Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička patrola

Opatija bajna, 
uspavana ljepotica

opatija
Foto: VL
1/3
24.07.2011.
u 12:00

Bezdušno se dimi dimnjak s druge strane zaljeva i gura se u kadar s poznatim kipom.

Što se mene tiče, Ivo Robić je bio sjajan lik. Što se njega ticalo, barem je tako tvrdio u svojoj poznatoj serenadi, Opatija je bajna i pritom biser našeg mora. Dakle, Mister Morgen se složio sa stavom austrougarskog plemstva. I svih onih velikih i poznatih ljudi koji su potkraj 19. i početkom 20. stoljeća Opatiju držali najljepšim morskim cvijetom ovog nekada moćnog carstva. Zapravo, po njihovim tadašnjim kriterijima, ‘must visite’ destinacijom. Nešto kao danas Zrće u svijetu partijanera.

Blijeda kopija

Jasno, ne pada mi na pamet uspoređivati jedno ovako povijesno značajno mjesto s jednom običnom plažom, koja je samo imala sreće da u obližnjem gradu stoluje liberalan gradonačelnik. Nipošto. Ta ne bi ove cijele novine bile dovoljne da se nabroji tko je kroz Opatiju do sada sve prošao. I zato tek ovlaš navodim recimo... Slavnu plesačicu Isadoru Duncan, koja je u svojim memoarima napisala onu divnu pohvalu Opatiji prisjetivši se da ju je upravo lišće njezinih palmi inspiriralo za dio koreografija. Okej, moram vas ipak i naljutiti pa, umjesto neospornih velikana koji su defilirali kroz Lungomare, spomenuti i da je ovdje pod lažnim imenom dva tjedna boravio i Vladimir Iljič Lenjin. Okej, hajmo se ipak uozbiljiti, Opatija je stara i ozbiljna dama čiji status ne trpi bavljenje ovakvim tričarijama.

Njezine vile i hoteli, parkovi i šetnice pamte puno veću gospodu. I baš zato, ma oprostite još jednom, ja jednostavno ne mogu prešutjeti ovu nelagodu koja mi upravo vrti želucem dok i sam hodam Šetnicom Franje Josipa. Pogledom tražim ljepotice koje joj pripadaju. Ne ide. Odgovor tražim u činjenici da je opet ružno vrijeme pa se mladost skrila po barovima, muzejima. Što ja znam, možda i hotelima. Lutam dalje i tražim. Ne sviđa mi se ni kada ugledam kako se bezdušno dimi onaj dimnjak s druge strane zaljeva, baš nekako u kadru u koji pokušavam ugurati samu djevojku s galebom koja ponosno strši s hridi. Njezin autor Zvonko Car zasigurno nije razmišljao kako će bizarno ovaj prizor jednoga dana u budućnosti izgledati. Opatijska ljepotica i industrijska sramota koja nagrđuje ovdašnjih pet zvjezdica. Jednako neprimjereno poput Ulice slavnih, blijede kopije mramornih hollywoodskih zvijezda koje je netko odlučio rasuti po ponosnoj i posebnoj Opatiji. Baš me briga čija su imena uklesana po njima. I onda napokon željeni susret koji će mi sve objasniti. Tamo negdje blizu Slatine, plaže koja se tako zvala još u vrijeme kada ostatak naše obale nije ni znao da se u moru može kupati.

Nema pretvaranja

Recimo da se ona zove Helga. Helga je plastična lutka na koju su vlasnici butika navukli odjeću iz svoje ponude. No, s Helgom nešto ne štima. Iako većina kraj nje zastane i fotografira se, ova dama jednostavno... ne izgleda najbolje. Visoka je gotovo dva metra i, oprostite, stvarno je debela. Zašto? – E pa zato što većina naših kupaca više nije u cvijetu mladosti, dakle i nije im tijelo baš vitko i istesano, daleko od manekenki. Kada je vide, mogu zamisliti sebe – objasnila mi je prodavačica.

I tek sada stvari počinju sjedati na svoje mjesto. Opatija je mjesto u koje u pravilu dolaze stariji gosti. To je za Opatiju dobro jer radi sto na sat i prije i poslije sezone. No, ljeti je zbog toga u njoj manje-više dosadno. Namjerno ne izgovaram riječ “penzionerski”. Ne bi bilo fer prema nekoliko sjajnih beach barova poput Hemingwaya u obližnjoj Medveji. Ili onoga na Slatini.

Stvari ipak dolaze na svoje mjesto i kada se shvati da popis usluga u wellness i spa centrima, poput onog najboljeg u Grand hotelu Adriatic, imaju kataloge debele poput djela ruskih klasika. U konačnici mi je upravo ova činjenica razvukla usta u osmijeh. Opatija se ne pretvara. Ne glumata da je nešto što nije. Daleko je od pretencioznosti. Ona naprosto spada u jedno od najljepših i najbogatijih mjesta uz naše more. I točka. Samo neka još zabrani dolaske ekskurzija usred sezone i s njom će sve biti okej. No umjesto rasprava, bolje još jednom protegnuti noge po 12 kilometara Lungomarea, od Voloskog, Opatije, Ičića, Ike i Lovrana, pasti oči na spektakularnim vilama..I pozvati kojeg Rusa!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije