Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TOMISLAV PETROVIĆ

Severina nije zadovoljna presudom jer smatra da nije dobra za dijete, žalit će se

24.02.2018.
u 11:19

Nezapamćeno je da se na istom sudu, u vezi s istim djetetom, donose dvije dijametralno suprotne odluke, kaže Petrović

Nakon što je u četvrtak sutkinja Općinskog građanskog suda Verica Nikić donijela nepravomoćnu presudu u slučaju Kojić – Popović prema kojoj će šestogodišnji Aleksandar naizmjenično živjeti kod oca Milana Popovića i majke Severine Kojić, o svemu se oglasila i pjevačica. – Severina nije zadovoljna presudom jer smatra da nije dobra za njezina sina i svakako će se žaliti. Konačnu će odluku donijeti viši sud, a do tada sve ostaje po staroj presudi. Prije mjesec dana na istom je sudu donesena presuda da se Popoviću odbija zahtjev da dijete živi s djetetom sedam dana i sedam dana sa Severinom.

“Normalnom sve jasno”

Nezapamćeno je da se na istom sudu, u vezi istog djeteta donose dvije dijametralno suprotne odluke, da u jednom sutkinja odbija zahtjev Popovića, jer nije u skladu sa zakonom, a u drugom, druga sutkinja, Verica Nikić sudi upravo ono što prva sutkinja smatra nezakonitim. Verici Nikić, sutkinji koja je donijela ovu presudu i sudila protivno interesima Severinina sina, sve su dosadašnje odluke srušili na višem sudu. Svakom normalnom sve je jasno – rekao nam je Severinin menadžer Tomislav Petrović. Prema donesenoj presudi kojom Severina i Milan imaju ravnopravno, zajedničko i sporazumno roditeljstvo, Aleksandar bi prvi i treći tjedan u mjesecu trebao boraviti kod oca i to, kako se pisalo, od nedjelje u 20 sati do nedjelje u 20 sati. Novost je u presudi i to da će Aleksandar ljetne mjesece podjednako provoditi i s majkom i s ocem, točnije prva dva tjedna u srpnju i kolovozu bit će s ocem, a druga dva s majkom. Kako će dječak podjednako vrijeme provoditi s oba roditelja, srpski poduzetnik više neće biti dužan plaćati Severini alimentaciju u iznosu od 15 tisuća kuna. Aleksandar će, doznajemo, s ocem živjeti u Zagrebu, u koji se Popović, tvrdi, preselio prije nekoliko mjeseci. Popović je, podsjetimo, razloga za slavlje imao i prošli mjesec nakon presude sutkinje Marine Parać Garme na Općinskom sudu u Zagrebu.

Zajednička roditeljska skrb

Naime, Popović je tada tražio od suda da definira što je zajednička roditeljska skrb i da je propiše u rješenju. Tada je tvrdio kako ga Severina nije obavještavala o dječakovu zdravstvenom stanju, a po rješenju koje je donio sud pjevačica ga je posljednjih mjeseci dužna obavijestiti o djetetovu stanju najkasnije u roku od dva sata od postavljanja liječničke dijagnoze.

Kako je ova sudska borba za dijete, na žalost, od početka pod reflektorom javnosti jer je riječ o razvodu poznatih, nižu se kojekakvi komentari pa tako mnogi smatraju da je nehumano ovako podijeliti djetetov život i proglasiti da će živjeti točno pola vremena kod majke, a pola kod oca, da takvo “seljakanje” nije dobro za djecu kojoj je važna stabilnost. Međutim, je li to zaista tako? Profesionalna etika, razumljivo, brani dječjim psiholozima i psihijatrima da govore o bilo kojem konkretnom slučaju u javnosti, pa smo ih u načelu pitali je li dobro da dijete živi naizmjence po tjedan dana kod majke i kod oca te da zimske i ljetne praznike provodi jednako tako pola-pola s jednim pa s drugim roditeljem.

– To zavisi o dobi djeteta. Ako je riječ o malom djetetu do dobi od četiri godine, takva bi odluka bila jako upitna i prije bi bila loša nego dobra jer tako malo dijete još nema formiranu osobnost pa razdvojenost dulja od jednog dana nije dobra. Dijete u dobi nakon četvrte godine ima dobro formiranu ličnost, postoji kod njega osjećaj “ja sam ja” i da je netko druga osoba pa ono tada može podnijeti takva razdvajanja – govori dječji psihijatar dr. Nenad Jakušić, voditelj Centra za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih zagrebačke Klinike za dječje bolesti Zagreb, popularne Klaićeve. Teže je to primjenjivati kad roditelji koji žive u različitim gradovima, napominje, a kako su tehnički lakše izvedivi samo posjeti i viđanje djece s roditeljem s kojim ne žive, to je i najčešća praksa. Stručnjaci ipak napominju da je svaki slučaj zaseban i da se ne može generalizirati i na sve primijeniti jednaka odluka. Primjerice, važno je da dijete ostaje u istom gradu, odnosno istom vrtiću ili školi tako da je to bolje ako oba roditelja žive relativno blizu. Važno je pri takvoj procjeni i to da su oba roditelja podjednakih roditeljskih kompetencija te da je dijete podjednako privrženo svakom od njih. U tom bi slučaju jednako vremena kod jednog i kod drugog u toj dobi značilo da je odluka suda u najboljem interesu djeteta.

1/10
Ključne riječi

Komentara 15

Avatar Terra
Terra
11:45 24.02.2018.

A kaj bi ona? Da joj frajer i dalje plaća alimentaciju od 15 000 kn i da vidi dijete na kapaljku? Novinari neka malo istraže to kamatarenje i maltretiranje muškaraca/očeva od strane njihovih bivših bračnih partnerica. Taj čovjek ima pravo da vidi dijete kao i ona.

AL
Alkana
11:43 24.02.2018.

Odlično, budući da pjevačica nikako nije htjela dogovor s ocem djeteta. Dijete ima pravo na oca i kad je majka odsutna, prva osoba kojoj treba povjeriti dijete je otac a ne daadilja ili baka. Pjevačica sada jede što je samaa sebi skuhala. Roditeljima koji se ne mogu dogovoriti ili onome koji ne pristaje ni na kakav dogovor, treba oduizeti skrbništvo jer oni ne rade u interesu djeteta nego udovoljavaju sebi ili se osvjećuju bivšem partneru.

GE
generacija57
12:08 24.02.2018.

Mene zanima da li i Severina daje za maloga 15000 kuna mjesečno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije