandirati "Mišo, Mišo..."

Njegove pjesme izvodili su Klapa More iz Šibenika, Branko Medak, Alen Nižetić, Petar Dragojević, Mjesni odbor, Klapa Sv. Juraj HRM, Đorđi Peruzović, Mia Dimšić, Vlado Kalember, Klapa Rišpet, Giuliano, Jole, Goran Karan, Dražen Zečić i Mladen Grdović.  

Otpjevavši "Proplakat će zora" Grdović je otišao do Miše, zagrlio ga i zapjevali su zajedno iz gledališta. Publika je bila u deliriju.  

I Alen Nižetić izmamio je Miši suzu na oko. Otpjevao je legendarnu "Poljubi zemlju" i sišao do Miše koji mu se pridružio. Goran Karan je nakon nastupa sa pozornice kazao: "Mišo, fala ti za sve ove godine. Fala care. Fala legendo."  I poklonio mu se. Za kraj su svi izvođaći zapjevali "Dalmacija u mom oku", a onda je na pozornicu stupio Mišo. Prokurative su se užgale.

 - Nitko i nikada ne može slomit Dalmaciju. Uvijek će biti Split, Šibenik, Zadar, Dubrovnik...Ako se bude tko busao protiv Dalmacije, mi ćemo ga protjerat u Slavoniju, poručio je Mišo.

Hrvatska diskografska udruga dodijelila mu je posebnu plaketu za 20 milijuna prodanih nosača zvuka, a direktor Festivala Tomo Mrduljaš uručio mu je posebnu nagradu  ‘Bijeli galeb’. Na pozornicu se popeo splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i srčano Mišu izljubio.

- Publika je bila fantastična, kratko je izjavio Mišo nakon koncerta.

Koliko je Splićanima bilo lijepo i koliko su guštali u noći posvećenoj Miši svjedoči i spontani tulum kojeg su po završetku službenog dijela priredili članovi Mjesnog odbora odjeveni u majice sa likom Miše Kovača i izvodeći njegove uispješnice. Za jednim od stolova poznati vaterpolist Mario Budimir, suprug Doris Dragović, poveo je pjesmu  "Poljubi zemlju po kojoj hodaš" . 

To može samo Split!

Split: Druga večer 59. izdanja Splitskog festivala posvećena je Miši Kovaču
1/7
Ključne riječi

Komentara 8

SA
samoborski
09:41 06.07.2019.

Southman ... objasni nam ti onda sta je ovaj neinteligentni , ruzni starac time htio reci !? Koju je posluku porao ?

SR
sramitese
10:30 06.07.2019.

tovar ili magarac je pametniji od njega samo sta ovaj bolje reve..

PA
Pajkoslava2
07:50 06.07.2019.

"- Nitko i nikada ne može slomit Dalmaciju. Uvijek će biti Split, Šibenik, Zadar, Dubrovnik...Ako se bude tko busao protiv Dalmacije, mi ćemo ga protjerat u Slavoniju, poručio je Mišo." - A sta ne valja sa Slavonijom? Ovako nešto izjaviti je vrlo bezobzirno i vrlo neukusno... Ili ja ne shvaćah poantu te izjave🤔

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije