Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravstveni problemi

Bruce Willis nije jedina slavna osoba kojoj je dijagnosticirana afazija i ove zvijezde se bore s tim poremećajem

Foto: DPA/ PA/ Pixsell/ Instagram screenshot
1/28
31.03.2022.
u 18:10

Afazija je stanje koje se obično javlja iznenada nakon moždanog udara ili ozljede glave, a podrazumijeva teškoće u govoru.

Glumac Bruce Willis (67) najavio je svoje povlačenje iz svijeta glume nakon što mu je dijagnosticirana afazija. Njegova obitelj na društvenim je mrežama objavila da glumac ima zdravstvenih problema koji utječu na njegove kognitivne sposobnosti. 

Neprofitna organizacija Mayo Clinic na svojim stranicama afaziju opisuje kao stanje koje se obično javlja iznenada nakon moždanog udara ili ozljede glave, a još jedan od razloga nastanka navodi se i sporo rastući tumor mozga. Inače, afazije podrazumijeva teškoće u izražavanju verbalne i pisane komunikacije, a Willis nije jedina  zvijezda koja pati od ovog stanja.

Neke od poznatih osoba koje pate od ovog stanja su glumica Sharon Stone, country zvijezda Randy Travis, reporter Mark McEwen i glumica Emilia Clarke.

Glumica Sharon Stone 2001. se godine srušila u svom domu zbog aneurizme mozga i pretrpjela cerebralno krvarenje koje je trajalo devet dana. Nakon što je izašla iz bolnice, izgubila je sposobnost čitanja i razvila probleme s govorom, od kojih je jedan i mucanje.

Foto: DPA/Pixsell
Country zvijezda Randy Travis 2013. godine je imao moždani udar, a ubrzo nakon toga izgubio je sposobnost govora i razumijevanja jezika. Svoju borbu s afazijom opisao je i u memoarima iz 2019. godine koje je naslovio: 'Zauvijek, Amen: Memoari o glazbi, vjeri i hrabrim životnim olujama'.

Reporter Mark McEwen s moždanim udarom susreo se 2005. godine, a kasnije je na svojoj internet stranici pisao o svojoj borbi s afazijom. Otkrio je kako mu je pjevanje pjesama Stevieja Wondera i Beatlesa pomoglo da govori tečnije.

Nedugo nakon što je završila snimanje prve sezone Igre prijestolja 2011. godine, glumica Emilia Clarke doživjela je moždani udar, a o njemu je pisala i u eseju za The New Yorker prošle godine.

- Nakon krvarenja nisam se mogla sjetiti imena. Umjesto toga, besmislice su mi letjele iz usta i počela sam paničariti. Nikada nisam doživjela takav strah – opisala je tada. Inače, njezina je afazija nestala nakon tjedan dana.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Podsjetimo, obitelj Willis potvrdila je da se on oprašta od glume.

- Ovo je jako izazovan trenutak za obitelj i jako smo zahvalni na vašoj ljubavi i podršci. Idemo kroz ovo zajedno, kao obitelj, a htjeli smo obavijestiti obožavatelje jer znamo koliko vam on znači, ali i koliko vi značite njemu - napisali su na Instagramu. 

VIDEO Will Smith se ispričao Chrisu Rocku:'Moje ponašanje je bilo neprihvatljivo. Sram me'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije