Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
energetska pića

'Biste li svojoj djeci dali da popiju tursku kavu sa šest kockica šećera?!'

energetska pića
Foto: Thinkstock
26.01.2018.
u 11:41

Biljana Borzan i Siniša Varga predstavili su u Saboru prijedloge izmjena zakona o trgovini i ugostiteljskoj djelatnosti kojima bi se zabranila prodaja energetskih pića maloljetnicima

Klub zastupnika SDP-a uputit će u saborsku proceduru svoj prijedlog izmjena Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti te Zakona o trgovini kojima bi se zabranila prodaja energetskih pića djeci i maloljetnicima. S obzirom na to da se ta pića ne proizvode u Hrvatskoj, zabranom njihove prodaje djeci i maloljetnicima ne bi se ugrozila ničija radna mjesta, ali bi akcija rezultirala zdravljem mladeži, poručili su SDP-ovci.

SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan kazala je kako na svakoj limenci energetskih pića piše da se ne preporučuje djeci, trudnicama i dojiljama.

– Upozorava se na opasnost konzumacije, no djeca i mladi svejedno ta pića konzumiraju unatoč opasnostima po zdravlje. Čak 60 posto adolescenata i 18 posto djece redovito konzumira ta pića. Biste li svojoj djeci dali da popiju tursku kavu sa šest kockica šećera, vjerojatno ne biste, a ta su pića otprilike to. Jedno piće u sebi ima šećera u omjeru čak 18 kockica, a prosjek u tim pićima je 80 miligrama kofeina i 27 grama šećera – upozorava Borzan dodavši kako je to problematično na više razina. Osim što loše djeluje po kilažu i utječe na pretilost, konzumirajući to piće u tijelo se unosi velika količina kofeina, taurina i drugih tvari čiji utjecaj na razvoj djeteta tek treba istražiti, mladi se navikavaju na sve slađe okuse, a veliki je problem što je među mladima vrlo popularno miješanje tih pića s alkoholom. Među djecom ispod 12 godina koji su redoviti konzumenti ovih pića, nastavlja Borzan, 60 posto reklo je da ta pića piju zbog slatkog okusa, a 40 posto jer im nedostaje energije.

– Zamislite da djeci od 12 godina nedostaje energije. U kontaktu sam i s prosvjetnim radnicima koji mi kažu da mnoga djeca preskaču doručak i piju samo ova energetska pića – kaže Borzan te dodaje kako mladi u prosjeku popiju 2,1 litru ovih pića mjesečno, a neki čak do 7 litara. Zatražila je, kaže, od ministra zdravstva Milana Kujundžića da djeluje, ali je iz ministarstva dobila odgovor da EU brani bilo kakvu akciju po tom pitanju.

– Provjerila sam u Europskoj komisiji je li to točno, no odgovorili su mi kako to spada u nadležnost država članica te kako nije i neće poduzimati nikakve pravne korake protiv dvije zemlje koje su ovu zabranu uvele, Litve i Latvije – poručila je Borzan.

SDP-ov saborski zastupnik i bivši ministar zdravstva Siniša Varga kazao je kako slijedom svega navedenog SDP planira ovih dana u proceduru uputiti izmjene dva zakona – o ugostiteljskoj djelatnosti te o trgovini – kojima bi se zabranila prodaja energetskih pića djeci i maloljetnicima.

– Postoji strogi režim za prodaju alkohola i cigareta, a smatramo da isto treba biti i s energetskim pićima. Pozivam vladajuće da podrže ovu inicijativu, jer ovo je nadpolitičko pitanje, ovo je pitanje zdravlja naše djece – ustvrdio je Varga.

Komentara 3

BB
bbboriginal1968
14:18 26.01.2018.

Iako nisam glasac sdp-a potpuno podrzavam ovu inicijativu. Zastitimo nasu djecu od ovakvih proizvoda koji u ime profita direktno utjecu na zdravlje nase djece a i nas samih.

GV
golub Vaso
12:12 26.01.2018.

marketingom i ciljaju na maloljetnike

OB
ObrenM
11:32 27.01.2018.

Neovisno iz koje stranke dolazi Borzan se najvise bori od nasih u EU za dobrobit malog covjeka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije