Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uskoro na ulici

Lovranski Lunjo i Maza ostaju bez krova nad glavom

Lunjo i Maza  (1)
Foto: Iz privatnog albuma
1/7
24.01.2013.
u 18:57

Do svibnja moraju pronaći novi prostor za smještaj napuštenih životinja jer će se u prostoru vojarne graditi novi Društveni dom

- Ako vidite ozlijeđenu ili bolesnu životinju, odvedite je veterinaru ili zovite komunalnog redara! Ako vidite napuštenu životinju, isto zovite komunalnog redara! Jer, sve što mi možemo s vašom obavijesti, ako nemate smještaj, je sjesti i plakati! – napisali su volonteri Liburnijskog društva za dobrobit životinja Lunjo i Maza na svojim stranicama, dodajući kako nakon tri godine ponovno ostaju bez prostora u kojem su zbrinjavali, čuvali i liječili napuštene životinje. 

Malo vremena 

– Prema odluci općine Lovran do svibnja moramo iseliti iz prostorija u staroj lovranskoj vojarni, koje smo dobili na korištenje krajem 2009. – kaže jedna od volonterki. Tu su se skrasili nakon niz godina u kojima su bili beskućnici.  

- Iako udruga postoji od 1998., tek 2008. od općine smo dobili jednu sobicu u kojoj nije bilo dovoljno mjesta za stvari, a mi smo u nju utrpali i životinje. Kratko smo tu ostali, a nakon toga selili smo se još dva puta – priča volonterka. Nakon odobrenja da se usele u prostorije vojarne, primili su se posla i napravili prihvatilište u kojem su se životinje oporavljale od kastracija, operacija, u kojem su čekale svoje udomitelje.  

– Prostor je bio derutan, nije bilo ničega, samo otpad. potrgani prozori, vrata, podovi, instalacije, uništeni zidovi, urušeni stropovi. Novac su nam donirali građi, a pomogla nam je i jedna engleska udruga. Obojili smo zidove, promijenili prozore i vrata, postavili na njih rešetke, opremili ga namještajem, opremom i svim potrebnim sitnicama. Puno toga smo dobili, a ostalo smo pronašli na otpadu i sami sredili – opisuje volonterka. Uredili su karantenu, posebnu sobu za male i velike mace, dvije prostorije za pse, kuhinju, prostor za opremu i sobu za druženje. Sami su platili i priključenje struje i vode, a uredno su podmirivali i sve svoje troškove. I nakon što su sve napravili, kaže, uskoro će se opet naći na cesti. Stoga više ne mogu primiti niti jednu životinju, a ujedno su zamolili i pomoć u udomljavanju 15 mačaka i tri psa o kojima se trenutno brinu. Svi koji žele udomiti životinje o kojima se trenutno skrbe, mogu ih nazvati na 091/7638892. Što će biti s napuštenim, ozlijeđenim i bolesnim životinjama koje bi mogle zbog svega lutati Lovranom, Opatijom, Mošćenićkom Dragom i Matuljima, kažu, ovisit će o dogovoru čelnika gradova i općina. A oni ističu kako su svjesni problema s kojim su se susreli, no vojarna u Lovranu mora se osloboditi jer će se tu graditi novi Društveni dom.  

Traže rješenje

– Općina Lovran mora iseliti iz Društvenog doma jer je on vraćen prijašnjim vlasnicima, odnosno njihovim nasljednicima. Novi dom gradit ćemo u prostoru vojarne, koji je naše vlasništvo. Udruga je ovdje smještena privremeno i rješenje moramo naći do početka radova. Iako je prema planu predviđeno sklonište za cijelu županiju u Klani, na to će trebati još pričekati. Na sastanku s predstavnicima Udruge rekli smo im da probaju nešto pronaći, a ako bude trebalo i Općina Lovran proporcionalno će sudjelovati u troškovima. Trenutno nemamo zamjenski prostor, a ja ću sve učiniti da ga pronađemo – rekao nam je Emil Grčin, načelnik Općine Lovran, dodajući da je i do sada podržavao rad Udruge, a zbog njihove objave ispao je glavni krivac. Zbog svega stigle su mu i neke ružne poruke.  

O radu Udruge pohvalno su se izjasnili i u Gradu Opatiji, dodajući da i oni čekaju županijsko sklonište i zbog toga do sada nisu gradili vlastito.  

– Sve to vrijeme Lunjo i Maza brine se o životinjama. Grad Opatija u svom proračunu, u okviru Programa Zdravi grad, prema mogućnostima osigurava sredstva za njihov rad. Kontaktirala sam osobno načelnika Općine Lovran i načelnika Općine Matulji, usuglasili smo se da hitno moramo razmotriti ovaj problem i iznaći prikladno rješenje kako bismo premostili vrijeme do završetka gradnje županijskog skloništa – stoji između ostalog u priopćenju Marine Gašparić, zamjenice gradonačelnika Opatije. A volonteri Udruge dodaju da su svjesni da moraju iseliti, no pitaju se, ako i pronađu novi prostor, koliko će dugo u njemu ostati? Umorni od bitke za spas životinja, nemaju više snage za stalna seljenja.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije