Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osnivanje udruge

Mogu Belgijci, zašto ne bismo i mi. Male pivovare uskoro pod istim logom

Andrej Čapka
Promo
23.08.2017.
u 14:04

Danas u Hrvatskoj djeluje oko 40 neovisnih i malih pivovara. Zemlje koje imaju više pivovara rade na poticanju proizvodnje

Protekli vikend na Danima piva u Daruvaru pokrenuta je inicijativa za osnivanje udruge malih i neovisnih pivovara. Radilo bi se, dakle, o udruzi koja bi bila nešto slično onoj kakva, primjerice, postoji u Belgiji pod nazivom Belgijski obiteljski pivari. Dala bi malim i neovisnim pivovarama jači pravni, ali i tržišni položaj. Po riječima Kreše Marića, glavnog pivara Pivovare Daruvar, udruga bi trebala djelovati pod okriljem Hrvatske gospodarske komore.

Nisu oponenti industriji

– Ispostavlja se da ćemo kategoriju najlakše ojačati unutar Hrvatske gospodarske komore. Nova će udruga djelovati odvojeno od postojećeg Udruženja proizvođača piva, slada i hmelja. To ima i nekih čisto tehničkih prednosti jer se ne mora prolaziti duga procedura kao pri osnivanju izvankomornih udruga. No, osnivanje udruge unutar HGK daje nam i brojne druge mogućnosti jer je ipak Komora subjekt koji aktivno sudjeluje u kreiranju različitih državnih politika.

Na kraju krajeva, kroz komoru je i donesen postojeći zakon o povlaštenim trošarinama. Već imamo desetak pivovara koje su se složile s osnovnim principima na kojima bi udruga funkcionirala. To je dovoljno za dobar početak. Na festivalu Beeryard 2. rujna u Močvari u Zagrebu bit će organiziran i panel na kojem će se o udruzi dalje raspravljati te se tamo, nadam se, prikupiti još članova - rekao je Krešo Marić dodajući kako jačanje kategorije ne znači da je postojeća udruga u kojoj su industrijske pivovare oponent, dapače, u nekim stvarima udruge mogu biti komplementarne, kao što je, primjerice, oporezivanje. Danas u Hrvatskoj djeluje oko 40 neovisnih i malih pivovara.

Praktično svaka zemlja koja ima značajniji broj takvih subjekata ili aktivno radi na poticanju proizvodnje piva ima takvu udrugu. Tako ćete piva koja proizvode pivovare članice Belgian Family Brewers, Belgijskih obiteljskih pivara, prepoznati po logotipu istaknutom na njihovoj boci. Takav je plan i za hrvatske male i neovisne pivovare koje bi bile članovi buduće udruge.

Geografsko porijeklo

– Smisao je udruge isticanje geografskog porijekla naših piva što bi takav logotip morao jasno ukazivati. Time ne podcjenjujemo ni jedno drugo pivo, sasvim suprotno. Ipak smo turistička zemlja te tako gostima želimo ukazati da u Hrvatskoj postoje autohtona piva. Naš logotip moći će dobiti samo piva koja se proizvode u Hrvatskoj, dakle ona koja proizvode poslovni subjekti koji su registrirani unutar naših granica. S druge strane, logotipom ćemo jasno označiti našu neovisnost, odnosno različitost u odnosu na industrijske pivovare. Očekujemo i dao ćemo na taj način ostvariti i nešto ravnopravniji položaj na tržištu. Koliki će efekti biti od osnivanja udruge i uvođenja logotipa treba gledati dugoročno. Vjerojatno ćemo to moći procijeniti tek za nekoliko godina – rekao je Andrej Čapka, osnivač Zmajske pivovare.     

Komentara 1

Avatar fuzzy
fuzzy
15:23 23.08.2017.

Belgijci?!? A što na to kažu Austrijci? Ovaj tzv. 'novinar' ne poznaje ni osnove hrvatskog jezika. Dno dna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije