Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grad Zagreb

Od centra do Sljemena treba nekoliko minuta i već si okružen šumom

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
02.06.2021.
u 09:20

Vid bi svakoga tko prvi put dođe u Zagreb odveo u Centar i na Gornji grad, a Mislav ujutro na rekreaciju, a navečer u grad

Svoj je hobi pretvorio u posao, a struku u hobi pa danas 29-godišnji arhitekt Vid Juračić projektira samo iz gušta. Sada je youtuber, a karijeru je izgradio snimajući serijal “Kvart priča”, kojim je četvrti svoga grada, Zagreba, približio široj javnosti, ali i sugrađanima otkrio podosta zanimljivosti koje nisu znali.

– Trebalo je dulje od tri godine rada i objavljivanja videa na YouTubeu da bih privukao pozornost šire publike. Tek je izlaskom prve epizode “Kvart priča” broj pratitelja znatno narastao – objašnjava Vid.

Zagreb na dinamičan način

Trenutačno se prikazuje treća, ujedno i posljednja sezona.

– Ali to nije kraj “Kvart priča”. Imam nekoliko opcija kamo želim odvesti tu priču – ne otkriva previše Juračić. U jednominutnom videu u sklopu projekta Moja.hr s prijateljem Mislavom Mironovićem, koji je završio studij sportskog menadžmenta i pionir je hrvatskog biciklizma u freeride i dirt disciplinama, čiji je talent prepoznat na svjetskoj MTB sceni, kaže da će predstaviti svoj grad na dinamičan i suvremen način.

– Želimo izbjeći klišeje koji su sto puta viđeni, a opet pokazati “šmek” grada. Zadan je vrlo kratak format videa i to nas je odmah privuklo, jer zahtijeva kreativna rješenja – kaže Vid i objašnjava kako ga je za sudjelovanje u projektu Moja.hr motivirala ponajprije prilika da sudjeluje u predstavljanju Zagreba:

– To se ne propušta! Moja “karijera” na YouTubeu zasniva se na prezentaciji grada, a uvijek ga želim prikazati u najboljem svjetlu i pokazati što on zaista jest – govori.

Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

– Ideja je da se Zagreb prikaže u videu kroz jednu drukčiju prizmu i stil snimanja koji bi bio najbliži našim mislima, svjesnim i nesvjesnim, dok razmišljamo o njemu – dodaje 36-godišnji Mislav. Obojica su imala prilike iskusiti život u inozemstvu pa Vid kaže da u je pola godine života u SAD-u shvatio koliko mu je dobro u Zagrebu. Danas bi se mogao zamisliti da živi negdje drugdje, ali ne za stalno. Mislav je nekoliko godina živio u New Yorku i Los Angelesu.

– Vratio sam se iz osobnih razloga, ali ono što me najviše privlači da živim ovdje jest to što je život puno humaniji, prirodniji i ugodniji, pogotovo za stvaranje obitelji – kaže ovaj prvi hrvatski profesionalni Red Bullov MTB sportaš.

Za Vida je odrastanje u Zagrebu bilo idealno jer je “grad savršene veličine, dovoljno mali da se svugdje osjećaš kao doma, ali i dovoljno velik da možeš uvijek nešto novo otkriti”. Mislav svoj odrastanje u centru pamti kao predivno i kaže da je svaki blok zgrada za njih kao klince predstavljao utvrdu u kojoj su bili što god su željeli:

– Nismo odrasli u prirodi, ali grad smo gledali kao svoju šumu i livadu – prisjeća se. I za Vida i za Mislava Zagreb je i danas grad “po mjeri” za život:

– U Zagrebu imam jak osjećaj pripadništva. Svi se znamo, barem mi se tako čini! Uvijek se mogu naći mane, ali sve u svemu mislim da je mladima dobro u gradu. Zagreb ima nekoliko aktualnih problema koje treba riješiti, kao što je obnova od potresa, što bi trebao biti prioritet – smatra Vid.

23.5.2021., Zagreb - Gradjani iskoristili suncan i topao dan za odmor i rekreaciju uz jezero Jarun Photo: Zoe Sarlija/PIXSELL
Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

– Obožavam što je Zagreb ravan pa mogu biciklom kamo god poželim. Definitivno bih napravio više staza za bicikle. Druga fascinantna stvar jest to da ti iz centra do Sljemena realno treba nekoliko minuta i već si u šumi. Ta mogućnost odlaska na brdo iz gradske džungle je fenomenalna – opisuje Mislav.

Grad spreman čeka goste

Svatko tko posjeti grad mora doživjeti prirodu u ovom gradu, smatra Vid, koji bi svakoga tko prvi put dođe u Zagreb odveo u Centar i na Gornji grad, a zatim kroz Dubravkin put do Cmroka. Mislav bi prijatelje odveo u Pif na jedno pivo, u Alcatraz na drugo, no najbitnije je da posjetitelji dožive kako se u Zagrebu živi, što voli pokazati tijekom jutarnje rekreacije na Sljemenu, zatim kroz popodnevnu gastronomiju i večernji izlazak u grad. Direktorica TZ-a Zagreba, Martina Bienenfeld kaže:

– Kako bismo što spremniji dočekali povratak gostiju, organizirali smo dva velika projekta; prvi smo pokrenuli u travnju, a odnosi se na vikend-testiranja stranih gostiju na COVID-19. Time smo dodatno olakšati posjet Zagrebu, jer mogu se testirati subotom, nedjeljom, blagdanima i neradnim danima od 10 do 18 sati u sklopu našeg Centra za posjetitelje na Trgu bana Jelačića 11. Drugi se projekt odnosi na cijepljenje djelatnika iz turističke industrije Zagreba. Time šaljemo poruku o Zagrebu kao odgovornoj i sigurnoj destinaciji, sve u skladu s nacionalnom oznakom sigurnosti Safe stay in Croatia.

Župa u kojoj nema pokopa je na Sljemenu

Trg bana Jelačića, zagrebačka katedrala, šetnja Gornjim gradom do kojeg ste uspinjačom stigli iz Donjeg grada, šetnja Zrinjevcem, najstarijim zagrebačkim parkom okruženim stoljetnim platanama... Pregršt je zanimljivosti i kulturnopovijesnih znamenitosti koje za posjeta Zagrebu treba vidjeti i doživjeti. Izlet na Medvednicu i njezin najviši vrh Sljeme svakako je na tome popisu. Odredište je to rekreativaca i zaljubljenika u prirodu, a tu je i jedina hrvatska župa u kojoj se ne umire, u kojoj nema ni groblja ni matice umrlih, nego samo krštenja i vjenčanja.

Park Maksimir zeleno je srce grada

Zovu ga zelenom oazom, ponos je Zagreba, omiljeno mjesto izletnika i rekreativaca, spomenik je parkovne arhitekture i zaštićeno kulturno dobro. Uz livade kao stvorene za piknike, brojne staze i puteljke, bogate šumske dijelove i pet jezera, Maksimir se na 316 hektara ukupne površine diči i dragocjenim umjetničkim spomenicima i arhitektonskim objektima kao što su paviljon Jeka, Vidikovac, Mogila ili Švicarska kuća. Od 1925. godine dom je zagrebačkog Zoološkog vrta, najstarijeg u ovom dijelu Europe.

Foto: Ilustracija/Tomislav Miletic/PIXSELL

Vrijeme ipak nije stalo ni gostima ni gradu

“Što se samih događanja tiče, svakako će se i dalje voditi računa da ona budu neinvazivnog, ambijentalnog karaktera, da se lokalno stanovništvo osjeća ugodno i sigurno”, kaže direktorica TZ-a Zagreb opisujući takvima projekte pokrenute u posljednja tri mjeseca: Ulični triptih, Mali Zagreb, Zagrebačka glazbena doba, izložba Zagreb voli zeleno, Nedjeljom u paviljonu te Pimp my pump. Popuštanjem mjera počinju pripreme i za druga događanja, poput festivala Ljetne večeri HNK u Zagrebu, izložbe Murtić 100, a u lipnju se trebaju održati i Animafest, ZagrebDOX, Floraart...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije