Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grabar-Kitarović:

'Moram razgovarati s Milanovićem. Ne namjeravam samo sjediti na sjednici nego i govoriti'

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Tomislav Krasnec
1/3
15.01.2015.
u 17:49

Novoizabrana predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović hodala je danas istim onim hodnikom u sjedištu NATO-a u Bruxellesu kojim je hodala kad je prvi put dolazila na trodnevna testiranja za mjesto pomoćnice glavnog tajnika. Posjetila je istu kadrovsku službu u kojoj je potpisivala svoj ugovor u NATO-u, no danas je tu bila da ga raskine.

– I vraćajući se natrag tim hodnikom, uhvatila me melankolija, nostalgija… Bilo je jako lijepo raditi ovdje. Ugodno okruženje, korektni odnosi, sustav koji jako dobro funkcionira i točno se zna tko što radi. Želim te navike koje sam stekla ovdje prenijeti u Hrvatsku. Da i u Hrvatskoj radimo na taj način – rekla nam je Grabar-Kitarović u sjedištu NATO-a, gdje joj formalno-pravno mandat prestaje u ponedjeljak. Dosad je bio zamrznut dok je Kolinda Grabar-Kitarović bila u kampanji za predsjednicu.

Na naše pitanje u hodniku NATO-a, nova predsjednica rekla je da će na svoju inauguraciju pozvati i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i druge lidere iz susjednih zemalja.

Komentirajući čestitku koju je primila od njemačke kancelarke Angele Merkel, u kojoj kancelarka spominje zajednički interes pomaganja državama zapadnog Balkana u euroatlantskim integracijama, Kolinda Grabar-Kitarović je rekla da to nije u suprotnosti s njezinim izjavama iz kampanje.

– Ja sam se i u kampanji zalagala za individualni pristup država jugoistočne Europe temeljem njihovih vlastitih zasluga i ispunjavanja kriterija. Ali u tom procesu treba ispuniti sve kriterije među koje pripada i poštovanje prava, prava manjina, a i rješavanje otvorenih pitanja – rekla je Kolinda Grabar-Kitarović. Dodala je kako se nada da dolazak srpskog predsjednika Tomislava Nikolića na njezinu inauguraciju može "biti dobra prigoda za početak jednog snažnog dijaloga otvorenih pitanja".

– Da ta otvorena pitanja riješimo što je moguće prije i podvučemo crtu pod povijest – rekla je.

Kolinda Grabar-Kitarović jutros je sletjela u Bruxelles, otišla u svoj stan u centru grada gdje su je čekali suprug i djeca, preskočila domjenak kod belgijskog kralja Filipa na koji je bila pozvana još ranije kao dužnosnica NATO-a (riječ je o tradicionalnom novogodišnjem kraljevskom domjenku za dužnosnike međunarodnih organizacija u Belgiji) i zaputila se u NATO.

– Primili su me svi vrlo srdačno, s čestitkama. Iznenadili biste se kako su pratili rezultate i svi mi govore kako im se raspoloženje isto tako mijenjalo dok su pratili rezultate – rekla je Kolinda Grabar-Kitarović. – Svi su oduševljeni, svi jedva čekaju da dođem u posjet i kao predsjednica RH. I, naravno, na sljedeći summit – dodala je.

Odlasci hrvatske predsjednice na summite, i one Europske unije i one NATO-saveza, mogli bi biti kamen spoticanja u odnosima s premijerom Zoranom Milanovićem koji se odmah po završetku izbora čine zatrovanima. Izabrana predsjednica odgovorila je na naš upit da je premijer još nije nazvao i čestitao joj na pobjedi. Do nje su u Bruxellesu doprle vijesti o tome da je premijer Milanović pomirljivo govorio na sjednici Vlade i rekao da ona može prisustvovati sjednicama Vlade svaki četvrtak.

– Moram razgovarati s gospodinom Milanovićem da čujem što je točno mislio pod time jer mi nije namjera samo sjediti na sjednici nego i govoriti – rekla je.

Ali do nje u Bruxellesu doprle su i riječi neimenovanog visokog izvora iz SDP-a, prenesene u novinama, koji ne priznaje njezinu pobjedu na izborima i tvrdi da je Hrvatska u ustavnoj krizi.

– Sama činjenica da je riječ o anonimnom izvoru govori sve o tome. Ljudi koji drže da nema nikakve ustavne krize, da je sve legalno i legitimno, rekli su to svojim imenom i prezimenom. Mislim da tu apsolutno nema nikakvih problema – rekla je Kolinda Grabar-Kitarović. 

>> Merkel čestitala Grabar-Kitarović na pobjedi – evo što joj je poručila

Komentara 96

Avatar TvojUjko
TvojUjko
18:20 15.01.2015.

Kolinda rasturi ih sve, dovedi ovu kaljužu i depresiju u red!

SC
sc0rpion
18:00 15.01.2015.

u RH vrijede zakoni RH i njih treba poštivati kao i ustav RH

DU
Deleted user
18:17 15.01.2015.

Kolinda ima stav i jasnu viziju buducnosti lijepe nase... za razliku od nje kukurikavcima se stvari dogadjaju i glavinjaju ko gluhe svinje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije