Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
loše po zdravlje

Koliko šalica kave dnevno je previše? Stručnjaci imaju odgovor

shutterstock
28.07.2021.
u 09:30

Iako je umjerena količina kave pozitivna za zdravlje, prekomjerni unos može imati negativne posljedice

Za mnoge, ta jutarnja šalica kave je presudna za započinjanje dana. I dok su neka istraživanja pokazala kako umjereni unos kave može biti koristan, koliko je previše? To su istraživači iz Australije željeli znati, a svoja su otkrića objavili u časopisu Nutritional Neuroscience.

Istraživači sa Sveučilišta Južne Australije željeli su znati kako kava utječe na mozak (točnije, na volumen mozga i rizik od demencije i moždanog udara). Kako piše MindBodyGreen, proučavali su učinke kave na gotovo 18 tisuća ljudi u dobi između 37 i 73 godine.

Na temelju njihovih nalaza, čini se da višak kave nema iste koristi kao kava umjereno. Oni koji su pili više od šest šalica kave dnevno imali su 53% povećan rizik od demencije, kao i manji volumen mozga.

Jedna do dvije kave dnevno sačuvat će sluh muškarcima:

1/3

Koautorica studije Kitty Pham objašnjava: "Otkrili smo da je veća konzumacija kave značajno povezana sa smanjenim volumenom mozga. U osnovi, pijenje više od šest šalica kave dnevno može vas dovesti u rizik od moždanih bolesti kao što su demencija i moždani udar. "

Međutim, ona kaže, "Jedna jednostavna stvar koju možemo učiniti je da budemo hidratizirani je sjetiti se popiti malo vode uz tu šalicu kave."

Ovo istraživanje povezalo je samo štetne učinke na mozak s prekomjernim unosom kave. S druge strane, umjereni unos kofeina zapravo je pozitivno povezan sa zdravljem mozga.

Prema jednom istraživanju iz 2010. godine, pijenje tri do pet šalica kave dnevno je bilo povezano sa smanjenim rizikom od demencije i Alzheimerove bolesti za oko 65% kasnije u životu.

Povrh toga, kava je dobar izvor antioksidativnih polifenola, koji podržavaju kognitivno funkcioniranje i mogu smanjiti rizik od gubitka pamćenja. Dodatna istraživanja također sugeriraju da kava povoljno utječe na zdravlje mozga, masnu jetru, dijabetes i metabolički sindrom.

Osvježenje u gužvi: Putnik se otuširao nasred autoputa! "Smijte se vi, njemu je super!"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije