Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODABIR ZANIMANJA

Hmm, što ću biti kad odrastem?

školarci
Foto: Shutterstock
09.06.2015.
u 09:45

Iako izbor zanimanja danas više nije odabir za cijeli život jer postoje brojne mogućnosti za prekvalifikaciju, ipak je prvi veliki korak u životu svih školaraca

Ana želi biti dizajnerica ili glumica, a Danijela sanja o tome da postane pravnica. Marko igra na sigurno i želi biti informatičar.

No, znaju li ovi tinejdžeri kako to učiniti i što sve uključuje njihovo zanimanje iz snova.

Iako izbor zanimanja danas više nije odabir za cijeli život jer postoje brojne mogućnosti za prekvalifikaciju, ipak je prvi veliki korak u životu svih školaraca. U dobi od petnaestak godina mladi čovjek mora izborom srednje škole dobrim dijelom unaprijed odrediti tijek svog daljeg života, dok odabirući gimnaziju konačni izbor odgađa za četiri godine.

Poznato je da osobe koje rade posao koji vole i u kojem se osjećaju ispunjeno i korisno imaju osjećaj zadovoljstva i životne radosti.

Na izbor zanimanja utječu neki subjektivni čimbenici, na primjer učenikove sposobnosti, osobnost i interesi, ali i ocjene, informiranost i dugoročni planovi, ako ih ima. Utječu, dakako, i objektivni čimbenici, a u posljednje se vrijeme kao ključan ističe mogućnost zapošljavanja. No, nisu zanemarive ni materijalne mogućnosti obitelji te dostupnost srednjih škola i fakulteta u sredini u kojoj učenik živi. Uza sve prepreke, tu su njihovi roditelji koji bi im trebali pomoći i pružiti podršku pri odabiru zanimanja.

Savjeti roditeljima

✓ Procijenite sposobnosti svog djeteta objektivno.
Pokušajte objektivno sagledati u čemu je vaše dijete dobro, a u čemu nije. Pronađite njegove pozitivne strane – možda je dobro u organiziranju, pisanju, komunikaciji s drugima, možda vješto radi rukama, crta ili je odlično u matematici. Uvažite i njegove slabosti.

✓ Pružite djetetu informacije.
Zajedno s djetetom doznajte sve činjenice koje su važne za odabir daljeg školovanja, odnosno zanimanja. Informirajte se putem internetskih stranica, porazgovarajte s razrednikom, pedagogom i psihologom u školi, provjerite i stanje na tržištu rada.

✓ Uzmite u obzir djetetove želje.
Dijete treba imati zadnju riječ pri izboru svoga budućeg zanimanja, jer će se ono baviti njime i biti zadovoljno ili nezadovoljno izborom. Ne prenosite svoje neostvarene želje na dijete.

✓ Razvijajte samopouzdanje u djetetu.
Potičite dijete da se bavi onim u čemu je dobro, da prepozna svoje kvalitete i bude ih svjesno. Odgajajte dijete tako da si postavlja ciljeve i svladava ih korak po korak. Ulažite vrijeme, a i novac, kako biste razvijali djetetove talente i kvalitetne osobine. Družite se s djetetom, posvetite mu pozornost i budite mu u svemu podrška.

Savjeti učenicima

✓ Procijeni sebe, svoje sposobnosti i talente te osvijesti svoje želje.
Intuitivno znaš što te zanima, za što imaš smisla i gdje vidiš svoju budućnost – potrebno je samo to osvijestiti. Provjeri i kod prijatelja, rodbine i roditelja što oni misle o tome u čemu si dobar. Počevši od tih općenitih opažanja, kreni u potragu za zanimanjima u kojima ćeš najbolje iskoristiti svoje sposobnosti i talente i koji će ti ispuniti snove.

✓ Doznaj više o zanimanju koje ti se čini pravim odabirom.
“Postat ću menadžer, pravnik, IT stručnjak…” Dobro, ali znaš li što radi menadžer, pravnik ili IT stručnjak? Raspitaj se koji su osnovni poslovi u okviru zanimanja koje te zanima, kako izgleda tipičan dan nekoga tko je zaposlen u tom zanimanju, na kojim sve pozicijama možeš raditi, kakvi su uvjeti rada, koliko ima nezaposlenih osoba, kolika je prosječna plaća i slično.

✓ Stupi u kontakt s nekim tko radi posao koji i ti želiš raditi.
U razgovoru s tom osobom vjerojatno ćeš doznati puno toga što ranije nisi znao te ćeš lakše donijeti konačnu odluku.

✓ Tijekom školovanja volontiraj i potraži honorarne poslove.
Svaki posao koji radiš tijekom školovanja pružit će ti puno iskustva i otvoriti oči. Najkorisnije će biti ako uspiješ volontirati ili raditi honorarno posao kojim bi se želio baviti i u budućnosti.

✓ Neka ti glavni kriterij ne bude plaća.
Naravno da je visina plaće važna, ali nikako ne bi smjela biti odlučujuća pri odabiru zanimanja. Uostalom, trendovi na tržištu rada se mijenjaju, pa danas odlično plaćeno zanimanje za koju godinu može biti prosječno, pa i loše plaćeno.

✓ Saznaj uvjete daljeg školovanja za željeno zanimanje.
Raspitaj se koje sve škole i/ili fakulteti nude traženo obrazovanje, koji su uvjeti upisa i bodovni pragovi. Upoznaj se i s programom školovanja ili studija.

✓ Redovito posjećuj sajmove obrazovanja i razvoja karijere.
Na tim sajmovima možeš postavljati pitanja predstavniku škole ili fakulteta te učenicima ili studentima koji ih pohađaju. Takvi razgovori mogu biti dragocjeno iskustvo, a na sajmovima možeš dobiti i niz novih ideja za odabir zanimanja.

✓ Ako si i dalje neodlučan, potraži pomoć savjetnika za profesionalnu orijentaciju.
Stručnjaci će ti pomoći da lakše otkriješ zanimanje koje ti odgovara kao osobi i u kojemu ćeš sebi i drugima moći pružiti najviše.

Što činimo loše pri izboru zanimanja
✓ Nedovoljno dobro poznavanje što sve neko zanimanje uključuje i svih njegovih obilježja.
✓ Precjenjivanje ili podcjenjivanje vlastitih sposobnosti.
✓ Biranje zanimanja prema želji roditelja, ali ne i vlastitim željama.

Što je zanimanje, a što zvanje
Prema Nacionalnoj klasifikaciji zanimanja, postoji oko 400 osnovnih grupa zanimanja i gotovo 7000 raznoraznih zanimanja. No, što je zanimanje, a što zvanje?
✓ Zvanje je naziv ili titula koju stječemo školovanjem i obrazovanjem prema nekom programu, na primjer profesor, diplomirani pravnik, ekonomist...
✓ Zanimanje je pak ono što radimo u poslovnoj karijeri, na primjer, voditelj prodaje, glasnogovornik, tajnik i slično.

Krediti za financiranje obrazovanja
Miroslav želi studirati elektrotehniku, ali njegovi roditelji nemaju dovoljno novca da mu to omoguće, a on sve teže dolazi do honorarnih i mahom slabo plaćenih poslova. Mnogim je studentima prepreka za studij novac, jer studiranje nije besplatno. Ipak, ni Miroslav ni mnogi drugi ne moraju se odreći obrazovanja i karijere jer se i tom, naizgled nepremostivom problemu, može doskočiti. Rješenje je kredit za financiranje obrazovanja. U mnogim zemljama studenti podižu kredit za studij koji otplaćuju nakon što se zaposle, a i kod nas ova praksa postaje sve češća. Kredit se može podići ne samo za studij nego i za plaćanje raznih tečajeva, seminara i stručnog osposobljavanja, ali i za kupnju stručne literature i/ili računala.
Saznajte više

Studentski krediti
Studentski krediti Zagrebačke banke za školarinu i troškove života tijekom studija prilagođeni su stvarnom životu i mogućnostima.
Saznajte više

Evo i kako:
✓ Rok korištenja kredita jednak je trajanju konkretnog redovitog studija ili preostalim godinama redovitog studija.
✓ Rok otplate kredita je od 13 do 120 mjeseci.
✓ Otplata glavnice kredita može početi tek nakon diplome.
✓ Dodatna je pogodnost mogućnost odgode plaćanja prve rate kredita do 12 mjeseci nakon završetka školovanja.
✓ Nema posebnih osiguranja, dovoljna je kreditna sposobnost uz mogućnost sudužništva.
✓ Krediti su dostupni studentima na svim razinama studija u Hrvatskoj i inozemstvu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije