Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez kemikalija

Muči vas pitanje kako se riješiti plijesni u domu? Recept je jednostavan

plijesan
Foto: Thinkstock
1/2
26.01.2019.
u 07:00

Osim što narušava izgled vašeg kućanstva, plijesan kod mnogih osoba uzrokuje i alergijske reakcije. Donosimo vam tri načina uz pomoć kojih se možete riješiti ovih napasnih gljivica!

Plijesan je jedan od glavnih neprijatelja mnogih kućanstava. Često se pojavljuje u tamnim, toplim i vlažnim mjestima u kući ili izvan nje. Osim što narušava izgled vašeg kućanstva, plijesan kod mnogih osoba uzrokuje i alergijske reakcije.

Kako biste tome stali na kraj, donosimo vam nekoliko savjeta uz koje se na prirodan način i bez štetnih kemikalija možete riješiti sitnih napasnih gljivica.

Kombinacija deterdženta za suđe i natrijeva borata

1. Pomiješajte žličicu prirodnog deterdženta za pranje suđa sa žličicom boraksa (natrijeva borata). U mješavinu dodajte 2,5 dcl tople vode.Tekućinu ulijte u bočicu s raspršivačem i poprskajte po području zahvaćenom plijesni. Ostavite neko vrijeme da odstoji nakon čega mješavinu isperite običnom vodom.

Učinkovita su i eterična ulja

2. Plijesni se možete riješiti i uz pomoć eteričnih ulja. Jednu žličicu eteričnog ulja eukaliptusa pomiješajte sa žličicom metilnog alkohola i dvije šalice vode, poprskajte i ostaviti da se osuši. Plijesan će nestati u trenu. Jednako učinkovita je i mješavina 1 žličice eteričnog ulja čajevca i dvije šalice vode. Mješavinu ulijte u bočicu s raspršivačem, poprskajte zahvaćeno područje i ostavite. Ovu smjesu nije potrebno ispirati.

Potpuno prirodna opcija

3. Pomiješajte ocat i vodu u omjeru 1:4. Poprskajte područje zahvaćeno plijesni i ostavite da se osuši.

Iako je većina ovih sredstava sigurna za upotrebu na podovima i pločicama, ako namjeravate čistiti druge površine, savjetujemo vam da prije čišćenja velikih površina svakako napravite test na manjoj površini kako ne bi došlo do neželjenih reakcija.

*Izvor: Biosvijet

GALERIJA Genijalan trik da spriječite zamrzavanje stakla

plijesan
1/5

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije