Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Turistička patrola

Zeleni vir i kanjon Vražji prolaz najljepši su dio Gorskog kotara

Kanjon Vražji prolaz nastao je kao posljedica djelovanja vode, dug je oko 800 metara, a na pojedinim je dionicama širok samo dva metra
30. travnja 2021. u 23:00 1 komentara 533 prikaza
Skrad
Foto: Marina Borovac
Pogledajte galeriju 1/3

Skrad, na čijem području izvire rijeka Dobra, na Goranskoj biciklističkoj transverzali završna je i polazišna točka, ovisno o tome na koju se od sedam etapa te rute odlučite. Biciklom, pješice, ali i automobilom može se i do Zelenoga vira i kanjona Vražji prolaz, po mišljenju mnogih najljepšeg dijela Gorskog kotara.

vinogradi i vinske ceste Baranjska planinarska obilaznica nova je turistička atrakcija

Taj od 1962. godine zaštićeni posebni geomorfološki rezervat, na čijem je području i spilja Muževa hišica, odredište je brojnih izletnika, ne samo s područja županije. Ulaznice za obilazak zaštićenog krajobraza nazvanog po smaragdno zelenoj boji jezerca u dnu spilje ponad koje se ruši potok, kupuju se kod planinarskog doma (u kojem za 30 kuna možete pojesti neka od jela po narudžbi poput pljeskavice s krumpirom, a za 45 pileći bečki s prilogom dok se za grah treba najaviti). Cijena je 25 kuna po osobi. Radno je vrijeme trenutačno subotom i nedjeljom od 10 do 18 sati. U planinarskom domu se može i noćiti, a ako kažete da ste ponudu vidjeli na službenoj internetskoj stranici, dobit ćete besplatan doručak.

Posebnu atrakciju rezervata koji se prostire na dvjestotinjak hektara, a u sklopu kojeg je i prva hidrocentrala sagrađena na ovom području, Munjara iz 1921. godine, čine promatračnica za ptice, zaštićena vrsta šišmiša te čarobno lijepa priroda.

Kanjon Vražji prolaz nastao kao posljedica djelovanja vode koja je sebi tisućama godinama pravila put, dug je oko 800 metara, a na pojedinim je dionicama širok samo dva metra. Kroz kanjon prolazi potok Jasle, a 14 metara ponad njega ulaz je u Muževu hišu u kojoj obitava potkovnjak, zaštićena vrsta šišmiša.

Na samom izletištu je i igralište za djecu.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Što je istina, a što mit?
Treba li nam baš 8 sati sna, 8 čaša vode ili 10.000 koraka dnevno? Evo što kažu stručnjaci
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Avatar Psychlist
    Psychlist:

    Fenomenalno, valjalo bi to obići. Na najbolji mogući način - biciklom!