Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Idemo na izlet

Uspon na vrh planine na granici Zagorja, Prigorja i Podravine

Četrnaest kilometara prepješači se za 3,5 sati
30. studenoga 2020. u 09:54 1 komentara 397 prikaza
Kalnik
Foto: Dražen Klarić
Pogledajte galeriju 1/5

Vranilac (643 m) najviši je vrh planine Kalnik, koja se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Vrh se nalazi na dugačkom prelomljenom grebenu koji je s juga gol, a sa sjeverne strane pošumljen. Pedesetak metara istočno sagrađen je televizijski toranj koji je svojevrsni orijentir u potkalničkom kraju. Do vrha vodi više planinarskih staza i puteva. Istočno od vrha nalazi se planinarski dom na Kalniku, a kraj njega, istočno na stijeni, smjestio se stari grad Veliki Kalnik. Pokraj televizijskog tornja i zapadno od vrha Vranilca plato je za polijetanje paraglajdera. S vrha se pruža lijep vidik na Prigorje i Zagorje. Kalnik se, naime, nalazi na granici Zagorja, Prigorja i Podravine, oko 80 km od Zagreba.

Ivanščica Ivanščica Uzbudljivo osvajanje zagorske ljepotice

Posjetitelja će dočekati bogat šumski svijet, ali i ostaci dviju starih gradina. Manja se nalazi na vrhu Malog Kalnika, a veća na Velikom Kalniku. U vrijeme kralja Sigismunda, čija je žena Barbara Celjska često dolazila u ovaj kraj (poznata u legendama i kao Crna kraljica), Veliki Kalnik bio je proglašen kraljevskom palačom. Grad se prvi put spominje u 13. stoljeću, a sastojao se od tri dijela. Prvi je sagrađen u doba provale Tatara, kad se u njemu neko vrijeme skrivao kralj Bela IV., uz kojega se veže i legenda o kalničkim „šljivarima“. Prema toj legendi, stanovnici okolnih sela svojim su šljivama prehranili kralja, a on im je dodijelio plemićke časti.

Kalnik | Autor : Dražen Klarić Foto: Dražen Klarić Istočno od vrha nalazi se planinarski dom na Kalniku, a kraj njega, istočno na stijeni, smjestio se stari grad Veliki Kalnik. Pokraj televizijskog tornja i zapadno od vrha Vranilca plato je za polijetanje paraglajdera.

Automobilom se može doći do samog planinarskog doma. Cesta prema domu odvaja se od ceste Križevci – Gornja Rijeka i vodi preko sela Sudovca i sela Kalnika. Naša početna točka uspona bila je u naselju Vukovec. Auto parkiramo pokraj kafića „Jelen“, u kojemu prije polaska pijemo kavu i obavljamo posljednje pripreme. Markirana staza počinje odmah preko puta parkirališta. U početku ide kroz naselje, nastavlja kroz vinograd, a u naselju Hižanovec prolazi kroz etnografski vrijedan niz starih klijeti koje okružuju vinogradi. Neke su zapuštene, ali primjećujemo i puno obnovljenih, pa i novosagrađenih. Staza potom prolazi kroz naselje Vojnovec Kalnički, prelazi asfaltnu cestu te se počinje znatnije uspinjati. Najprije po livadama, a zatim dobrom šumskom stazom.

Kalnik | Autor : Dražen Klarić Foto: Dražen Klarić S vrha vidikovca puca pogled prema Ivanščici, Medvednici, Psunju, Papuku te Petrovoj i Moslavačkoj gori

Nakratko se zaustavljamo na vidikovcu, koji je sagrađen uz poučnu stazu. S vrha vidikovca puca pogled prema Ivanščici, Medvednici, Psunju, Papuku, Petrovoj i Moslavačkoj gori. Nakon nekoliko fotografija nastavljamo dalje dobro markiranom šumskom stazom. Na križanju staze odlučili smo se umjesto prema planinarskom domu krenuti izravno prema vrhu Vranilac. Ta je staza zahtjevnija pa je preporučujemo iskusnijim planinarima. Probijamo se oprezno preko dijela Grebenska staze, koja vodi preko stijena i spušta se prema uskim prolazima. Staza se na trenutke jako sužava i traži od nas veliki oprez. Vjetar nam dodatno otežava uspon. No uspješno se probijamo i nakon tridesetak minuta izbijamo na vrh, s kojeg puca predivan pogled. Vrh Vranilac ime je dobio vjerojatno po biljci koja se zove vranilova trava.

S vrha se spuštamo prema planinarskom domu, koji radi svaki dan od 13 sati, te se preko mjesta Kalnika vraćamo prema kafiću „Jelen“. Za oko 14 kilometara, koliko je dug uspon i povratak, trebala su nam tri i pol sata.

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO