Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Konzumacija ribe u trudnoći sprečava hiperaktivnost u djece

Ribu u trudnoći treba pomno birati, a najbolje je izbjegavati velike ribe koje najčešće sadrže velike količine žive...
10. listopada 2012. u 13:20 0 komentara 12 prikaza
trudnica, jelo, restoran (1)
Foto: Igro Kralj/PIXSELL

 

Nađe li se riba samo dva puta tjedno na meniju trudnica, smanjuje se rizik od razvoja poremećaja pažnje ili hiperaktivnosti kod djece za 60 posto, pokazala je nedavno objavljena studija bostonskog sveučilišta, piše Daily Mail.

Međutim, znanstvenici upozoravaju da velika količina žive u određenim vrstama ribe ima suprotan učinak na impulzivnost i deficit koncentracije.

Istraživanje je provedeno na 788 djece rođene između 1993. i 1998. u Massachusettsu i njihovih majki. Majkama je uzet uzorak kose u vrijeme poroda i na temelju toga izmjerena je razina žive. Uz podatke o prehrani trudnica, oni su uspoređeni s učestalosti pojave simptoma ADHD-a.

– Važna je poruka da treba jesti ribu – kazao je voditelj istraživanja Sharon Sagiv. On smatra da bi trudnice trebale izbjegavati konzumaciju velike ribe, kao što su tuna i sabljarka jer najčešće sadrže velike količine žive. Umjesto toga trebale bi se odlučiti za bakalar ili losos.

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.