Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U NOVOM MAXU!

On je najskuplji u povijesti HNL-a: Tek mu je 20 godina, igrao je protiv Messija, a zamalo završio kao student

Marko Rog
Foto: Tino Juric/PIXSELL
01.07.2015.
u 10:31

– Fakultet uvijek stignem završiti pa sam se odlučio za nogomet. Da nije bilo one juniorske utakmice između Splita i Varaždina, danas bih možda bio student - rekao je Rog za Max!

Zdravko Mamić nazvao ga je “čudesnim” talentom kakav se već dugo nije pojavio u hrvatskom nogometu. Obrecnuo se usput na “ljude koja plaća” jer im je promaknuo taj mladić koji ga je impresionirao. Marko Rog (20) iz sela Nedeljanca kod Varaždina, na pripremama je sa suigračima iz RNK Splita za novu sezonu u slovenskom mjestu Lešću kod pitoresknog Bleda, u podnožju Julijskih Alpi. Jadransko more zamijenili su jezercem nasred kojeg je otočić s crkvom Marijina Uznesenja, a u njoj je “zvono želja”, piše tjednik Max!.

>> Opširnije o transferu Roga u Dinamo za što je plaćena najveća cifra u povijesti HNL-a pročitajte ovdje.

Kao junior prešao u Split

Nakon juniorske utakmice između Splita i Varaždina nazvao ga je trener juniora Dalibor Filipović, a potom i sportski direktor Tonči Bašić, koji je pogledao još jednu njegovu trećeligašku utakmicu i učvrstio odluku da ga pozove u klub.

– Prevagnulo je to što sam vjerovao da ću u Splitu najbrže dobiti priliku i izboriti se za minutažu. I bio sam u pravu. Imao sam još ponuda, od Lokomotive, Hajduka i Rijeke, no Split me prvi kontaktirao, a ja sam im dao riječ i održao je – otkriva mladić koji je oduševio navijače Splita.

Prošlu sezonu ocjenjuje vrlo dobrom.

– Mogli smo puno više napraviti, pogotovo u HNL-u, no došli smo do 4. pretkola Europske lige i izborili finale Kupa Hrvatske, u kojem smo, na žalost, izgubili od Dinama nakon jedanaesteraca.

Klub je s pripremama počeo 15. lipnja, a Marko je dobio nešto dulju poštedu zbog reprezentativnih obveza pa je u Sloveniju otputovao početkom ovog tjedna. Poziv u reprezentaciju bio mu je, kaže, velika čast.

– O tome mašta svaki dječak.

Desetak minuta debija u Londonu u prijateljskoj utakmici protiv Argentine pamtit će cijeli život. Na travnjaku zajedno s Messijem, o tome je prije godinu dana mogao samo sanjati. Uzor mu je Zidane, a omiljeni klub Real. Što kaže na dobre ocjene nogometnih znalaca?

– Lijepo ih je čuti, gode mi, ali svjestan sam da ih moram i opravdavati.

Iz nogometne obitelji

Nogomet je počeo igrati sa šest godina. Djed Ivan mu je, sjeća se, obećao deset kuna za svaki postignuti gol. Uskoro je odustao jer mu mirovina ne bi bila dovoljna. Marko dolazi iz obitelji poljoprivrednika. Uzgajaju povrće. Podrška obitelji jako mu je važna, a njoj je i posvetio i prvi gol u crvenom dresu. Brat Petar ostao je igrati u Nedeljancu, zabijao je i za slovenski klub Stojnci, a izabrao je fakultet umjesto profesionalnog nogometa. Studira na Fakultetu organizacije i informatike. I Marko je nakon završene gimnazije dvojio – fakultet ili nogomet? Ponuda iz Splita razriješila je dvojbe.

Fakultet uvijek stignem završiti pa sam se odlučio za nogomet. Da nije bilo one juniorske utakmice između Splita i Varaždina, danas bih možda bio student.

Osim s bratom, igrao je i s bratićem Dariom Melnjakom, danas nogometašem belgijskog prvoligaša Lokerena.

– Nogometna obitelj, što ćete... – smije se. Karijere su sva trojica započela u nogometnoj školi u Nedeljancu.

Marka su u splitskom Parku mladeži uspoređivali s Antom Rebićem. Otac Dražen sretan je što je i nakon burne, sjajne godine sin ostao “na zemlji”.

– Da je sam pisao scenarij za sve što bi htio da mu se dogodi, sigurno ne bih toliko toga napisao. Prekrasna sezona je iza njega, a da je moglo i bolje, moglo je. Uvijek može bolje – kaže otac.

Razgovor je već bio na kraju, kad je otac Dražen osjetio potrebu još nešto reći.

– Žao mi je što u prijateljskoj utakmici protiv Gibraltara u Varaždinu Marko nije dobio barem jednu minutu. Ljudi su došli pogledati domaćeg dečka. No, nema veze, bit će još prilika.

>> 'Presretan sam, za nešto više od godinu dana iz treće lige u Dinamo!'

Komentara 6

IS
istina00
12:15 01.07.2015.

cijena po novinarima 3 mil.EUR + čak 30% od idućeg transfera? ne vjerujem u toliku cifru, mamić ipak nije toliki naivac

MA
Mars..+
16:32 01.07.2015.

– Žao mi je što u prijateljskoj utakmici protiv Gibraltara u Varaždinu Marko nije dobio barem jednu minutu. >>>>> Jos jedna teska pogreska Kovaca slicna onoj protiv Brazila kad nije postavio Sammira i Dudua. Decki bi dali pola zivota daa u tom momentu budu na travnjaku.

Avatar dzambo
dzambo
14:36 01.07.2015.

Po mom misljenju nijedan igrac u NHL ne vrijedi ni ‘’Millijun’’ jednostavno zato sto igra u HNL a to je preslaba liga I konkurencija I ti igraci igraju kao na prmijer jedan protiv drugog I nema tu nekog nogometa aa neki specijalan potez ak ko napravi pretvore ga odmah u neku ‘’zvijezdu’’…a on napravio sve to protiv ‘’ljevi’’ igraca… A u Evropi sa svojim klubom ne napravi nista vecinom…al kapitalizam to sve ‘’napuha’’ jer nemoze drukcije opstati bez kredita I napuhivanja pa se progura dalje I cudom nekim neki odna postanu bolji igraci AL samo u klubovima gdje im velike zvijezde pomazu….al sve je to ‘’luk I voda’’ kak se nogomet igrao prije….

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije