Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosječni ovisnik

Prva droga sa 16, smrt u 42. godini

Foto: Thinkstock
26.06.2017.
u 15:10

Omjer liječenih muškaraca i žena je 4,8:1, među njima je najviše nezaposlenih osoba, a uočeno je i to da ih većina živi s roditeljima

U Europskoj uniji svaka četvrta odrasla osoba barem je jednom u životu uzela neku nezakonitu psihoaktivnu tvar. Europski centar za praćenje droga i ovisnosti izvijestio je da se smanjuje broj novih heroinskih ovisnika, no i dalje je popularan kanabis, a posebno zabrinjava širenje novih sintetičkih droga.

Prema podacima iz Registra osoba liječenih zbog zloporabe psihoaktivnih droga koji se vodi pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, lani je u Hrvatskoj na liječenju zbog ovisnosti bilo 7199 osoba, što je, kažu, simboličan pad u odnosu na godinu prije, kada ih je bilo 7533.

Prva droga već sa 16 godina

– Praćenjem u Registru vidimo da djelovanje sustava za prevenciju ovisnosti i izvanbolničko liječenje ovisnika uspijeva ovisnike zadržati sve dulje u tretmanu, što pridonosi smanjenju “regrutiranja” novih ovisnika, posebno o opijatima. U sustavu je zablježeno 190 novih ovisnika o opijatima, ističu u Zavodu za javno zdravstvo u povodu 26. lipnja, Međunarodnog dana borbe protiv zloporabe droga.

Omjer liječenih muškaraca i žena iznosi 4,8:1, među njima je najviše nezaposlenih osoba, a uočeno je i to da ih većina živi u istom kućanstvu s roditeljima. Prosječna dob liječenih osoba je 36,9 godina, a umrlih ovisnika 41,4 godine. Prvo uzimanje droge je već sa 16 godina, a do dolaska na liječenje obično prođe deset godina, izračunali su u HZJZ-u.

Upozoravaju da posebno zabrinjava sve veća dostupnost i korištenje tzv. novih psihoaktivnih tvari koje po učinku sliče na tradicionalne droge, a nisu kontrolirane međunarodnim ugovorima za suzbijanje zloporabe droga. Riječ je o tzv. legalicama, “legal highs”, koje se uglavnom proizvode izvan Europe, a nabavljaju se preko online trgovina, specijaliziranih trgovina, smart shopova i na ilegalnom tržištu.

Sintetski kanabinoidi

– Iznimno su opasne, a veoma popularne među mladima. Interes za korištenje tzv. legalica primjetan je i u našoj županiji, a posebno je to zabrinjavajuća pojava među školskom djecom i mladima – kaže liječnica Diana Uvodić-Đurić iz ZJZ-a Međimurske županije.

Sintetski kanabinoidi nalaze se u mješavinama bilja koje se prodaju kao osvježivači prostora, soli za kupanje i gnojivo za biljke, a pušenjem izazivaju učinke slične onima kad se puši marihuana. Prodaju se i kao smola, bijeli prah, kristali ili ulje.     

Komentara 3

LA
like_a_boss
17:06 26.06.2017.

Legalizirati kanabis na otocima. Napravit zdravstveni turizam. Urediti proizvodnju i prodaju zakonima. Ubirati porez. Tim novcima razvijati infrastrukturu naših otoka. I tako će najkasnije za desetak godina kanabis biti legalan u cijeloj EU i USA.

DE
deda1234
17:37 26.06.2017.

a vidi naslova! a sta rade do 42?

AU
austrougarskigeneral
15:11 27.06.2017.

ajme onome tko počne se drogirat:((

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije