Kako svi težimo vrhunskom zdravstvenom stanju da bismo uživali u životu punim plućima, većina nas neprestano traži načine kako ostati u formi i očuvati zdravlje. Međutim, jedno otkriće onkološke dijetetičarke izazvalo je veliku pažnju na društvenim mrežama, jer je istaknula često zanemaren čimbenik rizika u borbi protiv raka – onaj koji se odnosi na naša svakodnevna pića, piše Express.co.
Nichole, koja svoja saznanja dijeli na TikToku pod korisničkim imenom oncology.nutrition.rd, upozorila je da postoji jedno piće na koje posebno trebamo pripaziti ako ozbiljno želimo smanjiti rizik od raka – i nije riječ o jutarnjoj šalici kave. U jednom od svojih informativnih videa, Nichole razbija rašireni mit o konzumaciji kave. Jasno i stručno objašnjava kako kava nije povezana s povećanim rizikom od raka.
@oncology.nutrition.rd If you’re in the phase where you’re trying to figure out what’s true—this bundle clears it up that day! It includes my top 4 evidence-based guides: 🩷Processed Meats & Cancer Risk 🩷Supplements & Cancer Risk 🩷Everyday Items & Cancer Risk 🩷Alcohol & Cancer Risk these are trusted by thousands of survivors worldwide. You can grab all 4 for just $117 by linking in my bio(normally $157)! Link in bio to purchase and you’ll feel instantly more empowered.
♬ original sound - Nichole | Oncology Dietitian
"Kao dijetetičarka specijalizirana za prehranu onkoloških pacijenata, želim vam reći da je 100% u redu uživati u kavi", naglasila je, "Mnogi će vam reći da kava povećava rizik od raka, ali to apsolutno nije točno. Kava je izvrstan izbor. Naravno, treba paziti da nije puna šećera ili vrhnja, no kava se sasvim sigurno može uklopiti u zdravu prehranu”.
Ipak, Nichole upozorava na jedno piće koje zaista nosi rizik – alkohol. Za razliku od kave, za koju istraživanja pokazuju da čak može pružiti zaštitu od nekih vrsta raka, konzumacija alkohola potvrđeno povećava rizik od razvoja bolesti. Umjereni unos kofeina, primjerice kroz kavu, nije povezan s povećanim rizikom od raka, dok je alkohol jasno identificiran kao rizičan čimbenik.
Organizacija Cancer Research UK izdala je ozbiljno upozorenje: konzumacija alkohola povećava rizik od razvoja najmanje sedam različitih vrsta raka, uključujući rak dojke, crijeva, usne šupljine, grla i jetre. Štetan učinak alkohola prisutan je čak i pri umjerenoj konzumaciji.
Što manje alkohola pijete, to je manji rizik od razvoja raka i drugih zdravstvenih problema. Osim toga, smanjenje konzumacije alkohola može donijeti i dodatne koristi, poput smanjenja rizika od nesreća, visokog krvnog tlaka i bolesti jetre.
Za one koji žele zaštititi svoje zdravlje, NHS preporučuje ograničenje konzumacije na najviše 14 jedinica alkohola tjedno za muškarce i žene. Preporučuju raspodjelu unosa kroz tri ili više dana, kao i uključivanje dana bez alkohola tijekom tjedna. Primjerice, 14 jedinica alkohola odgovara otprilike šest krigli piva srednje jačine ili deset malih čaša vina s nižim udjelom alkohola.
ma daj alkohol snizava temperaturu lijeci mucninu zubibolju ,,o cemu ovi doktori govore