Naslovnica Showbiz Zvijezde

Na naslovnici "Abbey Roada" osim Beatlesa je i peti čovjek. Evo tko je on!

Premda su se tijekom godina mnogi muškarci javljali i tvrdili da su upravo oni na slici, "sretni dobitnik" bio je američki turist Paul Cole. Cole se tamo našao slučajno i nije imao pojma da je na legendarnoj naslovnici albuma.
14. ožujka 2018. u 13:50 9 komentara 3816 prikaza
Abbey Road
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/4

Jedna od najpoznatijih naslovnica albuma u povijesti rock-glazbe je ona za "Abbey Road" Beatlesa. Svima je dobro poznata fotografija liverpoolske četvorke koja prelazi zebru u Londonu.

Jubilej Pola stoljeća kultnog albuma koji je Beatlese upisao u povijest rocka

O nastanku te fotografije zna se sve – snimljena je 8. kolovoza 1969. u 11.35, a autor je Iain Macmillan. Zebra je odmah ispred studija EMI-ja, gdje je grupa snimala svoj novi album. Snimanje je trajalo deset minuta, a Paul McCartney, koji je došao na ideju o fotografiji za omot, od šest fotografija izabrao je jednu. No, ono što mnogi ne primjećuju na prvu jest da se osim Johna, Georgea, Ringa i Paula na slici nalazi i peti čovjek!

Naime, na pločniku s desne strane u pozadini vidi se muškarac u smeđoj jakni i bijeloj majici koji stoji i gleda prema drugoj strani ulice. Fanovi su ga primijetili odmah nakon izlaska albuma i tada su počela nagađanja tko je on. Premda su se tijekom godina mnogi muškarci javljali i tvrdili da su upravo oni na slici, "sretni dobitnik" bio je američki turist Paul Cole. Cole se tamo našao slučajno i nije imao pojma da se nalazi na legendarnoj naslovnici albuma.

– Stajao sam i čekao suprugu koja je bila u muzeju. Rekao sam joj da mi je dosta muzeja i da ću je čekati na ulici – rekao je Cole u intervjuu iz 2004. i dodao da je tada primijetio četvoricu muškaraca koji prelaze cestu.

– Nisam tada imao pojma tko su oni. Izgledali su poput četvorice čudaka. Pa ne možete hodati Londonom bosi – rekao je Cole kojem je najviše zasmetao bosonogi Paul McCartney. Tek kada se pojavio album, Cole je shvatio kakvoj je sceni prisustvovao. Umro je 2008. u 98. godini života.

Abbey Road
1 / 3
The Beatles Prvi menadžer Preminuo čovjek koji je otkrio legendarne Beatlese beatles Zaustavili promet Beatlesi održali legendarni Rooftop Concert prije točno 45 godina The Beatles Rekordna dražba Potpisana ploča Beatlesa prodana za gotovo 300.000 dolara
ZDRAVI I U FORMI
Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti

A1 izdvaja za Vas

  • komen_tar:

    Znaci covjek umro 2008, a vi 2018 saznali tko je. Uz to ga citirate, sto znaci da je se za ovo znalo 2008. Kasnite samo 10 godina s informacijom.

  • stela_zg:

    Zapravo, u vrijeme tog albuma se puno više nagađalo da li je istina da je Paul poginuo u automobilskoj nesreći oko 1966. i da je zamijenjen dvojnikom koji je u to vrijeme pobijedio u natjecanju za najsličnijeg dvojnika. Na naslovnici ... prikaži još!i albuma Paul predstavlja pokojnika po tome što je bos, oči su mu zatvorene, iskoračuje (za razliku od ostalih članova grupe) sa desnom nogom . John u bijelom simbolizira svećenika, Ringo u crnom simbolizira pogrebnika, a George u običnoj radničkoj odjeći simbolizira grobara.

  • zlatan456:

    Meni je jedino fascinantno to, da je u to doba bilo tako malo prometa i u Londonu, da se takva fotografija mogla snimiti u pol bijela dana.