Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjet stručnjaka

Trebate biti oprezni: Evo kako sigurno izbijeliti odjeću kod kuće!

shutterstock
06.04.2023.
u 07:00

Stručnjaci podijelili savjete kako sigurno koristit izbjeljivač, a da ne uništite svoju odjeću.

Izbjeljivač je zastrašujući proizvod za pranje rublja. Dolazi s nejasnom prijetnjom da bi vam mogao uništiti odjeću, miriše na bazen i općenito djeluje kao nešto što se ne bi trebalo izlijevati u vodene tokove. Ali, to je izvrstan alat za održavanje bijele odjeće. Zoe Mellick, predavačica mode na Tehnološkom sveučilištu Queensland, uvijek je s oprezom pristupala izbjeljivaču. Zoe objašnjava: 'Čula sam mnogo horor priča o odjevnim predmetima koji požute ili su uništeni. Općenito razgovaram sa svojom kemijskom čistionicom kojoj vjerujem prije upotrebe bilo kojeg proizvoda za izbjeljivanje kod kuće, jer oni imaju mnogo znanja o uklanjanju mrlja s različitih vrsta tkanina', prenosi The Guardian.

Budući da nisu svi materijali sigurni za izbjeljivanje, prvi korak je provjeriti oznaku za održavanje odjeće. Simbol za izbjeljivač je puni trokut: predmet koji je siguran za izbjeljivanje imat će jedan trokut, a odjevni predmet koji se ne bi trebao izbjeljivati ​​imat će trokut s križem. Oznaka za održavanje također će vam reći treba li se odjevni predmet prati u perilici ili ručno te na kojoj temperaturi se predmet može sigurno prati. Za najbolje rezultate koristite najvišu dostupnu temperaturu.

Ako pokušate izbijeliti životinjska vlakna poput vune, svile, kašmira ili kože, riskirate da uništite odjevni predmet. Slično, elastan i spandex će biti oštećeni izbjeljivačem, kaže Rebecca Van Amber, znanstvenica za tekstil na Sveučilištu RMIT: 'Samo se prirodna celulozna vlakna ili sintetička vlakna mogu izbjeljivati'. Zoe Mellick dodaje: 'Dobra je ideja izbjegavati korištenje izbjeljivača na odjeći koja ima ukrasne printove ili detalje jer on može uzrokovati da izblijede ili se oštete'.

Općenito govoreći, postoje dvije vrste izbjeljivača: izbjeljivač s klorom i izbjeljivač bez klora, koji se također naziva izbjeljivač s kisikom. Potonji je mnogo nježniji prema odjevnim predmetima. Da biste provjerili je li obojeni odjevni predmet postojan u boji, trljajte mokru, bijelu krpu o odjevni predmet da vidite hoće li pokupiti boju - odjevni predmet postojan u boji neće zaprljati tkaninu.

'Izbjeljivač se može koristiti za posvjetljivanje starih tkanina koje su požutjele ili postale prljave tijekom vremena. Uvijek slijedite upute, koje općenito uključuju razrjeđivanje izbjeljivača s vodom i natapanje tkanine na kratko vrijeme, a zatim temeljito ispiranje', objašnjava Zoe.  Van Amber kaže da bi za razrjeđivanje izbjeljivača omjer općenito trebao biti oko 15 do 20 mililitara izbjeljivača na jednu litru vode, ali to može varirati ovisno o tome kako ga koristite.

Izbjeljivač se također može dodati izravno u vašu perilicu rublja. Ovisno o jačini mrlje, dodajte između jedne trećine ili dvije trećine šalice u dozator. Ako koristite stroj s gornjim punjenjem, ulijte razrijeđeni izbjeljivač izravno u stroj oko pet minuta nakon ciklusa. Ako izbjeljujete posebno dragocjen odjevni predmet, možda bi bilo vrijedno napraviti test na malom neupadljivom području da vidite što se događa prije nego što nastavite.

Za žute mrlje od znoja, Mellick predlaže korištenje izbjeljivača s kisikom u obliku praha. Možete ga kupiti u supermarketu. Napravite pastu od njega s malo vode. On se može rasporediti po zahvaćenim područjima odjeće, a zatim izribati četkom. Zatim operite odjevni predmet u perilici s deterdžentom za rublje i ponovite postupak ako je potrebno.

Budući da izbjeljivač može biti štetan za golu kožu ili kada se udiše, Van Amber predlaže da uvijek nosite rukavice i zaštitne naočale te da radite u dobro prozračenom prostoru kada ga koristite. Također, izbjeljivač se smatra štetnim za okoliš, posebice za vodeni svijet, pa je najbolji savjet smanjiti upotrebu izbjeljivača gdje god je to moguće. Ako imate osjetljivu kožu ili ste alergični, Mellick kaže da je najbolje u potpunosti izbjegavati korištenje izbjeljivača.

Ljudi nisu čitali upute, pa se odjeća uništila u pranju: Fotografije nasmijale internet

1/15

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije