Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nera Stipičević:

'Nedostatak svakodnevne higijene nešto je nedopustivo u današnje vrijeme'

Nera Stipičević
Foto: Doris Fatur
1/5
16.05.2015.
u 10:00

U slobodno se vrijeme opušta družeći se s bliskim ljudima, uživajući u prirodi, glazbi, plesu, filmovima...

Ideja za projekt FreeDA rodila se iz fizičke, ali još više “umjetničke ozljede” u kojoj se našla većina mladih umjetnika poput mene, lišena novih projekata i profesionalnih izazova. Vođena životom i citatom Fride Kahlo: “Stopala, što ćete mi kada imam krila za let?” te razmišljanjem kako prepreka ne znači nužno i kočnicu, u tržišno ograničavajućoj situaciji u meni kao glumici nastala je želja za stvaranjem samostalnog umjetničkog projekta. Dosadašnje iskustvo svih članova tima koji radi na projektu FreeDA poslužilo nam je kao svojevrsno istraživanje tržišta. To nas je dovelo do jasne definicije našeg projekta i otkrilo koji mu je potencijal – kaže nam glumica Nera Stipičević.

– Kada se radi predstava inspirirana životom i radom drugih ljudi, poput svjetski poznate umjetnice Fride Kahlo, jako je bitno naći snažne poveznice. Nije nužno da su one vidljive na prvu iako ih u mom slučaju ima – kaže o svojoj izvedbi.

– U životu me općenito fasciniraju ljudi koji snagu nalaze u naizgled bezizlaznim i vrlo bolnim situacijama. Nije me se dojmio samo Fridin rad već i način na koji je stvarala te od čega je stvarala soja djela. Suočavanje s nama samima uvijek je bolno, zato ga i izbjegavamo. Ponajprije prijateljica i glumica, a u ovom projektu redateljica i umjetnička producentica, Mia Biondić i ja odlučile smo koristiti Fridu Kahlo kao arhetipski oslonac predstave više nego kao ikonu čija je biografija upisana u njezina djela. U Fridinu radu fascinira me ta bolna iskrenost i istina u njezinim djelima. Uvijek se skrivamo iza različitih maski, a ona je nikada nije nosila. Današnje vrijeme tjera nas da stavljamo različite maske, a što ih više stavljamo, zaboravljamo kako izgleda naše lice. Sebi treba uvijek gledati ravno u oči jer, ako si lažemo, udaljavamo se od moguće sreće koja se može graditi samo na taj način.

Neru smo prvi put vidjeli kao vrlo mladu djevojku na Story Super Nova Talents. Za te nastupe vežu je samo lijepe uspomene.

– Taj me šou podsjetio koliko sam sretna na sceni i koliko volim glazbu i ples. Stvari nikada nisu baš onakve kakvima se čine. Gledajući unatrag, mislim da sam tamo samoj sebi potvrdila motiv za bavljenje umjetnošću. Bez obzira na to što smo svi u ovoj profesiji na neki način ovisni jedni o drugima, nitko drugi, osim nas samih, ne može osjetiti istinu koju primaš od publike dok si na sceni. To nikada nije laž, a moj kontakt s publikom još je od djetinjstva bio najljepši mogući.

Foto: Doris Fatur

Foto: Doris Fatur

Izrazito svestrana, Nera o svojim ambicijama i kreativnosti kaže: – Ponekad vam darovi, ovisno o okolini u kojoj se nalazite, ispadnu više kao križevi. Umjetnička kreativnost ono je čemu težim. Međutim, u ovoj sam sredini po tom pitanju bila jako gladna, sve dok se nisam uhvatila same sebe. Baš kao i Frida Kahlo, koja je unutar vlastitih ograničenja i bez obzira na okolinu živjela po svojim pravilima. Teško mi je slijediti autoritete bez kredibiliteta. A samo na takve nailazim. Pronašla sam mir u realizaciji vlastitih ideja u ovoj zemlji gdje se vječno čeka Godota…

I zdrav način života je Neri važan. Trudi se slušati svoje tijelo, pratiti što mu odgovara iako nije previše striktna kad je prehrana posrijedi kako ne bi izazvala suprotan efekt, efekt opterećenja.

U slobodno se vrijeme opušta družeći se s bliskim ljudima, uživajući u prirodi, glazbi, plesu, filmovima...

– Moj radni dan rijetko ima ustaljenu rutinu. Ovisi o tome radim li neku predstavu u svom matičnom kazalištu Trešnja ili ne, a sad kad sam i producentica, znam raditi i 24 sata dnevno. Mislim da svatko tko strastveno radi svoj posao neprestano radi. Ako i nije na radnom mjestu, u glavi se stalno roje misli – ističe Nera.

Foto: Doris Fatur

Foto: Doris Fatur

Kao mlada i samosvjesna žena Nera radi na sebi i ulaže u sebe. Ne zanemaruje ni fizički izgled ni modu. Uvijek je dotjerana, a odijevanjem iskazuje i istančanu osobnost.

– Uživam u modi, ali ne želim dopustiti da me opterećuje jer onda postaje obveza i teret. Volim imati lijepu i kvalitetnu odjeću. U njoj se osjećam bolje.

Njezini su rituali ljepote jednostavni.

Nedostatak svakodnevne higijene nešto je nedopustivo u današnje vrijeme i, ako se mene pita, vjerujem da je povezana s ljepotom. Volim istaknuti oči pa svakodnevno nanesem minimalni make up, a lice prije spavanja obvezno očistim.

Na pitanje ima li moto kojim se vodi u životu, glumica se nije mnogo dvoumila. Iskrenost je za nju najvažnija.

– Ako čovjek nije iskren sam prema sebi, uzalud mu sav trud.

>>'Internet obožavam, takva vrsta kupnje i postoji upravo za nas lijene'

>>'Nisam znala zašto je čudno što sam nastavila očevim stopama. Odrasla sam u glazbenoj obitelji'

Komentara 2

Avatar Ironman0105
Ironman0105
12:07 16.05.2015.

Pa kako je onda bas taj nedostatak svakodnevne osnovne higijene najveci problem vecine Hrvatica?

HE
hermet
21:47 16.05.2015.

Vidim da kad se kaže istina, nekoga žestoko zapeče. Na pravom smo putu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije