Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLIKLINIKA GLAVIĆ, DUBROVNIK

Zbog robota koji diže čak i iz kolica k njima dolaze oboljeli iz cijelog svijeta

27.09.2019.
u 09:28

U poliklinici fizikalnu terapiju provode najnaprednijom tehnologijom

Uređaj je to koji diže ljude iz invalidskih kolica. Doslovce. Pacijenti koji ne mogu samostalno hodati uspiju stati na noge nakon tek nekoliko mjeseci, unatoč lošim prognozama. No one su prejudicirane na temelju dostupnih, klasičnih metoda terapije, a ova, koja se provodi u Poliklinici Glavić u Dubrovniku, sasvim je drukčija od ostalih. Riječ je o najinovativnijoj terapiji u medicini s tehnološki najnaprednijim robotskim uređajem na svijetu. Lokomat je, kažu u poliklinici, najpopularniji i najskuplji aparat te tek jedan od trideset robotskih uređaja kojima provode neurorehabilitaciju robotikom.

Napravljen je u svrhu vraćanja funkcionalnosti donjih ekstremiteta odraslih pacijenata i djece koji su je djelomično ili u potpunosti izgubili zbog moždanog udara, cerebralne paralize, multiple skleroze, Parkinsonove bolesti, traumatske ozljede mozga, degenerativnog oboljenja zglobova donjih ekstremiteta ili pak mišićne atrofije. Osim lokomatom, liječe i uz pomoć Armeo spring uređaja za rehabilitaciju gornjih ekstremiteta, tehnološki najnaprednijeg robotskog uređaja na svijetu, a prvi su u Hrvatskoj počeli raditi i s Ekso GT-om, uređajem koji omogućuje ispravno hodanje i samostalan hod.

– Robotika uz kombinaciju klasične fizikalne terapije donosi odlične rezultate u oporavku svakog pacijenta. Kada se provodi samo klasična fizikalna terapija, nakon što se ona prekine, organizam se počne zapuštati i ekstremitet se vrati gotovo na početak problema. Kod neurorehabilitacije uz pomoć robotike, zbog neuroplastičnosti mozga nema povratka unazad, već funkcije koje su se vratile takve i ostanu jer se ne radi na periferiji, na ekstremitetu, nego na mozgu. I onda nema koraka unatrag – kažu u poliklinici, koja je specifična po svom GLARTH protokolu liječenja pacijenata.

O pacijentima iz hrvatske, njemačke, austrije, švedske... brine se 120 stručnjaka jedini su referentni centar za neuroreha-bilitaciju robotiku, osnivač je Josip Glavić 

Riječ je o individualnom pristupu pacijentu koji uključuje različite oblike rehabilitacije, od konvencionalnih do najinovativnijih robotskih metoda, uz dodatak interaktivnih igara koje dodatno motiviraju na pokret. Iako poliklinika postoji gotovo 25 godina te je osnovana kao prva privatna ordinacija u Dalmaciji, njezin ravnatelj, prim. dr. Josip Glavić robotskom rehabilitacijom počeo se baviti prije pet godina kao jedini stručnjak u ovom dijelu regije. U međuvremenu su postali jedini referentni centar za neurorehabilitaciju robotikom za jugoistočnu Europu i referentni centar za područje cijelog Starog kontinenta te Bliskog istoka i Azije.

Puni su cijele godine, a osim iz Hrvatske, dolaze pacijenti iz okolnih zemalja, ali i iz Njemačke, Austrije, Švedske, dok upita imaju i iz Saudijske Arabije, Bahreina i drugih. O njima se brine više od sto vrhunskih stručnjaka raznih domena. Kako bi pacijentima omogućili “full service” uslugu, osnovali su i turističku agenciju MCG Travel, u sklopu koje pacijentima osiguravaju smještaj u hotelima, apartmanima i zdravstvenim ustanovama, a njihovo je osoblje dostupno od 0 do 24 sata. Svjesni da si dio pacijenata ne može priuštiti rehabilitaciju na robotskim uređajima, 30 posto pacijenata poliklinike u besplatnom je rehabilitacijskom programu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije