Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Halo, doktore!

'Već pet godina imam problema s krajnicima. Ići na operaciju ili ne?'

MAndule
Foto: Thinkstock
23.03.2015.
u 10:21

Naši liječnici savjetuju kako čuvati zdravlje, liječiti se, olakšati tegobe... Posjetite internetsku stranicu ordinacije i postavite pitanje liječnicima: www.ordinacija.hr/halo-doktore

Već pet godina imam problema s krajnicima. Stalno su povećani, desni natečene, jarko crvene boje, a po krajnicima su često bijele točkice. Otežano gutam i u grlu kao da mi stoji knedla. Promuklo govorim i ponekad imam nadražajni kašalj i boli me u predjelu krajnika. Uzimao sam zbog svega i različite antibiotike, ali bez uspjeha.

Radio sam i bris grla i nosa i svi su nalazi bili uredni. Bio sam kod dva specijalista otorinolaringologije, jedan smatra da su krajnici za operativni zahvat, a drugi da nisu. Možete li mi dati neki savjet?

Odgovara Mladen Dobrović, dr. med., spec. otorinolaringologije i kirurgije lica i vrata

Prema tegobama koje ste opisali, prvi otorinolaringolog ima pravo, dakle treba takve mandule ukloniti.

Mandule su dio obrambenog limfatičkog prstena koji je izložen raznim infekcijama. Često se to može korigirati ispravnom antibiotskom terapijom.

Ipak, ako se upale uporno ponavljaju, znači da se u tonzilama stvorilo takvo bakterijsko žarište koje se medikamentoznom terapijom ne može uništiti. Preostaje samo operativni zahvat, tonzilektomija, kao rješenje problema.


>>'Ne mogu se voziti u autobusu jer me hvata panika'

>>'Nos mi krvari jednom dnevno. Imam li razloga za brigu?

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije