Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrijeme je za čišćenje

Stručnjak za čišćenje otkrio mjesto u kući koje svi zaboravljaju očistiti, a ono je žarište plijesni

Pixabay
04.04.2023.
u 11:30

Plijesan se ponekad može sakriti na najnevjerojatnijim mjestima, pa su stručnjaci za čišćenje podijelili jedno mjesto koje se često zanemaruje, a ono je žarište prljavštine.

Prema stručnjacima, posteljinu bismo trebali prati jednom tjedno, a madrac svakih šest tjedana. Međutim, postoji jedno područje na krevetu koje se često zaboravlja kad čistimo, a ono je žarište za razvoj plijesni. Prema stručnjacima za krevete u MattressNextDayu, ladice kreveta ispod madraca žarište su plijesni i prašine koja se može početi brzo širiti. Martin Seeley, izvršni direktor tvrtke MattressNextDay, objasnio je: 'Tamno, toplo okruženje ladica kreveta savršeno je mjesto za razvoj plijesni. Kad počne, može se brzo proširiti i može uništiti stvari koje ste tamo pospremili – odjeća i posteljina mogu postati neupotrebljivi i možda ih je potrebno baciti', prenosi Mirror.

Nastavio je: 'Ne samo da ćete morati baciti mnogo svojih stvari, nego plijesan može ostaviti i neugodan miris u vašoj sobi, koji je teško ukloniti'. Martin je odlučio podijeliti i vodič korak po korak za potpuno uklanjanje plijesni. Prvo pripremite stvari koje će vam trebati, a vjerojatno ih već imate kod kuće – naočale, rukavice, masku, četku, bočicu s raspršivačem, bijeli ocat i krpu. Najbolje je izvaditi ladice i staviti ih negdje na dobro prozračeno mjesto za čišćenje, tako da se plijesan ne proširi drugdje u vašoj kući.

Plijesan može biti opasna za vaše zdravlje, potencijalno može izazvati alergijske reakcije i napadaje astme, stoga je najbolje nositi masku, zaštitne naočale i rukavice. Stručnjaci preporučuju da prvo poprskate ladicu vodom kako bi se smanjila količina plijesni koja se oslobađa u zrak. Zatim iščetkajte sve mrlje suhom četkom ili metlom. Tada ćete napraviti proizvod koji će otjerati plijesan kombiniranjem jednakih dijelova tople vode i octa u bocu s raspršivačem. Ocat je bolji u prodiranju u porozne materijale kao što je drvo, što sprječava rast ispod površina, nego izbjeljivač. Kao dodatni bonus, također ne oštećuje niti blijedi drvo.

Poprskajte svoju otopinu po ladici i ostavite da odstoji nekoliko sati, prije nego što je obrišete vlažnom krpom, a zatim suhim ručnikom. Ako i dalje postoji tvrdokorna plijesan koja ne popušta, stručnjaci preporučuju da napravite drugu mješavinu od žlice boraksa, neotrovnog alkalnog sredstva za čišćenje od mineralne soli, i 240 ml prokuhane vode. Kao alternativu boraksu, koristite sodu bikarbonu. Smjesu utrljajte u drvo pomoću četke s mekim čekinjama dok se plijesan ne ukloni, zatim lagano raspršite otopinu po ladicama kako biste spriječili vraćanje.

Stručnjaci su dodali: 'Nevjerojatno je važno potpuno osušiti ladice na zraku prije nego što ih vratite u podnožje kreveta. Vratiti ih u krevet još uvijek vlažne siguran je način da se plijesan vrati. Najbolje je da ih sušite nekoliko dana na sunčevoj svjetlosti. Također biste trebali pohraniti manje predmeta u svoje ladice kako bi zrak mogao cirkulirati i kako bi bile manje šanse da se plijesan vrati'.

Muči vas pitanje kako se riješiti plijesni u domu? Evo odgovora!

1/11
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije