Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Deveto izdanje ULTRA Europe srušilo sve rekorde: Posjetilo ga 150.000 obožavatelja iz 143 zemlje

Split: DJ Martin Garrix nastupio je na zadnjem danu Ultra festivala
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/3
21.07.2023.
u 11:20

Nastupalo je više od 200 DJ-a na devet pozornica u četiri grada, a tijekom trajanja festivala zabilježeno je 200.000 noćenja

Sudećim po prvim brojkama i ostvarenim rezultatima, završeno deveto izdanje festivala ULTRA Europe bit će upisano u povijest kao najuspješnije. Broj posjetitelja te ostvarenih noćenja potvrđuju da je najveće međunarodno glazbeno događanje u Hrvatskoj, prepoznatljivo u svijetu kao jedinstveno destinacijsko glazbeno događanje, uvjerljivo jedan od najuspješnijih glazbenih projekta u ovom dijelu Europe.

Za posjetitelje je sviralo više od 200 DJ-a na devet pozornica u četiri grada, među kojima su bili Hardwell, Martin Garrix, Carl Cox, Alesso, Boris Brejcha, Steve Aoki te brojni drugi. Festival je tijekom sedam dana posjetilo 150 000 obožavatelja koji su stigli iz rekordne 143 zemlje svijeta među kojima su Španjolska, SAD-a, Australija, Velike Britanija, Francuske, Njemačke, Hrvatske i mnoge druge zemlje. Bilo je posjetitelja i iz  Meksika, Kolumbije, Andore, Saudijske Arabije, Egipta, Kuvajta. Tijekom trajanja festivala zabilježeno je više od 200 000 noćenja, a gosti su dolazili automobilima, autobusima, vlakovima, avionima te s više od 150 plovila. 

Split: DJ Martin Garrix nastupio je na zadnjem danu Ultra festivala
1/9

ULTRA Europe morsku flotu činilo je 10 luksuznih jahti te više od 150 jedrilica, dok je ona zračna, uz brojne redovne zračne linije, upisala i dolazak 60 privatnih aviona, a nijedan se festival na svijetu ne može pohvaliti takvom glazbenom mornaricom. To pokazuje da su Split, Hvar, Brač i Vis te unikatni koncept festivala bili pun pogodak i pravi smjer za turističko pozicioniranje Hrvatske među mlađom svjetskom festivalskom populacijom. Posjetitelje je oduševio i spektakularni DRON SHOW uoči nastupa Martina Garrixa kada je 300 bespilotnih letjelica osvijetlilo splitsko nebo u uigranoj devetominutnoj koreografiji uz zvuke poznatih EDM hitova. 

Festival se mogao pratiti i putem prijenosa uživo na Facebooku i YouTubeu, a najbolji trenuci s festivala se mogu pogledati na svim službenim kanalima festivala, kao i na službenim kanalima izvođača. Na službenom YouTube kanalu će krajem godine biti objavljen i službeni dokumentarni film o najvećem festivalu elektroničke glazbe u Hrvatskoj. Posebna pažnja i ove je godine bila posvećena sigurnosti posjetitelja, a mali broj intervencija po danu potvrđuje da je ovo jedno od najsigurnijih događanja ove veličine. U organizaciji je sudjelovalo više od 3 000 ljudi, a o festivalu je izvještavalo više od 200 akreditiranih domaćih i inozemnih novinara.

Vlada RH proglasila je festival strateški važnim projektom zbog njegovih efekata na hrvatsko gospodarstvo te zbog promocije Hrvatske kao turističkog odredišta. Procjenjuje se da ukupna potrošnja tijekom ovogodišnjeg izdanja iznosi minimalno 76.500.000 eura. Festival su posjetili i mnogi političari te predstavnici turističkog sektora pa je tako Park mladeži ugostio ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek, gradonačelnika Splita Ivicu Puljka, državnog tajnika Tončija Glavinu, direktora Hrvatske turističke zajednice Kristjana Staničića te Alijanu Vukšić, direktoricu TZ grada Splita.

Destinacijska avantura i ove je godine krenula na otoku Braču, u 585 Clubu, a već se sljedećeg dana preselila na najsunčaniji hrvatski otok Hvar. Dnevni ULTRA Beach te večernji RESISTANCE Hvar održali su se u Carpe Diem Beach Clubu. U intimnoj i ekskluzivnoj atmosferi 200 godina stare tvrđave Fort George na Visu, poznatije pod imenom Fortica, bila je posljednja stanica devete po redu ULTRA avanture. Za najbolji doživljaj zaduženi su i partneri festivala među kojima su Hrvatska turistička zajednica, Splitsko-dalmatinska županija, Grad Split, Mastercard te Heineken. Pripreme za jubilarno deseto izdanje već su u tijeku, a obožavatelji će uskoro dobiti prve informacije te vrijeme održavanja festivala iduće godine. 

VEZANI ČLANCI:

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije