Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Dobra priča iz Slavonije: od poljoprivrede se može živjeti

Poljoprivrednici se okreću profitabilnim kulturama, a jedan od svijetlih primjera je proizvodnja pivarskog ječma koja stalno raste
26. srpnja 2017. u 11:24 10 komentara 2144 prikaza
Ječam
Foto: PR

Često se čuje da se u domaćim prehrambenim proizvodima koriste sirovine iz drugih zemalja, dok poljoprivrednici tvrde da nemaju kome prodati plodove svoga rada. No, čini se da se stvari polako mijenjaju. Poljoprivrednici se okreću profitabilnim kulturama, a jedan od svijetlih primjera je proizvodnja pivarskog ječma koja stalno raste, prvenstveno zato jer se ječmeni slad koristi za proizvodnju piva.

Ječam | Autor : PR Foto: PR


Sve količine pivarskog ječma sigurno otkupljuje Poljoprivredno prehrambeni kompleks iz Nove Gradiške. Siguran otkup omogućuje i suradnja s Karlovačkim i kompanijom HEINEKEN Hrvatska. PPK-ov direktor Danko Vincetić ističe kako je 2017. najbolja godina otkad ugovaraju proizvodnju. Ove ćemo godine otkupiti rekordnih 65.000 tona. Prinosi su iznimno dobri jer naš tim organizira, ugovara i tehnološki prati proizvodnju. S pivovarom iz Karlovca pokrenuli smo i Klub proizvođača ječma Karlovačko, kroz koji okupljamo proizvođače te im nudimo stručnu podršku. Rezultati toga vidljivi su kroz sve veći broj hektara na kojima je u našoj zemlji posađen pivarski ječam, rekao je Vincetić.

Obitelj Junašević | Autor : PR Foto: PR

Uzgojem pivarskog ječma zadovoljni su i članovi obitelji Junašević iz Nove Gradiške – otac Vjekoslav i sin Ivan.

"Ječam koji koristimo je domaći od samog svog početka. Sjeme je stvorila domaća pamet u domaćim institutima, sije i žanje ga domaći seljak, otkupljuje domaći prerađivač, a završava u domaćem pivu. Samo tako stvaramo dodatnu vrijednost koja nama poljoprivrednicima u konačnici jamči zaradu s kojom možemo normalno uzdržavati svoju obitel, ističe Vjekoslav Junašević.

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
 • Avatar kokodrilo
  kokodrilo:

  Pa jasno da se moze zivjeti od poljoprivrede, samo treba delati, a to mladim ljenguzima danas smrdi ko kuga. Zive na grbaci staraca dok ovi mogu rintati, a kad ne- odlaze u Njemacku kao tamo ne treba delati vec peceni ... prikaži još!ni piceki padaju s neba. Ne bojim se za buducnost radisnih ljudi u HR, a za ljenguze nemam ni malo simpatije.

 • prajdali100:

  Pa naravno da moze ali treba raditi.Bolje je starim Svabama prati guzicu i cistiti im bazene.Ne bih napustio svoju grudu ni za kakve pare.

 • Blatina19:

  Svaki posao treba raditi unutar standarda kvalitete