Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gladys McGarey

U 102. godini još uvijek radi kao liječnica: 'Ovo su moja 3 savjeta za zdrav i dug život'

život
pixabay
20.06.2023.
u 15:30

Prema McGarey, možete za svoje zdravlje raditi sve što treba; poput dobre prehrane i tjelovježbe; no uzaludno je ako istovremeno nemate osjećaj svrhe i vjeru u nešto veće od sebe.

Zadnjih se nekoliko godina puno priča o dugovječnosti i 'tajnama' dugog i zdravog života, pa je i 102-godišnja liječnica integrativne medicine Gladys McGarey otkrila u čemu je recept za tako dug i zdrav život; budući da se usprkos svojoj dobi, kako kaže, još neko vrijeme ne namjerava umiroviti. Svoje je provjerene tajne dugovječnosti McGarey o zabilježila i u svojoj knjizi, Dobro proživljen život, a njezini su savjeti jednostavniji nego što bi mnogi očekivali. Evo što poručuje svima koji žele doživjeti stotu:

1. Nikad se nemoj prestati kretati "Ako se prestanete kretati, umrijeti ćete", kaže McGarey. Postoji naime razlog zašto istraživanje pokazuje da je sjedilački način života povezan s dvostruko većim rizikom od prerane smrti: tjelesna aktivnost pomaže da se živi dulji i zdraviji život. To ne znači da svaki dan treba sate provoditi u teretani s utezima, a mnogi stručnjaci tvrde i da kratke i česte sesije lakšeg vježbanja; poput hodanja ili preskakanja užeta; donose veću korist od sata provedenog u teretani.

2. Njegujte duhovnost: Prema McGarey, možete za svoje zdravlje raditi sve što treba; poput dobre prehrane i tjelovježbe; no uzaludno je ako istovremeno nemate osjećaj svrhe i vjere u nešto veće od sebe. I premda je neopisivo važno pokretati svoje  tijelo, jednako je važno i da nam sam život ide naprijed. "Život se mora potpuno živjeti", napominje ona. "Ako izgubite svrhu, više nemate kamo...Počnite tražiti ono što vas tjera da pjevate, da se smješkate ili da idete dalje od mjesta na kojem se nalazite", napominje liječnica.

3. Volite sebe i druge: Jedno je istraživanje o starijim osobama pokazalo da su oni koji su drugima pružali emocionalnu podršku na kraju živjeli dulje, a drugo je otkrilo da je isto bilo i sa ženama koje su prakticirale meditaciju ljubavi (koja se fokusira na nesebičnu ljubaznost i toplinu prema svim ljudima). "Ljubav doista može biti odgovor na dulji, zdraviji život", ističe McGarey, a ona počinje iznutra. "Kada stvarno naučite voljeti sebe, tada ćete naučiti voljeti i druge", dodaje za Mind Body Green.

Liječnica otkrila da rublje nikada ne bismo trebali sušiti u kući, nije dobro za zdravlje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije