Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mind&Soul

Šef je strog i čini se da nije kompetentan? Evo kako s njim razgovarati

šef,posao,rad,radnici
Foto: Thinkstock
26.09.2014.
u 13:30

Koje su snage i prednosti vašeg nadređenog? Koje su njegove slabosti?

Moj šef izuzetno je strog i uvijek suzdržan.

Osim što detaljno kontrolira moj i rad drugih zaposlenika, ne prihvaća naše dobronamjerne sugestije. Čini mi se da u nekim stvarima nije dovoljno kompetentan i da to vješto prikriva naređivanjem i svojevrsnim “utjeravanjem straha u kosti”. Voljela bih aktivnije sudjelovati u nekim projektima, ponajprije zato da moj način rada i kreativnost dođu do izražaja, ali i da se mogu nadati promaknuću.

Ovo me “usiljeno” stanje ne zadovoljava, imam osjećaj da s ovakvim šefom ne mogu ni komunicirati na pravi način, a ni napredovati. Marijana

Odnos s nadređenima najvažniji je odnos koji imate na poslu i da možete sami birati nadređenog, vjerojatno biste drukčije odabrali. No u realnom svijetu, kad je o zapošljavanju riječ, nemate baš puno izbora. Ljudi često imaju nerealne pretpostavke i očekivanja o prirodi odnosa nadređeni – podređeni.

Ne uspiju prepoznati da zapravo ovise jedan o drugom pa tako nisu svjesni da mogu ili izbjegavaju upravljati odnosom, ili su pak u tome neučinkoviti. Činjenica je da su vašem nadređenom dane ovlasti i moć da usmjerava vaše aktivnosti, a u ovom slučaju najbolje bi bilo da to prihvatite i radite na tome da imate bolje rezultate u poslu. Nijedan nadređeni nije savršen, pa tako ni vaš.Najčešće je ključno za ulazak, zadržavanje i napredovanje dobro uklapanje u neformalnu organizacijsku kulturu ili precizno u sustav vrijednosti i pravila nadređenog.

A nadređeni često smatraju da drugi misle i vrednuju isto ono što oni misle i vrednuju. To “čitanje misli“ često dovodi do sukoba vrijednosti, očekivanja i ponašanja. Nedostaje ono što zovem nepisana “uputa za uporabu“ nadređenog.

Predlažem da se počnete usklađivati, i to na temelju promatranja ponašanja nadređenog, ali i modeliranja iskustva drugih zaposlenika koje vaš nadređeni percipira i tretira kao izvrsne i s kojima ima odličan odnos.Proučite stil upravljanja svog nadređenog i saznajte što ga čini zadovoljnim.

Uočavajte čemu se vaš nadređeni veseli pri obavljanju zadataka ili na koji način prima informacije.

Ako niste sigurni što očekuje od vas u smislu rezultata, radnih navika, stila komuniciranja, razmislite možete li ga to jednostavno pitati, imajući pritom na umu da mu date na znanje da ga to pitate kako biste bili još učinkovitiji, znali prepoznati što mu je važno ili da učite na iskustvu drugih. Potrebno je razumjeti njega i kontekst njegova radnog mjesta kao i svoju vlastitu situaciju, a kako biste si u tome olakšali, postavite si sljedeća pitanja:

  • Koji su organizacijski i osobni ciljevi vašeg nadređenog?
  • Koji su njegovi pritisci, pogotovo od njegova nadređenog ako ga ima?
  • Koje su snage i prednosti vašeg nadređenog?
  • Koje su njegove slabosti?
  • Na koji način vaš nadređeni voli primati informacije?
  • Na koji način rješava konfliktne situacije?
  • Što mu je važno, koji su kriteriji postignuća?

Kada je riječ o nekom problemu, očekujete li da to netko drugi riješi ili mu dolazite s prijedlogom rješenja?Kada upravljate odnosom koji imate s nadređenim, tada nije u pitanju ambicioznost, napredovanje na poslu ili povećanju plaće, već je u pitanju odnos i učinkovitost pri obavljanju svojih radnih zadataka. Ako ipak u konačnici ne uspijete u tom odnosu postići obostrano poštovanje i razumijevanje, tada bi vam to moglo ograničiti prilike za uspjeh.

Razvijanje funkcionalnog radnog odnosa zahtijeva da i vi spoznate svoje potrebe, snage, slabosti, stilove i preferencije.Ne možete promijeniti osobnost svog nadređenog, ali se možete uskladiti s njim. To nikako ne znači da se s tim vrijednostima, uvjerenjima i ponašanjima slažete, već samo da razumijete i poštujete različitost.

>>12 iracionalnih vjerovanja koja uzrokuju frustracije

>>Stalno se pitam zašto je moja kolegica uspješnija, poznatija i ima veću plaću?

Komentara 1

DU
Deleted user
14:47 02.10.2014.

nije mi on idol već šef

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije