Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pola sata?

Znate li koliko je potrebno? Jedite dulje za bolju probavu

mediteranska prehrana (1)
Boris Ščitar/PIXSELL
27.05.2013.
u 14:55

Stariji bi nam rekli "sjedi i jedi u miru", no tko više ima vremena 20 minuta ili pola sata sjediti i objedovati...

Užurbani tempo natjerao nas je da se hranimo na brzinu, s nogu, dok radimo nešto na računalu ili gledamo televiziju. Trpajući hranu u sebe, ne stignemo svaki zalogaj ni sažvakati kako treba, omekšati slinom i enzimima. Posljedice nisu bezazlene, jer dok tako jedemo, ispuštaju se hormoni stresa koji "pomažu" spremanje viškova u masne naslage oko trbuha...

Zato stručnjaci savjetuju da obrokovati treba polako i uzeti si za to dovoljno vremena, barem 20 minuta do pola sata. Kako bi se izbjegao osjećaj težine u želucu najbolje je prekinuti s jelom prije nego osjetite sitost. Odvojite li potrebno vrijeme samo za obrok, na vrijeme ćete osjetiti impuls da biste trebali prestati jest. Da ne govorimo da ćete spriječiti i osjećaj krivnje koji se javlja kada u rekordnom roku potrpamo u sebe brdo kalorija...

Stručnjaci zato preporučuju mediteransku prehranu, ne samo zbog pojedinih namirnica blagotovornih za zdravlje već i zbog načina na koji se ta hrana konzumira. Tradicionalna mediteranska prehrana uključuje okupljanje obitelji i prijatelja, ugodnu atmosferu i dovoljno vremena za opuštanje tijekom i nakon obroka. Jedemo li dok smo opušteni, pokazala su prijašnja istraživanja, tijelo će hranu bolje iskoristiti, piše Marketwatch.com.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije