U vašoj smočnici možda se krije uljez – a da toga niste ni svjesni. Lukavi rižin žižak može ući u vrećicu riže u stadiju ličinke, sigurno skriven unutar zrna dok se razvija. Rižini žižci nisu osobito rijetki, no čak i ako ih pojedete, neće vam nauditi. Ipak, oni su jedan od razloga zbog kojeg biste mogli razmisliti o pranju riže prije kuhanja, piše IFL Science.
Ovi sićušni kukci prirodan su dio okoliša i, baš poput nas, vole grickati hranu. Iako najviše uživaju u riži, poznato je da napadaju i druge usjeve, poput kukuruza i žitarica. Poput mnogih drugih žižaka, imaju dugačku rilicu kojom buše tvrdu ovojnicu zrna. Ne samo da se hrane unutrašnjim dijelom riže, već ženke u nju polažu i svoja jaja. Tako započinje put rižinog žižka do vaše smočnice.
Industrijska proizvodnja riže uključuje fumigaciju kako bi se smanjio broj štetnika, ali taj postupak rijetko je 100 posto učinkovit. Odrasli žižci su sićušni, no njihove ličinke još su teže uočljive jer putuju skrivene unutar zrna riže. Znanstvenici su čak pokušali koristiti zvuk kako bi otkrili infestacije u skladištima, osluškujući zvuk njihovog grickanja. Ličinke se hrane unutrašnjošću zrna dok ne ostane samo prazna ljuska, a zatim izlaze kao odrasli žižci. Jednom kad se oslobode, počinju polagati jaja, što znači da se čak i nekoliko njih može pretvoriti u pravu najezdu ako se riža ne skladišti ispravno i ostane neiskorištena mjesecima.
Rižini žižci češći su u sirovoj riži, bliže izvoru proizvodnje. Studije su pokazale da sirova mljevena riža sadrži najveći broj žižaka, dok ih znatno manje ima u obrađenoj riži, poput parboiled ili uvezene riže. Na vjerojatnost infestacije utječe i način skladištenja; toplinska sterilizacija pokazala se učinkovitom u smanjenju broja ovih kukaca.
No, čak i ako neki prežive fumigaciju i skladištenje te dospiju u vašu vrećicu riže, to nije razlog za paniku. Pojesti pokoju ličinku neće vam nauditi – ako ništa drugo, samo će povećati proteinsku vrijednost vašeg obroka. Ipak, rižine žižke možete izbjeći jednostavnim pranjem riže prije kuhanja. Pravi problem nastaje ako ih ostavite na miru – u tom slučaju mogu uništiti vašu zalihu suhe hrane, pretvarajući je u neugodan prah. Zato su veliki proizvođači posebno oprezni kad je riječ o upravljanju infestacijama, dok potrošači u kućanstvima nemaju toliko razloga za brigu. Ako želite biti sigurni, čuvajte rižu u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i suhom mjestu.
GALERIJA Neurolog je otkrio: 'Svaki dan jedem ovih 8 namirnica da bih mozak održao zdravim'