Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Na top-listi životnih vrijednosti djeci je najvažnija slava

Na popisu 16 predloženih vrijednosti slava je s 15. mjesta "skočila" na prvo mjesto
16. srpnja 2011. u 15:41 18 komentara 408 prikaza
djeca
Foto: Photos.com

Na popisu životnih vrijednosti suvremenoj je djeci najvažnija - slava. Pokazalo je to opsežno istraživanje koje su proveli znanstvenici s američkog sveučilišta UCLA koji su pratili kako se među djecom mijenjaju vrijednosti u posljednjih nekoliko desetljeća, ovisno o vrijednostima koje pokazuju popularni televizijski likovi.

Na popisu 16 predloženih vrijednosti slava je i 1987. i 1997. godine bila na 15. mjestu, a samo deset godina kasnije “skočila” je na prvo mjesto.

“Top 5” vrijednosti u 1997. godini bili su: osjećaj zajedništva, dobročinstvo, imidž, tradicija i samoprihvaćanje. “Top 5” u 2007. godini bili su slava, uspjeh, popularnost, imidž i financijski uspjeh.

U razdoblju od 1997. do 2007. godine dobročinstvo je palo s drugog na 13. mjesto, a tradicija s četvrtog na 15. mjesto.

- Procjenjujući kako popularni televizijski likovi utječu na djecu u dobi od 9 do 11 godina bili smo svjesni takozvanog efekta popularne kulture, no ipak smo šokirani tako dramatičnim promjenama, osobito u posljednjih desetak godina. Očekivali smo da će slava biti važna, ali ne i najvažnija. Dramatičan porast takvih vrijednosti već u djece koja još nisu ni u tinejdžerskoj dobi još je jedna potvrda porasta narcizma u našoj kulturi - kažu znanstvenici čija je studija objavljena u časopisu Cyberpsychology.

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
 • Avatar Malacaay
  Malacaay:

  Istrazivanje:Na top-listi zivotnih vrednosti Hrvatskoj deci je najvaznija slava,jer uzimajuci u obzir inteligencijske vrednosti nj roditelja i ne cudi sto deca nisu bas najbistrija.

 • Ecce homo:

  Žalosno!

 • ModoBoss:

  Čemu čuđenje? Zar im to ne nabijamo na nos 24 sata na dan? Djeca samo rade i oponašaju...nas.