Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domaće slastice

U Dubrovniku rozata, u ostatku priobalja rožata - slastica koja izvrsno zaokružuje nedjeljni ručak

21.02.2021.
u 07:00

Ili je volite ili ne - kod rozate nema sredine! Čini se jednostavna za pripremu, ali sve je u kuhanju kreme - treba se malo izvještiti da dobijete glatku smjesu.

Kod pripreme rozate najvažnije je da na raspolaganju imate svježa jaja. Također, rakija od ruže nezaobilazna je ako slijedite dubrovački recept, ali da ne bismo cjepidlačili i uništili svu zabavu, sasvim dobro poslužit će i fini rum.

Dubrovačka rozata

Sastojci:

1 l mlijeka

30 dkg kristal šećera + 12 dkg za karameliziranje

1 štapić vanilije

malo limunove korice

7 jaja

2 žumanjka

2 žlice rakije od ruže, može i ruma

7 dkg suhih grožđica

6 dkg ušećerene korice naranče

350 ml vrhnja za šlag

Priprema:

Mlijeko, šećer i vaniliju kuhajte s limunovom koricom. Posebno istucite jaja i žumanjke te izmiješajte s toplim mlijekom. Radite brzo da smjesa ne postane grudičasta. Zatim mješavinu procijedite i izlijte u veći kalup ili u manje kalupe po želji, koje prethodno treba premazati maslacem i obliti karamelom. Pecite u pećnici oko 40 minuta, ako je veći kalup, a u manjim kalupima dovoljno je 20 minuta na 220 stupnjeva. Na polovici pečenja ubacite u sredinu kalupa nekoliko grožđica namočenih u rakiju od ruže pa prebacite rozatu u vodenu kupelj i nastavite peći. Rozata se može kuhati i pod poklopcem na pari. Gotovu rozatu izvadite i ohladite, a poželjno je staviti je u hladnjak preko noći. Na kraju je istresite iz kalupa i prelijte rastopljenim karamelom. Ukrasite rozatu tučenim slatkim vrhnjem, ušećerenim tankim trakama domaće naranče i pospite sjeckanim oljuštenim i poprženim bademima.

Priprema karamela:

Karamel pripremite tako da šećer stavite u posudu s nekoliko kapi vode i karamelizirajte do svijetlosmeđe boje.

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell, Shutterstock

Ključne riječi

Komentara 1

ČR
črnamatizemla
17:04 21.02.2021.

Izgleda jednostavna za pripremu? Kome? Nije nesavladivo umijeće, ali je umijeće, nemojte ga bagatelizirati. Krema od jaja i karamel, to bi mogla biti definicija za delikatnu pripremu! Naravno za prosječnog konzumenta. Onom tko ne uživa u hrani ma kakva bila ili onom tko tak vali papati da mu je sve fino i ja bih bez kompleksa poslužila svoju rožatu ...ili moje čuvene kremšnite u šalici, ili grumen moje karamel torte... :).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije