Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljetna spiza

Za ovaj slavni ljetni složenac sve namirnice već imate doma, treba vam samo XL posuda za pečenje!

Shutterstock
03.07.2022.
u 07:00

Parmigiana je tipično mediteransko jelo u kojem je glavna zvijezda patlidžan, a oduševljava bogatstvom okusa i aroma. Jednako prija ravno iz pećnice kao i u hladnoj varijanti nakon cjelodnevnog uživanja u suncu i moru.

Patlidžan je najbolji kada je kora sjajna i čvrsta, a vrh i peteljka izgledaju svježe. Budući da poput spužve upi­ja ulje na kojem se prži, patlidžan je dobro prije toga posoliti – tako će pustiti vlagu i upiti manje ulja. Želite li u obroku izbjeći pretjerane masnoće, patlidžan možete lagano poprskati uljem i peći u pećnici ili ga iskoristiti za pripremu ovog jela u koje ćete se odmah zaljubiti.

Foto: Shutterstock


Parmigiana

Sastojci:

3 velika patlidžana

maslinovo ulje

1 luk, oguljen i sitno sjeckani

½ lukovice mladog češnjaka ili 1 češanj običnog češnjaka, oguljen i sitno narezan

1 žličica suhog origana

1 kg svježe zrele rajčice

morska sol

svježe mljeveni crni papar

malo vinskog octa

1 velika šaka svježeg bosiljka

3 velike šake parmezana, svježe naribanog

2 šake suhih krušnih mrvica

malo svježeg origana, sjeckanog

150 g mozzarelle

Priprema:

Patlidžanima uklonite stabljike i narežite ih na kriške debljine 1 cm. Veliku tavu s 2 ili 3 žlice maslinova ulja zagrijte na srednje jakoj vatri pa dodajte luk, češnjak i suhi origano te pirjajte 10 minuta, dok luk ne postane mekan i češnjak ne poprimi laganu boju. Ako koristite svježe rajčice, narežite ih i ubacite u kipuću vodu na 40 sekundi. Izvadite ih i ubacite u zdjelu s hladnom vodom na 30 sekundi, a zatim skinite kožice, pažljivo istisnite sredinu i narežite meso na komadiće. Na luk, češnjak i origano dodajte narezane rajčice. Dobro promiješajte smjesu, a zatim stavite poklopac na tavu i lagano pirjajte 15 minuta. U međuvremenu, patlidžane obostrano pecite na grill tavi dok ih lagano ne “ugasite” pa ih izvadite na pladanj. Kad je umak od rajčice reduciran i slatkast, pažljivo ga začinite solju, paprom i s malo vinskog octa te dodajte bosiljak. Umak možete ostaviti u komadićima ili ga pretvoriti u pire. U keramički pekač (25 x 15 cm) stavite tanak sloj umaka od rajčice, pa tanko naribajte parmezan i zatim jedan sloj patlidžana. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke, završavajući s malo umaka i još jednim dobrim posipom parmezana. Krušne mrvice poškropite maslinovim uljem, pomiješajte s malo svježe nasjeckanog origana i pospite ih po parmezanu. Na vrh poslažite nasjeckanu mozzarellu. Stavite posudu u pećnicu i pecite na 190 °C pola sata, dok ne postanu zlatni i hrskavi. Poslužite odmah, ali ovo jelo izvrsno prija i hladno.

 



 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije