Naslovnica Premium Kolumne

Postajemo li taoci što bržeg i bizarnijeg klikanja?

Informaciju treba dati, i to istinitu i točnu. Međutim, to nam je prestalo biti dovoljno.
20. siječnja 2019. u 16:39 0 komentara 252 prikaza
kompjuter
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Izvanredno stanje, dramatična situacija, liječnici padaju s nogu, opisi su koje slušamo ovih dana kad se govori o gripi. Čitajući neke portale, čovjeka lagano hvata panika, stječe se dojam da je nastupio sudnji dan, a ne epidemija gripe. Isto je s najavama vremenske prognoze: nezapamćene hladnoće, ekstremni minusi, ledeno doba, ledeni okovi... To slušamo ovih dana, slušali smo i prošlih godina. Ljeti se pak prijeti ekstremnim vrućinama, nezapamćenim toplinskim udarima, paklom na Zemlji. Tko preživi, pričat će.

BUM DRUŠTVENIH MREŽA Na Facebooku 1,9 milijuna Hrvata, na Instagramu 1,1 milijun

Od vrištećih upozorenja i apokaliptičnih najava u naslovima nerijetko nema ni slova u samom tekstu. Ili je stvarno stanje toliko odmaknuto od paničnog pretkazanja da nema puno veze jedno s drugim. Tako je i s gripom ovih dana. Da, epidemija gripe je u punom jeku i obolio je velik broj ljudi. Puno je upala pluća kao komplikacija i ima pacijenata koji se moraju priključiti na umjetna pluća. Nažalost, neki i umru. I tako je svake godine. Jača ili slabija, gripa je tu svakog siječnja. Ljeti je vruće, zimi je hladno. Naravno da treba dati informaciju, i to istinitu, točnu, objektivnu.

Međutim, to nam je prestalo biti dovoljno. Otvorenost i dostupnost informacija iz svakog kutka svijeta u kratkom vremenu povećala je količinu informacija i smanjila im vrijednost. Dovela je do određene zasićenosti. Nema se vremena za proučavanje svega, ono što ne bode u oči lako će biti preskočeno, to dokazuju i brojke. Traži se adrenalin. Traži se više, jače, brže, bolje, žešće, borbenije, bizarnije, brutalnije, morbidnije. Sve je to klikanije. Navlakuše tipa: “Evo što nas čeka sutra, nezapamćeni preokret”, a govori da će malo zahladnjeti, atraktivnije su od argumentiranog članka koji objašnjava koje su posljedice neodgovornog ljudskog djelovanja na Zemlji i kako ih spriječiti. Osim ako ne stavite naslov: “Evo kada će čovjek izumrijeti”. U toj grozničavosti puno se toga i zaboravlja i onda se od svega žestokim nabrijavanjem pokušava stvoriti dojam da je apsolutno prvo, najveće i nikad viđeno.

Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

Baby Beef
Baby Beef
Udruga uzgajivača junadi Baby Beef osnovana je 2000., s ciljem promocije i ponude kvalitetnog junećeg mesa

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.