Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Digitalni detoks

Moraju u vojne kampove: Ovisnici o internetu ne jedu i nose pelene

Foto: YouTube Screenshot/RT
1/10
11.06.2016.
u 20:15

Roditelji svjesni ovisnosti svoje djece, sada izdvajaju i do 9,000 dolara kako bi ih poslali u vojne kampove gdje provode šest mjeseci na teraiji i strogim treninzima

Kineski tinejdžeri ovisni o internetu i videoigrama sada odlaze u vojne kampove kako bi se riješili ovisnosti. Neki od tinejdžera online provode i do 17 sati dnevno, a nose i pelene kako ne bi trebali ići na WC.

Klinički poremećaj

Internetska ovisnost u Kini je proglašena kliničkim poremećajem, budući da sve veći broj mladih ignorira studij, društveni život i obitelj kako bi mogli nesmetano surfati internetom ili biti dio beskrajnih online igara. Stoga, roditelji svjesni ovisnosti svoje djece, sada izdvajaju i do 9,000 dolara kako bi im omogućili odlazak u zkampove nalik vojnim.

Jedan od njih smješten je u Pekingu, a kroz šest mjeseci pomaže tinejdžerima da se riješe ovisnosti. Kamp osnovan prije 10 godina pokrenuo je Tao Ran, bivši zapovjednik narodne oslobodilačke vojske koji tvrdi da može izliječiti 75 posto pacijenata.

Cijeli dokumentarac pogledajte ovdje:

Prosječna starost pacijenata između 13 i 26 godina

Mlade u kampu liječe tabletama, terapijama i vojnim fitness režimom. Pacijenti u u prosjeku imaju između 13 i 26 godina, kako javlja Daily Mail.

- Neki od ovisnika igrali bi grupne online igre, a ako bi netko od igrača trebao na WC, radije bi stavio pelenu nego li prekinuo igru. Kompjuterske igre igrali su po cijele dane i nisu komunicirali s drugim ljudima. Ne pomažu pri kućanskim poslovima, a jedu jednom dnevno - priča Ran u dokumentarcu.

Devedest posto pacijenata boluje od teške depresije, a posljednjih pet godina zabilježena su dva smrtna slučaja upravo zbog ovisnosti o internetu.

Foto: YouTube Screenshot/RT

Roditelji očajni pomoći

Roditelji na prijevaru odvode djecu u kampove, kako priča i Lin Jeng, jedan od ovisnika.

- Prvo su mi rekli da je po mene došao netko iz policije zbog internetske prijevare. Štrajkao sam glađu 10 dana, dane sam provodio u krevetu i pio samo vodu - priznaje Jeng, koji i dalje smatra da nema problema zbog pretjeranog korištenja interneta.

Kineska vlada procjenjuje da je oko 24 milijuna mladih osoba ovisno o internetu. Trend detoksikacije sve je više u porastu, a unazad nekoliko godina otvorilo se na stotine sličnih kampova.

>> Djeca i tehnologija: Posljedice buljenja u TV, mobitel i kompjutor za školarce

>> Postaju li nam djeca ovisna o gadgetima?

Ključne riječi

Komentara 1

DA
Darko22
20:36 11.06.2016.

trebali bi one iz radničke fronte tako negdje poslati..da barem jednom u životu stvarno budu radnička fronta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije