Naslovnica Lifestyle

Prva internacionalna konferencija o ekonomiji u svijetu brzih promjena održava se u Umagu

Na konferenciju u kolovozu stiže i Obamin glavni ekonomski savjetnik Alan B. Krueger
02. kolovoza 2017. u 14:21 202 prikaza
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatski Znanstveni eksperimentalni laboratorij (ZEL), 27. i 28. kolovoza u hotelu Melia Coral u Umagu organizira 1. internacionalnu znanstvenu konferenciju Agenda 2030.: Ekonomija u svijetu brzih promjena.

Time će po prvi put jedna domaća udruga za promicanje i unapređenje znanstvene izvrsnosti okupiti velika svjetska imena s područja ekonomije. Zvijezde programa dolaze s prestižnog Sveučilišta Princeton, riječ je o Henryju Farberu i Alanu B. Kruegeru, glavnom ekonomskom savjetniku bivšeg predsjednika Obame, te o Joshui Angristu s podjednako slavnog sveučilišta MIT iz Bostona. Poticaj za održavanje konferencije bili su događaji koji su proteklog desetljeća pokrenuli globalne ekonomske promjene.

Tako će o svim izazovima, temi migranata, nacionalnoj sigurnosti, siromaštvu, obrazovanju, ekonomskom rastu, zdravstvu i održivom razvoju raspravljati, između ostalih, predstavnici sveučilišta u Oxfordu, Manchesteru, Kielu, Kentu i Tirani, sa Sveučilišta Warwick, Sveučilišta u Mariboru, Bonnu, Zagrebu i Pragu, sa ZŠEM-a, sa sveučilišta u Exeteru, Hokkaidu, te iz hongkonškog Lingnana, Londonske i Luksemburške škole ekonomije. Također, na konferenciji će sudjelovati predstavnici akademske institucije CERGE-EI, Oxfama, Američkog sveučilišta u Beirutu, sveučilišta u Vilniusu i drugi eminentni predavači.

„Inovacijska sposobnost svake industrije bitno je vezana za stupanj komunikacije između znanstvenih institucija i gospodarstva, a složena povezanost ekonomskih i političkih čimbenika uvjetuje mnogo elemenata koji trebaju biti uključeni u formiranje uspješne i održive politike razvoja. Na konferenciji smo okupili ljude impresivnih životopisa i ideja o kojima može ovisiti ne samo budućnost Hrvatske, već čitavog svijeta. Ponosni smo što su se odazvali našem pozivu i što Umag ima priliku postati centar jednog zaokreta u razmišljanju i izvor energije potrebne za pokretanje čitavog društva.“ – izjavio je Ivo Šlaus, predsjednik Udruge i počasni predsjednik Svjetske akademije znanosti i umjetnosti.

Znanstveni eksperimentalni laboratorij udruga je usmjerena na traženje inovativnih, znanstveno utemeljenih rješenja iz područja gospodarskog i društvenog djelovanja te održivog razvoja lokalnih zajednica Republike Hrvatske i nacionalnog gospodarstva u cjelini. Jedan od ciljeva je umrežavanje javnog i privatnog sektora, znanstveno-istraživačkih i obrazovnih institucija sa zainteresiranim, znanstveno afirmiranim predstavnicima akademske zajednice te specijalistima i istaknutim pojedincima iz javnog, društvenog i političkog života, kako bi se stvorila dodana vrijednost i jačala njihova konkurentnost.

Dijelovi motora
SRCE AUTOMOBILA
Dijelovi motora i zašto ih je bitno poznavati

A1 izdvaja za Vas