Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
negativni utjecaj

Napravite reda u odnosima: Odgovori na ova pitanja reći će vam trebate li prekinuti prijateljstvo

Prijatelji
Foto: Getty Images
1/3
27.03.2019.
u 13:27

"Katkada prerastemo druge. Kako odrastamo, normalno je i prirodno da mijenjamo i neke ljude koji nam više ne odgovaraju u životu."

Vrijeme je za proljetno čišćenje, a to znači i "čišćenje" odnosa koje imate s drugima. 

U tvitu koji je objavila novinarka Andrea, nadimka pariahcar3y, navela je četiri pitanja na koja se referira kada odlučuje o svojim odnosima s drugim ljudima.

 

 

 

1. Bismo li i dalje imali dobar odnos da ja nisam prva preuzela inicijativu ili uputila poziv?

2. Kako se osjećam nakon zajedničkog druženja?

3. Jesam li uspostavila zdrave granice s tobom? I poštuješ li ih?

4. Koliko smo spremne napraviti jedna za drugu? Jesmo li na jednakim razinama?

Objava je brzo postala pravi hit, a njena pitanja za Huffington Post prokomentirala je i psihologinja Andrea Bonior sa Sveučilišta Georgetown, rekavši kako je riječ o "jakim pitanjima", a odgovori na njih daju u vid u detaljniji i širi kontekst pojedinog odnosa. 

Tvrdi i kako je vjerojatno dotična novinarka imala i određenu situaciju u svom privatnom životu koja ju je navela na takvu objavu. 

"Katkada prijatelji prolaze kroz razne faze u svom životu koje mogu utjecati na prijateljstvo. Primjerice, smrt člana obitelji, rođenje djeteta, preseljenje i slično. Neka zdravstvena stanja, poput depresije ili anksioznosti također mogu udaljiti dvoje inače dobrih prijatelja. I za to treba imati razumijevanja", pojašnjava Bonior. 

Ako je neka osoba u vašem životu toksična, odnosno na vas djeluje negativno, trebali biste se udaljiti od nje i prekinuti odnose. Kako to učiniti?

Nije svaki odnos "zauvijek" i to je sasvim u redu. Neke ljude nećete imati uz sebe cijelog života, nekima ćete progledati kroz prste razne pogreške i situacije. 

“Ne morate ostati u kontaktu s osobama koje više ne dijele interese s vama. Ako vam njihovo prisustvo ne odgovara, imate pravo udaljiti se od takvih osoba", pojašnjava terapeutkinja Deborah Duley, osnivačica Empowered Connectionsa i konzultantica za ženske odnose.

"Katkada prerastemo druge. Kako odrastamo, normalno je i prirodno da mijenjamo i neke ljude koji nam više ne odgovaraju u životu."

Ako se osjećate umorno nakon druženja s nekim i nemate volje za ponovni susret, ako vam smetaju teme o kojima govori, ne poštuje vaše želje i ne podržava ambicije za neki vaš novi životni plan, to su neki od znakova da te ljude više ne trebate u svom životu.

Pogledajte i video  Putnica izbačena iz zrakoplova

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije