Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poštuju pravila

Lakše im se ogrnuti nego platiti kaznu - Na Hvaru gosti sve čedniji

24.07.2017.
u 08:16

Nakon što su osvanule table koje upozoravaju na enormne kazne, većina je odlučila poslušati savjet i "sačuvati svoj novac"

Izazvale su niz sarkastičnih komentara, podsmijehe građana i turista, pa čak pokrenule i raspravu kose li se s odlukama hvarskog Gradskog vijeća, no od kada su u Hvaru postavljene nove table s pravilima ponašanja, očito su i poslužile svrsi.

Uz poruku “Sačuvaj svoj novac i uživaj na Hvaru“ na tablama stoji kako će svatko tko hoda gradom bez majice biti kažnjen s 500 eura, dok se za nošenje kupaćeg kostima u javnosti treba posegnuti još dublje u džep te platiti 600 eura. Konzumacija hrane i pića na javnim površinama kažnjava se pak s paprenih 700 eura. Nova pravila novog gradonačelnika Rikarda Novaka koja su osvanula prije desetak dana bila su jedno od njegovih predizbornih obećanja kada je rekao kako želi stati na kraj situacijama u kojima “mladi povraćaju po gradu, mokre na svakom kutku, hodaju bez majica... puzeći na sve četiri ili bez svijesti”.

1/10

Iako su mnogi bili skeptični prema tome hoće li table postići željeni učinak, čini se kako ipak sve ima svoju cijenu, pa i pristojno ponašanje u javnosti. Tako je većina odlučila da im je ipak draže zadržati nekoliko stotina eura i zaogrnuti se, barem oskudnim komadom odjeće. Tako su slike koje ovih dana stižu s Hvara potpuna suprotnost onima prijašnjih godina.

1/9

Lokalci su, ističu, jako zadovoljni, a smatraju kako je pomoglo i to što su se o enormnim kaznama raspisali čak i strani mediji koji su upozorili turiste na novi red, a još su donedavno Hvar uspoređivali sa “Sodomom i Gomorom“. Sada su pak sve oči uprte u Novalju gdje su još lani uvedene kazne od 500 kuna, no gradonačelnik Ante Dabo i ove se godine žalio na ponašanje turista pa se pretpostavlja da bi upravo ondje iduće mogle osvanuti table s vrtoglavim kaznama.

Komentara 8

Avatar jest
jest
09:32 24.07.2017.

Pločama najavljene drakonske kazne vjerojatno neće riješiti sve probleme naših turističkih mjesta ali već je red da se divljanju i nekulturi stane na kraj. Nije to samo pitanje nemorala i nekulture mladih i razularenih stranaca željnih provoda, tu je riječ i o našem samopoštovanju jer isti ti stranci, kod kuće u Londonu, Berlinu, Beču ponašaju se sasvim pristojno i civilizirano pa će biti da Hrvatsku očigledno doživljavaju nekom nedođijom u kojoj je sve dozvoljeno pa tako i pijano urlanje, golotinja i seks nasred ulice pred očima obitelji s malom djecom. Pitanje je ovo i pozicioniranja Hrvatske, zar stvarno želimo biti zemlja jeftinog i masovnog turizma negdje u ravni s banana državama svijeta. Na primjeru Novalje (Zrća) i Hvara sasvim je lako zaključiti kako se ljudi mogu pristojno ponašati ukoliko ih se na takvo ponašanje potakne visokim kaznama u eurima, kune tu ne pomažu mnogo.

DU
Deleted user
08:55 24.07.2017.

Na Hvaru su kupaći kostimi tek na zadnjem mjestu odnosno ovo je kulminacija stanja kojem građani svjedoče desetljećima, da od partijanera, njihovih smradova (izmet i mokraća po zapadnom predjelu iznad Hula Hula plažnog bara) i razbijenih boca nema kretanja po gradu Hvaru, a da se o suživotu sa starijim turistima, željnim mira, i ne govori. Pa se moralo od nečeg početi - izabrali su kupaće kostime, iako se radi o mnogo širim problemima jer ima desetak hostela u gradu gdje dolaze mladi naraštaji željni prvenstveno lumpanja i posve su bezobzirni. I nije riječ o tome da je netko konzervativan ili da ne odobrava da se gosti zabave - nego je drastično prekršena i civilizacijska norma, ne samo zakon o javnom redu i miru.

JU
jure11
06:58 30.07.2017.

Prijatelji pravijo, da je veliko primerov, da te hočejo na blagajnah pokrasti. Povsod, supermarket, lokalne trgovine, napitnine se izsiljujejo in še kje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije