Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ali ipak...

Mitovi u koje smo vjerovali: Čokolada ipak nije afrodizijak

Čokolada
Getty Images
21.01.2019.
u 13:03

Ideja da je čokolada afrodizijak iznesena je u knjizi The Chemistry of Love, koju je napisao dr. Michael R. Liebowitz i koja je objavljena 1984.

U posljednjih 25 godina "servirani" su nam razni mitovi u koje smo gotovo slijepo vjerovali. I još uvijek vjerujemo. Ipak, da nije sve crno-bijelo, pokazuju i posljednji primjeri razotkrivanja mitova. 

Jedan od njih jest da je čokolada afrodizijak, i to traje još od starih Asteka, ali posebno je došlo do izražaja u SAD-u 1980-ih. 

Dogodilo se to kada su liječnici s newyorškog Psihijatrijskog instituta teoretizirali o tome kako je čokolada "okidač" za osjećaj zaljubljenosti, a za to je, vjerovalo se, zaslužan feniletilamin, sastojak koji izaziva osjećaj euforije. Ideja da je čokolada afrodizijak pojavila se i u knjizi The Chemistry of Love, koji je napisao dr. Michael R. Liebowitz i koja je objavljena 1984.

Ali istraživači su došli do saznanja da je količina feniletilamina u čokoladi nedostatna da bi se moglo reći da ima utjecaj na seksualnu želju. Istraživanje provedeno 2006. godine otkrilo je da čokolada nema afrodizijački učinak na žene, a svako povećanje seksualne želje kod osoba koje su konzumirale čokoladu povezano je s placebo-učinkom. 

Upravo taj mit o čokoladi i navodnim afrodizijačkim svojstvima jedan je od razloga zašto si mnogi parovi daruju čokoladu za najromantičniji dan u godini, proslavu dana sv. Valentina, odnosno, Dana zaljubljenih, Valentinova. 

Pogledajte i video Reakcija djevojčice kada ugleda oca bez brade

 

Komentara 1

IB
Istina-boli
16:05 21.01.2019.

Za mene je cokolada uvijek bila afrodizijak i tako ce ostati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije