Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pad prihoda

Talijanska modna kuća bilježi pad prodaje: Prada će idućih godina zatvarati svoje dućane?

Prada
Foto: Instagram/Prada
16.12.2015.
u 10:04

Europa i Japan jedina su dva područja u kojima je zabilježen blagi rast prodaje, zahvaljujući potrošnji turista, no visok tečaj dolara odvratio je mnoge od kupnje u SAD-u, poručilo je poslovodstvo Prade

Dobit Prade pala je u proteklom tromjesečju 38 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je ponajviše posljedica pada prodaje te talijanske modne kuće u Kini zbog usporavanja rasta tamošnjeg gospodarstva.

Ukupni prihodi Prade iznosili su u tromjesečju, okončanom s listopadom, 748 milijuna eura, 6 posto manje nago u istom lanjskom razdoblju, izvijestili su iz Prade.

Čista dobit pala je, pak, na 46,5 milijuna eura, sa 74,5 milijuna eura u istom lanjskom kvartalu, znatno ispod očekivanja analitičara u anketi Reutersa.

Najviše je pritom pala prodaja tvrtke u Kini zbog usporavanja rasta tamošnjeg gospodarstva, što je potrošače navelo na oprez.

Uz to, devalvacija kineskog juana u kolovozu odbila je mnoge kineske turiste od kupnje u Hong Kongu, koji je donedavno bio njihova glavna odrednica za kupnju luksuzne robe.

Europa i Japan jedina su dva područja u kojima je zabilježen blagi rast prodaje, zahvaljujući potrošnji turista, no visok tečaj dolara odvratio je mnoge od kupnje u SAD-u, poručilo je poslovodstvo Prade.

– Tržišni uvjeti su i dalje vrlo složeni zbog nestabilnosti financijskih tržišta i zabrinutosti za sigurnost u svijetu, što je naštetilo turizmu – kazao je financijski direktor Prade Donatello Galli.

Kako bi zaštitila profitne marže, Prada će idućih godina razmotriti zatvaranje pojedinih prodajnih mjesta i ograničiti otvaranje novih na 10, kazao je Galli. Za usporedbu, Prada je u 2014. godini otvorila 54 nove prodavaonice u svijetu. 

Bio zastarjeli obiteljski biznis

Prada, talijanska modna kuća osnovana daleke 1913. godine, prvih desetljeća bila je najpoznatija po izradi prtljage od fine kože, a njihove štapove za hodanje, kozmetičke torbice i češljeve od kornjačevine kupovala je i Grace Kelly.

No, bogatstvo koje je zgrnuo njezin djed Mario Prada, Miuccia nije lako prihvatila. Ljubiteljica Yves Saint Laurenta s doktoratom iz političkih znanosti bila je članica Komunističke partije, a nekoliko godina provela je učeći kako postati pantomimičar.

Kad je u kasnim 70-im preuzela vodstvo modne kuće s toskanskim biznismenom Patrizijom Bertellijem, Miucciju je dočekao zastarjeli obiteljski posao, koji je brzo pretvorila u jednu od najboljih svjetskih modnih kuća.

“Snaga Miuccije Prade ne leži u njezinoj kreativnosti, već u moći da savršeno predvidi trendove”, napisao je jednom o njoj The New York Times.

 

Komentara 1

PU
pulizg
11:54 16.12.2015.

cudno kad su stvari bagatela

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije