Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Jeste li znali da zaljubljenost ponekad može uzrokovati simptome iste kao tjeskoba? Psiholozi imaju objašnjenje

Nervoza i nemogućnost koncentracije, kao i nespavanje i nedostatak apetita, mogu biti simptomi zaljubljenosti ali i simptomi tjeskobe, kaže terapeutkinja dr. Sally Baker
09. svibnja 2021. u 07:00 1 komentara 1613 prikaza
Foto: Shutterstock

Osjećaji ljubavi i zaljubljenosti, prema riječima psihologa i terapeuta za odnose, podrazumijevaju cijeli niz emocija, ali i neke fizičke, tjelesne reakcije.

Naime, kad smo zaljubljeni, razina hormona u našem tijelu raste i ponovo opada - što ne uzrokuje samo čitav niz emocija, već se i očituje i u fizičkim reakcijama poput 'leptirića' u trbuhu ili ubrzanog rada srca.

A premda je malo što tako uzbudljivo, psiholozi kažu da je kad smo zaljubljeni, tanka granica između uzbuđenja i tjeskobe, a jedno i drugo imaju gotovo iste simptome.

- Ti se simptomi pojačavaju ako nam je osoba i fizički privlačna ili kad smo od nje fizički razdvojeni - rekla je psihologinja dr. Laura Baker, pa možemo biti toliko zaokupljeni mislima o svojoj simpatiji, da nam tijelo 'ne registrira' neke primarne potrebe, poput potrebe za snom ili hranom.

Veza | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook
 

Kako tijelo 'brka' zaljubljenost i anksioznost?

- Nagli porast dopamina (koji uzrokuju pozitivno uzbuđenje ili anksioznost) i porast kortizola i noradrenalina (dva glavna hormona stresa) uzrokuju nagli pad serotonina (stabilizatora raspoloženja) -objasnila je za Yahoo klinička psihologinja dr. Clair Burley, što objašnjava zašto postajemo 'opsjednuti' svojoj novoj ljubavi. 

Ona dodaje i kako zbog takvih reakcija ne treba brinuti, osim naravno ako ne prerastu u konstantni osjećaj tjeskobe i kad nemamo razloga za sumnju u partnera i brigu.

Popevka 'Ljubav se ne trži' u novom ruhu - poslušajte izvedbu vrhunske sopranistice Marije Vidović

1 / 4
Marija Vidović

- Ako ste u prošlim ljubavnim vezama imali probleme koje niste uspjeli riješiti, pozitivno uzbuđenje na početku veze lako može prerasti u tjeskobu - objašnjava dr. Baker.

Ona dodaje da zaljubljenost utječe i na mozak i na tijelo, a simptomi mogu biti dosta slični simptomima ovisnosti: poput stalnih misli o predmetu žudnje ili euforije kad dobijemo to sredstvo ovisnosti, odnosno kad je partner pokraj nas.

- Ipak, za razliku od ovisnosti, kod zaljubljenosti ti simptomi rijetko traju dulje od 'razdoblja medenog mjeseca', odnosno nekoliko mjeseci koliko u novoj vezi osjećamo euforiju - kaže psihologinja..

A kad 'izblijede' tako ekstremni pokazatelji nove ljubavi, obično nastupe ugoda i osjećaj sigurnosti ii 'uljuljkanost', jer kraj partnera napokon postajemo opušteni, što je svakako jedan od preduvjeta za razvoj 'prave' ljubavne veze. 

Jednojajčane blizanke: "Želimo se udati za istog muškarca, ali nam zakon to ne dopušta"

dvoumi se 'Započeo sam aferu s kolegom s posla, ali kako da to kažem svojoj djevojci?' Predivno! Fotografkinja promiče ljubav prema vlastitom tijelu: Serijal fotografija ljudi s albinizmom oduševio pratitelje neobična priča Nakon rastave od supruga, novu ljubav pronašla je u njegovom očuhu: 'Ne smeta nas velika razlika u godinama'
Muškarac plače
RAZOTKRIVENA OBITELJSKA TAJNA
Uzeo mobitel svoje djevojke i užasnuo se otkrićem: 'Moj sin je ustvari moj ujak'
Zdravstveno osiguranje
Dopunsko, dodatno ili oboje? Ovo su razlike u dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjima koje morate znati