Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izdržite barem 30 sekundi

Liječnici objasnili: Hladan tuš potiče imunitet, smanjuje stres i usporava starenje

Shuttershock
30.11.2020.
u 07:00

Hladna voda u tijelu oslobađa hormon adrenalin koji onda uzrokuje povećanje protuupalnih citokina koji su zaslužni za pravilnu borbu tijela sa infekcijama

Premda većina nas tijekom zimskih mjeseci preferira tuširanje s toplom vodom, 'šokiranje' tijela s mlazom hladne vode ima svoje prednosti, napominje imunologinja dr. Kyrin Dunston koja kaže da hladan tuš može poboljšati imunološku funkciju tijela. Istraživanja su već, objašnjava Dunston, dokazala da se s hladnim tušem aktivira i rad takozvanih 'stanica ubojica', glavnih stanica imunološkog sustava koje omogućavaju optimalnu otpornost tijela.

Osim toga, objašnjava Dunston, istraživanje iz 2014. godine otkrilo je da hladna voda u tijelu oslobađa i adrenalin koji onda uzrokuje povećanje protuupalnih citokina zaslužnih za pravilnu borbu tijela sa infekcijama.

Uz to, kaže Dunston, sudionici jednog istraživanja iz 2016. godine koji su se svaki dan tuširali s hladnom vodom znatno su manje izostajali s posla zbog bolesti, čak 29 posto manje nego oni koji su ujutro uživali u toploj vodi.

Foto: Shuttershock

- U dodiru sa hladnom vodom krvne se žile se naglo sužavaju, što tjera krv da puno brže kroz njih prolazi i poboljšava cirkulaciju u cijelom tijelu. Hladna voda tako jača i vene i arterije, a pomaže i u opskrbi krvi općenito te povećava učinkovitost kardio-vaskularnog sustava - objasnila je Dunston.

Projektom „Re-kreiraj posao i život za muškarce i žene“ za rodnu ravnopravnost

1/4

I premda je potrebno puno više istraživanja od spomenutih da bi se uspostavila jasna veza između hladnog tuša i imuniteta, hladna se voda godinama koristi u hidroterapiji, a zna se i da je osim za upale dobra i za poboljšanje sna, ublažavanje boli i ublažavanje tjeskobe i depresije.

- Kratkim mlazovima hladne vode stimuliraju se i geni koje smatramo zaslužnima za dugovječnost - objasnio je za MindBodyGreen i liječnik funkcionalne medicine dr. Frank Lipman, inače i autor knjige 'The New Rules of Aging Well' (Nova pravila dobrog starenja). 

Foto: Shuttershock

Dr. Lipman kaže kako je za smanjenje stresa ipak najbolji tuš u kojem voda ide od jako tople do hladne, a slaže se i Dunston koja preporučuje da hladnu vodu upalimo na kraju tuširanja, barem toliko da 'izazovemo drhtavicu'. 

Premda još nema dovoljno čvrstih dokaza za benefite hladnog tuša, mnogi stručnjaci kao i Lipman i Dunston preporučuju da uvođenje hladnog tuša bude svakodnevna praksa i da se potrudite izdržati barem 30 sekundi.

Pogledajte kako u nekoliko sekundi otopiti led na vjetrobranskim staklima!

Pogledajte kako u nekoliko sekundi otopiti led na vjetrobranskim staklima!

Pogledajte kako u nekoliko sekundi otopiti led na vjetrobranskim staklima!

Objavljuje Večernji list u Utorak, 24. studenoga 2020.
Ključne riječi

Komentara 2

PR
pravednik2
10:09 30.11.2020.

Što skuplja struja, sve više ćemo se hladnom vodom tuširati. Imunitet će rasti. Virus će nestati. Cjepivo nije više potrebno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije