Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ili kao ovisnost

Jeste li znali da zaljubljenost ponekad može uzrokovati simptome iste kao tjeskoba? Psiholozi imaju objašnjenje

Shutterstock
09.05.2021.
u 07:00

Nervoza i nemogućnost koncentracije, kao i nespavanje i nedostatak apetita, mogu biti simptomi zaljubljenosti ali i simptomi tjeskobe, kaže terapeutkinja dr. Sally Baker

Osjećaji ljubavi i zaljubljenosti, prema riječima psihologa i terapeuta za odnose, podrazumijevaju cijeli niz emocija, ali i neke fizičke, tjelesne reakcije.

Naime, kad smo zaljubljeni, razina hormona u našem tijelu raste i ponovo opada - što ne uzrokuje samo čitav niz emocija, već se i očituje i u fizičkim reakcijama poput 'leptirića' u trbuhu ili ubrzanog rada srca.

A premda je malo što tako uzbudljivo, psiholozi kažu da je kad smo zaljubljeni, tanka granica između uzbuđenja i tjeskobe, a jedno i drugo imaju gotovo iste simptome.

- Ti se simptomi pojačavaju ako nam je osoba i fizički privlačna ili kad smo od nje fizički razdvojeni - rekla je psihologinja dr. Laura Baker, pa možemo biti toliko zaokupljeni mislima o svojoj simpatiji, da nam tijelo 'ne registrira' neke primarne potrebe, poput potrebe za snom ili hranom.

Foto: screenshot/facebook

 

Kako tijelo 'brka' zaljubljenost i anksioznost?

- Nagli porast dopamina (koji uzrokuju pozitivno uzbuđenje ili anksioznost) i porast kortizola i noradrenalina (dva glavna hormona stresa) uzrokuju nagli pad serotonina (stabilizatora raspoloženja) -objasnila je za Yahoo klinička psihologinja dr. Clair Burley, što objašnjava zašto postajemo 'opsjednuti' svojoj novoj ljubavi. 

Ona dodaje i kako zbog takvih reakcija ne treba brinuti, osim naravno ako ne prerastu u konstantni osjećaj tjeskobe i kad nemamo razloga za sumnju u partnera i brigu.

Popevka 'Ljubav se ne trži' u novom ruhu - poslušajte izvedbu vrhunske sopranistice Marije Vidović

1/4

- Ako ste u prošlim ljubavnim vezama imali probleme koje niste uspjeli riješiti, pozitivno uzbuđenje na početku veze lako može prerasti u tjeskobu - objašnjava dr. Baker.

Ona dodaje da zaljubljenost utječe i na mozak i na tijelo, a simptomi mogu biti dosta slični simptomima ovisnosti: poput stalnih misli o predmetu žudnje ili euforije kad dobijemo to sredstvo ovisnosti, odnosno kad je partner pokraj nas.

- Ipak, za razliku od ovisnosti, kod zaljubljenosti ti simptomi rijetko traju dulje od 'razdoblja medenog mjeseca', odnosno nekoliko mjeseci koliko u novoj vezi osjećamo euforiju - kaže psihologinja..

A kad 'izblijede' tako ekstremni pokazatelji nove ljubavi, obično nastupe ugoda i osjećaj sigurnosti ii 'uljuljkanost', jer kraj partnera napokon postajemo opušteni, što je svakako jedan od preduvjeta za razvoj 'prave' ljubavne veze. 

Jednojajčane blizanke: "Želimo se udati za istog muškarca, ali nam zakon to ne dopušta"

Komentara 1

NE
neboiznadzagreba2
07:12 09.05.2021.

Ne čita mi se ovo, sve ljudsko prikazuje se kao bolest.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije