Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimljivo

Neke bi mogle biti iznenađujuće: 6 činjenica o orgazmima koje mnogi ne znaju!

Shutterstock
11.01.2023.
u 01:00

Nisu vam potrebni da bi seksualno iskustvo bilo zadovoljavajuće, ali svakako mogu biti odličan dodatak kada se dogode

Orgazmi su vrhunci užitka i mnogi često ne mogu zamisliti seks bez njih. No, iako jesu vezani za seksualni vrhunac, nisu nužni za uzbudljivo seksualno iskustvo, ali zasigurno mogu pojačati senzaciju užitka kada ga osoba doživi. Ovo je nekoliko manje poznatih znanstvenih činjenica o orgazmima koje mnogi ne znaju, piše Mind Body Green.

Sedam mjesta gdje svaka žena želi da je ljubite, a ni jedno nisu - usne!

1/7

Ženama prirodno nije teže doživjeti orgazam

Žene češće prijavljuju da ne mogu doživjeti orgazam nego muškarci, ali ne radi se o biologiji već je riječ o kulturnim normama i nedostatku informacija. Isto tako, često se može čuti kako žene orgazam opisuju kao nešto što je tajanstveno, nedostižno pa čak i rijetko, unatoč činjenici da oko 95% žena obično s lakoćom doživi orgazam dok same masturbiraju.

Povijesno gledano, kulture diljem svijeta povezivale su seks isključivo s muškim užitkom, a to je i razlog zašto su tijekom prošlog stoljeća postojale tisuće studija o muškom seksualnom užitku i disfunkciji, ali vrlo malo o ženskom. Tek se u posljednjem desetljeću konačno počelo više govoriti o cjelovitoj strukturi klitorisa i oblikovati rješenja za postizanje orgazma koji seže puno dublje u psihologiju individue od fizičke stimulacije.

Edukacija o orgazmu povećava vjerojatnost njegova postizanja

Provedeno je istraživanje u kojem su se ispitivale žene prije i nakon edukacije o seksu, jedna skupina žena je pohađala opći tečaj o ljudskoj seksualnosti iz antropološke perspektive, dok je druga pohađala tečaj koji je posebno govorio o jazu u orgazmu između muškaraca i žena, odnosno činjenici da 95 posto heteroseksualnih muškaraca doživi orgazam svaki put kada imaju seks, u usporedbi sa 65 posto heteroseksualnih žena. Žene koje su prisustvovale tečaju izvijestile su da su nakon toga imale više i bolje orgazme.

Potrebno je puno raditi kako bi se stvorila istinska jednakost orgazma među spolovima, a informacije su jedan od najmoćnijih načina za to. Što više svi pričamo o tome, to ćemo imati bolji seks. Uklanjanje stigme s jedne vrlo važne teme dogodit će se isključivo znanjem i osvještavanjem da smo seksualna bića, a seksualnost je organska, normalna, fizička i emocionalna funkcija u ljudskom životu.

Žene također doživljavaju orgazam u snu

Znamo da dječaci ponekad mogu doživjeti noćno uzbuđenje i ejakulirati dok spavaju od čega je i nastao naziv 'mokri snovi'.

Alfred Charles Kinsey, američki znanstvenik koji se smatra začetnikom seksologije, 1953. godine objavio je studiju 'Seksualno ponašanje žene' u kojoj je otkrio da je 37 posto žena doživjelo orgazam u snu do svoje 45. godine, dok su novija istraživanja pokazala da žene počinju imati sve više snova erotske prirode.

Stoga, mokri snovi nisu samo za dječake adolescente, već tijekom REM-a, ako je san dovoljno uzbudljiv, dotok krvi u vaginu se povećava i može dovesti do noćnog orgazma. Ovo nije ništa novo i neuobičajeno.

Nisu svi orgazmi seksualne prirode

Orgazam se može doživjeti kao odgovor na uobičajene neseksualne situacije i iskustva, kao što su turbulencija, pranje zubi, stimulacija gležnjeva, porođaj, dojenje, slušanje određenih vrsta glazbe i još mnogo neobičnih stvari. On nije nužno seksualni ili genitalni događaj te ga je zbog toga ispravnije definirati kao neuropsihološki proces s promjenjivim iskustvom povezan s različitim oblicima stimulacije, uključujući prizore, zvukove, okuse, teksture, slike ili bol i njihovo ublažavanje.

Gotovo polovica oženjenih muškaraca ne može prepoznati kada je njihova žena doživjela orgazam

Mnogi muškarci koji imaju seksualni odnos sa svojim ženama nisu baš dobri u prepoznavanju kada je njihova partnerica doživjela orgazam. Jedna studija ispitala je više od 1600 vjenčanih heteroseksualnih parova o njihovom seksualnom životu i otkrila da 43 posto muževa pogrešno percipira koliko često njihova žena doživljava orgazam, odnosno da misle kako njihove žene doživljavaju orgazam puno češće nego što one zapravo jesu. Razlozi su očigledni; dok kod muškaraca postoji jasan fizički dokaz ejakulacije, kod žena ne postoji način da se utvrdi je li žena doživjela orgazam ili nije. Jedini način da se u to bude siguran je otvorena komunikacija.

Vaginalna stimulacija također može izazvati orgazam

Dugo se smatralo da postoje dvije vrste orgazma, klitorisni i vaginalni, no proučavanjem anatomije klitorisa utvrđeno je da orgazam koji se postigne tijekom vaginalne penetracije bez izravne stimulacije vanjskog klitorisnog glavića, zapravo i dalje odnosi na klitorisni orgazam.Vaginalni orgazam može se postići kada je žena stvarno uzbuđena, sretna i prepuštena užitku, a ako nije dovoljno opuštena, može biti bolno. Kod mnogih žena vaginalna stimulacija može probuditi neugodna sjećanja i skrivenu bol, no ona se na svim razinama može iscijeliti partnerskim razumijevanjem te blagim i nježnim vođenjem ljubavi. 

Ljubite li se dovoljno? Evo koliko sekundi poljubac treba trajati za sretan brak...

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije